Povestea tulburătoare a Mirabelei Vian, tânăra abandonată la orfelinat şi adoptată de o familie de francezi. Deşi, în Franţa, trăia ca o prinţesă, ascundea pâine sub pat şi mânca iarbă, aşa cum obişnuia la casa de copii

Mirabela Vian are 32 de ani şi este dansatoare şi actriţă în Franţa. Este născută la Bârlad şi, până la 6 ani, a crescut la orfelinat. A fost unul dintre copiii care au beneficiat de adopţiile internaţionale şi a avut norocul să ajungă la o familie minunată de francezi.
Alina Costache
08 ian. 2023, 15:11
Povestea tulburătoare a Mirabelei Vian, tânăra abandonată la orfelinat şi adoptată de o familie de francezi. Deşi, în Franţa, trăia ca o prinţesă, ascundea pâine sub pat şi mânca iarbă, aşa cum obişnuia la casa de copii

La 26 de ani de când a plecat din România, Mirabela a revenit pentru a-şi cunoaşte familia naturală şi pentru a realiza un documentar despre frumoasa Românie. Nu priveşte înapoi cu mânie, dimpotrivă: şi-a înţeles mama care a abandonat-o la scurt timp după ce a născut-o şi se consideră infinit mai norocoasă decât fraţii ei, şase la număr, care au rămas acasă şi care nu au avut nici măcar posibilitatea să meargă la şcoală.

Povestea tulburătoare a Mirabelei Vian, subiect de carte

Şi pentru că viaţa ei nu a fost nici pe departe una banală, a devenit subiect de carte. „Je me balance” („Mă legăn”), cartea scrisă de jurnalistul Bruno Alberro, prezintă povestea tulburătoare a Mirabelei.

Ne legănăm în căutarea unor adulți care să ne ia în brațe”, povesteşte tânăra în carte, amintindu-şi de ea, o fetiță de șase ani, cu păr brunet și fața rotofeie, care se dădea în leagăn împreună cu mai mulți copii.

Avea 6 ani atunci când, într-o zi friguroasă de octombrie, somnul de prânz îi este întrerupt de o îngrijitoare care îi aduce haine groase, de ieşit afară. A urmat drumul cu trenul de la Bârlad la Bucureşti, alături de alţi cinci copii şi o persoană însoţitoare. Nu ştia unde merge, nici cu ce scop. A aflat abia când a ajuns pe aeroport, unde a fost întâmpinată de părinţii adoptivi şi condusă la noua ei casă din regiunea Normandia aflată în nordul Franței. Noii ei părinţi aveau 39 de ani, iar mama adoptivă nu putea avea copii naturali întrucât o sarcină i-ar fi pus viaţa în pericol.

Citeste si Povestea tulburatoare a unei actriţe franceze cu origini româneşti. După două decenii, a revenit în România, şi-a regăsit familia şi face un documentar cu viaţa ei

Aici aproape a avut un şoc când a văzut că nu mai trebuie să doarmă cu 20 de copii în cameră, aşa cum era obişnuită la orfelinat, ci avea propria cameră.

M-am simțit ca o prințesă. Aveam un dormitor doar pentru mine!”, se destăinuie Mirabela într-un interviu pentru Libertatea.

Adaptarea la noile condiţii nu i-a fost deloc grea. Casa familiei Vian a devenit imediat „casa mea„, iar maşina părinţilor adoptivi devenise „maşina mea„. A urmat prima petrecere pe care a avut-o vreodată de ziua ei de naștere – pe 19 decembrie 1996, la vârsta de 6 ani -, primul Crăciun în Franța, jocurile primei zăpezi pe care ar fi mâncat-o dacă tatăl adoptiv nu i-ar fi atras atenţia că zăpada nu e de mâncare.

Nu a reuşit, însă, să scape prea repede de un obicei dobândit la orfelinat, acela de a ascunde pâine sub pat ca să-şi strângă provizii. Tot la orfelinat obişnuia să mănânce iarbă atunci când nu se sătura cu mâncarea pregătită la bucătărie, cel mai adesea pâine tare, magiun de prune, mere, cartofi și varză.

La orfelinat, viața e dictată nu de pulsația inimii, ci de cea a stomacului”, se confesează ea în cartea „Je me balance”.

