10. Houdini al Coreei
Choi Gap-bok, un criminal coreean în vârstă de 49 de ani, a fost arestat pe 12 septembrie 2012. Şase zile mai târziu el a reuşit să evadeze din celula sa aflată într-o secţie de poliţie din oraşul Daegu. El solicitase o cremă de piele, iar după ce şi-a uns corpul a profitat de faptul că trei gardieni au adormit şi s-a strecurat afară din celulă prin fanta din partea de jos a uşii. El a fost ajutat şi de constituţia sa fizică, fiind destul de subţire şi având o înălţime de doar 1,60 metri. În plus, Choi practicase yoga timp de 20 de ani. Dimensiunile fantei prin care s-a strecurat erau de 15cm X 45 cm. Pentru ca gardienii să sesizeze cât mai târziu dispariţia sa, el a pus mai multe perne în pat, acoperindu-le apoi cu o pătură. De remarcat că Gap-bok mai evadase o dată, cu 22 de ani în urmă, scăpând din duba care îl ducea spre închisoare după ce s-a strecurat printre gratiile ferestrei.
9. Pascal Payet
Pascal Payet este un spărgător de bănci şi criminal francez, renumit pentru evadările sale din închisoare prin deturnarea elicopterelor. Nu s-a întâmplat o dată, ci de trei ori. După ce a fost arestat în 1999, el a foat trimis la o închisoare în satul francez Luynes. În anul 2001 el a evadat prima dată, alături de Frederic Impocco, cu ajutorul unui elicopter deturnat. În 2003 a deturnat un alt elicopter şi a reneit la închisoarea din Luynes, pentru a-i elibera şi pe ceilalţi membri ai echipei sale, Franck Perletto, Michel Valero şi Éric Alboreo. În cele din urmă a fost capturat din nou şi mutat în detenţie solitară şi supravegheat strict. În plus, la fiecare şase luni era mutat la o altă închisoare. Totuşi, de Ziua Căderii Bastiliei, pe 14 iulie 2007, patru bărbaţi au deturnat un alt elicopter şi au aterizat cu el pe acoperişul închisorii Grasse, eliberându-l din nou pe Payet.
8. Evadarea condamnaţilor la moarte
Este una dintre cele mai scandaloase evadări din istoria SUA, şase criminali condamnaţi la pedeapsa capitală plecând dintr-o închisoare de maximă siguranţă “pe uşa din faţă”. Grupul de şase oameni era condus de doi criminali faimoşi, James şi Linwood Briley. Ei se aflau închişi la Mecklenburg Correctional Center, din Virginia. Observând cu atenţie orarul şi obiceiurile poliţiştilor, ei au acţionat pe 31 mai 1984. S-au schimbat cu hainele paznicilor şi-au pus căştile de protecţie ale acestora şi au pornit spre ieşire. Pentru a le distrage atenţia celorlalţi gardieni au acoperit un televizor cu o folie şi au lansat zvonul că pe Culoarul Morţii s-ar afla o bombă. Pentru a da situaţiei un efect dramatic unul dintre evadaţi a pulverizat conţinutul unui estinctor în direcţia televizorului, după care toţi şase s-au năpustit spre uşa din faţă şi au ieşit afară. A fost nevoie de mai mult de 30 de minute până să observe cineva că deţinuţii au dispărut.
7. Texas Seven
Pe 13 decembrie 2000, şapte deţinuţi aflaţi în închisoarea de maximă siguranţă John B. Connally Unit, din statul Texas, şocau lumea cu o evadare spectaculoasă. La ora 11.20 ei au început atacuri individuale împotriva lucrătorilor civili, ofiţerilor de corecţie şi asupra celorlalţi deţinuţi. În timp ei le distrăgeau atenţia gardienilor, unul dintre ei a furat îmbrăcăminte, acte şi bani. Apoi, trei deţinuţi s-au apropiat de turnul de control pretinzând că sunt tehnicieni care vor să verifice camerele de supraveghere. În tot acest timp, ceilalţi patru deţinuţi apelau telefonic turnul de pază, ţinându-i ocupaţi pe cei de acolo. Cei trei deţinuţi aflaţi în turn au furat arme, iar ceilalţi patru au reuşit să fure un camion, întâlnindu-se toţi şapte la poarta închisorii. Ulterior, în libertate, ei au jefuit câteva magazine, într-unul dintre ele împuşcând mortal un ofiţer de poliţie. Aproximativ o lună mai târziu au fost prinşi, iar unul dintre ei, George Rivas, a fost găsit vinovat de moartea ofiţerului şi executat prin injecţie letală în 2012.
