Povestea tulburătoare a unei bătrâne care şi-a sacrificat totul pentru copilul ei este povestea multor români. Mulţi copii din zilele noastre obişnuiesc să îşi ducă părinţii ajunşi la vârsta senectuţii în azile. Unii îi vizitează şi le telefonează des, în timp ce alţii uită de ei.
După moartea tatălui său, un fiu şi-a dus mama într-un cămin de bătrâni, unde îi făcea vizite din când în când. Într-o zi, conducerea azilului l-a înştiinţat că mama lui este pe moarte. Ajuns la patul mamei sale, băiatul a întrebat-o ce ar putea face pentru ea. Femeia i-a răspuns: “Seamănă iubire în jurul tău și aș mai dori să schimbi tu ventilatorele acestui azil că nu funcționează. Și au fost zile când mă sufocam… între zidurile astea lipsite de iubire si pline singurătate. Și încă ceva… Dacă ai putea schimba și frigiderele… Au fost zile când adormeam flămîndă că se strica mâncarea„.
Tânărul a întrebat-o de ce nu i-a adus la cunoştinţă toate aceste lucruri mai devreme şi nu atunci când era pe moarte.
Răspunsul femeii este cutremurător: „Eu mor, dar mă gândesc la tine când și copiii tăi, nu te vor mai vrea lângă ei şi te vor aduce aici… Așa, tu vei găsi condiții mai bune”
„Ce veți oferi, aia veți primi! Nu uitați”, astfel se încheie mesajul postat pe pagina de socializare.
Această situaţie nu este desprinsă din filme. Este cât se poate de reală şi de actuală. Iată un caz concret: Elena Hrisovescu are 81 de ani şi locuiește la căminul de bătrâni al Direcției de Asistență Socială din Iași de mai bine de zece ani. Nu i-a lipsit nimic toată viaţa, dar a pierdut totul pentru fiul ei. A avut o viață frumoasă până în 2006, an în care şi-a pierdut soţul. Timp de 34 de ani a lucrat ca laborant la Antibiotice Iași, chiar din anul înființării firmei. S-a căsătorit și și-a încurajat soțul să își termine studiile, iar în anul în care a născut primul fiu, acesta intra în primul an de facultate.
„Am lucrat la Antibiotice Iași 34 de ani, de acolo am ieșit la pensie. O pensie frumoasă față de alții, am două mii și ceva de lei. Am fost laborantă principală. De la 17 ani am terminat școala și tot atunci s-a înființat firma Antibiotice și ne-a luat direct din școală. Am absolvit Școala Tehnică de Chimie. La Antibiotice am avut un colectiv extraordinar, ne-am înțeles. Eu am lucrat la sectorul 5 unde făceam vitamina B12 și tetraciclina.
Nu am avut concedii medicale, nu am avut vreo boală pentru care să stau prin spitale până la vârsta asta decât atunci când am născut cei doi copii. În 1961 am avut primul copil și tot atunci a intrat și soțul meu la facultate”, a povestit Elena Hrisovescu pentru BZI