La începutul lui 1995, după mai multe luni de demersuri, au primit, din partea statului român, dreptul de a adopta un copil.

Pe parcursul cercetărilor noastre, ne-a devenit clar că adopția unui copil din România ar putea răspunde așteptărilor noastre și nevoilor imense din această țară”, explică Alain Vian, tatăl adoptiv al Mirabelei, pentru Libertatea. Înainte de a o adopta, familia Vian a vizitat-o pe micuță în orfelinatul din România.

La acea vreme, România era cunoscută pentru faptul că avea peste 100.000 de copii în instituții rezidențiale de îngrijire, unde „condițiile de viață erau îngrozitoare”.

Mirabela a învăţat limba franceză în doar jumătate de an de la sosirea în Franţa şi asta în pofida faptului că, atunci când a ajuns acolo, „nu știam să țin stiloul în mână, litere, nimic”.

Revederea cu mama naturală: „M-a lăsat la orfelinat ca să mă salveze, a fost un act de iubire”

În 2014, mama ei adoptivă a murit, iar acela a fost momentul în care Mirabela a realizat că şi-ar dori să-şi cunoască mama naturală. Nu avea prea multe informaţii despre femeia care i-a dat viaţă şi despre locurile natale. Îi cunoştea doar numele şi ştia că s-a născut în comuna vasluiană Oşeşti. Mai cunoştea, de asemenea, numele orfelinatului din Bârlad.

Un an mai târziu, tânăra a participat la un proiect franco-român în Paris ca dansatoare. Atunci a întâlnit un preot român din zona Moldovei care i-a povestit că se ocupă şi cu găsirea rudelor biologice ale copiilor adoptaţi la începutul anilor ‘90. A fost semnul divin de care Mirabela a avut nevoie pentru a continua cu căutările familiei naturale. Preotul s-a adresat primăriei din localitate, care a făcut o anchetă socială.

Eram foarte entuziasmată. 25 de ani mi-am dorit un răspuns despre viața mea”, povesteşte Mirabela.

Întâlnirea cu mama ei biologică a avut loc în 2016. Despre tatăl ei, însă, nu a aflat prea multe lucruri. Mirabela a aflat că provine dintr-o familie vulnerabilă, cu o stare financiară precară.

Citeste si Povestea emoționantă a unui bărbat care a primit 10 lei de la o femeie să își cumpere mâncare. Ce a făcut cu banii. Gestul care i-a lăsat pe toți fără cuvinte

M-a lăsat la orfelinat ca să mă salveze, a fost un act de iubire. Toate întâlnirile cu familia au fost așa de drăguțe. «Ok, ia loc, vrei cafea, vrei ceva?» Mama a fost foarte emoționată. Și eu la fel. I-am înțeles”, spune femeia de 32 de ani.

Pe tată, care trăiește în același sat, l-a cunoscut abia în 2019. Până atunci, rudele din partea mamei îi dăduseră informaţii contradictorii: ba că este mort, ba că e la închisoare. Tot preotul a ajutat-o să afle că tatăl ei, de fapt, locuieşte la 1 km distanţă de mama ei.

În 2016, Mirabela a vizitat și orfelinatul în care a crescut. Pe vremea în care locuia la orfelinat, Mirabelei i s-au făcut mai multe poze de către psihologul instituţiei. Pozele erau făcute dintr-o curiozitate legată de ceea ce micuții aveau să devină. O astfel de fotografie este printre puținele pe care le are Mirabela din copilăria ei. Femeia a trimis-o prin poștă familiei Vian după ce fetița a fost adoptată.

În prezent, Mirabela lucrează la un documentar despre povestea ei de viaţă, dar și despre povestea adopțiilor, „Bela România”. Titlul documentarului are două interpretări: finalul numelui ei și țara în care s-a născut, un loc pe care ea îl vede frumos. De aceea, vrea să arate și o altă perspectivă asupra României, despre care, nu de puţine ori, se vorbeşte în termeni negativi în Franța. În documentar vor apărea, printre altele, fragmente și din întâlnirile cu familia ei biologică.

Aveam o furie. Acum mă simt mai așezată. Povestea mea nu este una oribilă, nu este despre trafic sau lucruri oribile. Este o poveste de viață și atât”, este concluzia Mirabelei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte