Mirosul moscului este unul dintre cele mai atrăgătoare din lume, iar acest lucru este de înțeles, având în vedere originea lui. Moscul a devenit un ingredient aproape nelipsit în parfumurile din ziua de azi, fie că vorbim de esențe pentru corp și piele ori pentru înmiresmarea plăcută a încăperilor.
Citește și: Muzeul Naţional Brukenthal îşi va lansa propriul parfum, cu note de smochin, cireş, gardenie şi portocal
Majoritatea românilor cred că moscul este o plantă, însă adevărul este cu totul altul. Moscul provine, de fapt, de la cerbul moscat, un animal de talie mică ce se găsește încă în pădurile din zona de munte din India, Pakistan, Tibet, China, Siberia și Mongolia.
Substanța pe care o cunoaștem sub numele de mosc este secretată de cerbii moscați (Moschus). Încă din cele mai vechi timpuri se știe că această substanță și mirosul moscului are valențe afrodiziace. Masculii acestei specii au o glandă aflată între organele genitale și buric care secretă feromoni pentru a-și atrage partenerele în perioada de rut, adică de împerechere. Această glandă are formă de păstaie și este de mărimea unei mingi de golf. Bulbul cântărește 2-030 de grame în total, dintre care doar 10-20 de grame sunt materie folosibilă. Pentru ca ea să poată fi extrasă, animalul trebuie să fie omorât. Astfel, pentru un kilogram de mosc, este nevoie de 160 de exemplare de cerb moscat. Din cauza cerinței foarte mari, în lume se mai găsesc foarte puțini cerbi moscați.
Arborele de santal este întâlnit în regiuni din India, Nepal, Tibet, Sri Lanka și Indonezia, dar și în Australia. Uleiul de santal folosit în parfumuri se obține prin distilarea rădăcinilor și lemnului acestui arbore. Santalul emană un miros seducător, cu note lemnoase și condimentate. În trecut, santalul era utilizat la îmbălsămări, iar în India ocupa un loc important în cadrul ceremoniilor religioase. În medicină, uleiul de santal este indicat în unele inflamații și contra depresiei.
Plantă originară din India, paciuli se cultivă astăzi în multe locuri din lume: China, Brazilia, insulele Seychelles, Filipine și Indonezia. Uleiul esențial de paciuli, care are un miros dulce și persistent, este larg întrebuințat pentru realizarea parfumurilor. Uleiul de paciuli se combină mai ales cu notele de lavandă, santal, trandafir și bergamotă. Planta este recomandată și în scop terapeutic, pentru înlăturarea durerii de cap și contra edemelor.