De câțiva ani, România a devenit casă pentru mulți străinii, în special asiatici, dornici să înceapă o nouă viață. Este și cazul unui cuplu din Sri Lanka care locuiește în România de mai bine de un an. Rajiv și Sandy au descoperit că pot trăi viața la care au visat mereu și, deși acomodarea nu a fost ușoară, spun că a meritat efortul.
Rajiv Emmanuel Devadowson (39 de ani) și Sandareka (Sandy) De Silva (35 de ani) au sosit în România, în urmă cu un an și jumătate, ca să studieze la Pitești. Cei doi au fost convinși să recurgă la această schimbare radicală de niște români care le vizitaseră țara. S-au împrietenit cu aceștia, iar în urma discuțiilor purtate au luat decizia de a veni să studieze în România.
În Sri Lanka, Rajiv și Sandy lucrau într-o bancă, dar se pare că traiul de viață avea multe lipsuri. Într-o zi, cei doi s-au hotărât să își facă bagajele și să vină în România. Au lăsat totul în spate și s-au mutat în Pitești.
Citește și: Ela Crăciun, sedusă de peisajele de vis din Sri Lanka. „Cele mai frumoase surprize”
„Am auzit de România prin intermediul prietenei mele, Ioana. Ne cunoaștem de aproape opt ani, după ce a vizitat de mai multe ori Sri Lanka. A văzut că viața devine un pic mai dificilă și ne-a îndrumat să venim în România pentru că viața este mai bună. A văzut cât de mult muncim și ne-a zis că putem duce o viață mai bună și câștiga mai mult în România”, spune Sandy, potrivit adevarul.ro.
La început nu știau o boabă de română. S-au înscris la Programul pregătitor de limbă română de la Centrul Universitar Pitești. După absolvirea lui, Rajiv a început să studieze Informatică, iar Sandy urmează Științele Educației.
„Ne-am asumat riscul. Nu am știut ce loc de muncă o să găsesc și în cât timp și mi-am luat chitara cu mine. Am zis că până găsesc un loc de muncă voi cânta la chitară pe stradă pentru a trăi”, spune Rajiv, care a cântat, în trecut, pentru o trupă rock.
Nu a fost însă cazul, dar Rajiv nu a uitat de pasiunea sa pentru muzică, iar recent a trecut preselecțiile unui cunoscut concurs de muzică din România, urmând ca în această vară să participe la audiții.
Citește și: Cât câștigă un bucătar din Sri Lanka la București: „Sunt foarte buni, dar dificili“. Ce sumă încasează lunar
Cei doi au primit spriinul prietenilor români și cu ajutorul lor au reușit să se acomodeze rapid. Pentru a învăța mai bine limba și a discuta zilnic în română au reușit să se angajeze și la o editură din județul Argeș. „Românii sunt foarte politicoși, te ajută foarte mult. Nu am avut probleme aici. Le mulțumim acestora pentru sprijinul și suportul necondiționat”, spun sri-lankezii.
În prezent, Rajiv lucrează ca interpret lingvistic pentru Serviciul de Imigrări la Timișoara, fiind ajutat câteodată și de soția sa, care este și ea implicată activ ca voluntar în cadrul unor proiecte ale universității. Sinhala și tamil sunt cele două limbi oficiale și naționale din Sri Lanka, iar Rajiv traduce în română sau engleză, după caz, cele două limbi.
„În România sunt acum aproximativ 15.000 de persoane din Sri Lanka. Viața aici este mult mai bună. Oamenii sunt cumsecade, nu sunt lupte, conflicte, nimic împotriva culorii pielii”, spune Rajiv.