6. Papillon
Henri Charrière a fost un criminal francez care avea tatuat un fluture pe piept. În octombrie 1931 el a fost arestat pentru uciderea unui proxenet și condamnat la 30 de ani de închisoare și 10 ani de muncă silnică. După o perioadă petrecută într-o închisoare franceză a fost transferat într-o puşcărie din Saint-Laurent-du-Maroni, aflată în largul coastelor Guyanei Franceze. A evadat din această închisoare în 1933, împreună cu alţi doi bărbaţi, dar după un naufragiu a fost recapturat. Charrière a scăpat însă din nou şi a fost adoptat de un trib nativ, în sânul căruia a rămas luni de zile. Când a plecat de la băştinaşi a fost prins din nou şi a fost mutat pe Insula Diavolului, unde a stat în izolare timp de doi ani. A încercat să evadeze de multe ori, dar de fiecare dată a fost prins și pedepsit cu cruzime. După 11 ani de închisoare a reuşit în sfârşit să evadeze cu succes, prin umplerea unui sac cu nuci de cocos cu care s-a scufundat în mare, aruncându-se de pe o stâncă înaltă. Folosind nucile de cocos pe post de colac de salvare el a plutit în derivă pe mare timp de trei zile, după care a ajuns pe continent. A fost capturat şi întemniţat timp de un an într-o închisoare din Venezuela, dar apoi a fost eliberat şi a primit cetăţenia acestui stat. Povestea vieţii sale a fost ecranizată într-un film apărut în decembrie 1973.
5. Bărbatul care îşi trimitea mailuri din afara închisorii
În anul 1987, una dintre spargerile date de Richard Lee McNair a mers cum nu se poate mai prost. În timpul jafului el a ucis un om pe nume Jerry Thies şi l-a împuşcat pe altul de patru ori. A fost prins şi a primit două sentinţe de condamnare pe viaţă consecutive, plus 30 de ani, pentru furt. Se părea că nu va mai gusta nicicând libertatea. Cu toate acestea, chiar în ziua în care a fost arestat el a folosit balsam de buze pentru a-şi scoate mâinile din cătuşe, fugind de poliţie. A fost prins după ce a căzut dintr-un copac în timp ce încerca să scape de urmăritori, dar în 1992 a scăpat din nou, de la Penitenciarul de Stat din Dakota de Nord, după ce s-a strecurat în afara închisorii printr-o gură de aerisire. A fost prins 10 luni mai târziu, iar în 2006 a fost transferat la un penitenciar din Louisiana, unde trebuia să repare sacii de corespondenţă rupţi. Pe 5 aprilie s-a ghemuit într-un fel de capsulă făcută din material gros, pe o platforma de transport maritim şi s-a acoperit de saci de corespondenţă. Platforma a fost pusă într-un depozit, unde Richard a aşteptat ore bune că paznicii să plece, respirând printr-un tub de carton şi îndurând călduri insuportabile. Într-un final, paznicii au plecat şi McNair a evadat, fugind în Canada.
4. Marea evadare
În anul 1943, în lagărul german de prizonieri de razboi „Stalag Luft III”, comandorul Roger “Big X” Bushell a conceput unul dintre cele mai ambiţioase planuri de evadare din istorie. Planul său a fost de a săpa simltan trei tunele, numite codificat Tom, Dick şi Harry. Au lucrat peste 600 de deţinuţi, organizaţi la perfecţiune pentru toate acţiunile necesare: săpare (cu căşti şi castroane), împrăştierea nisipului pe teritoriul lagărului, sistemul de iluminare (cu cabluri din diverse instalaţii), susţinerea galeriei (cu scânduri de la paturi, mese etc.) şi sistemul de aerisire. O pompă de aer strict necesară a fost inventată de pilotul englez Bob Nelson din bucăţi metalice şi pânză de sac. Pentru evacuarea nisipului din galerii prizonierii şi-au făcut buzunare speciale la pantaloni şi haine. Pe 24 martie 1944, într-o noapte fără lună, a avut loc evadarea. În mod destul de ciudat, intrarea în tunelul Harry îngheţase, fapt ce a întârziat evadarea cu aproape două ore. Doar 76 deţinuţi au reuşit să evadeze, 73 dintre ei fiind însă prinşi, iar 50 dintre ei au fost executaţi prin împuşcare.
3. Evadarea de la Maze
Pe 25 septembrie 1983 la închisoarea Maze, din Irlanda de Nord, a avut loc cea mai mare evadare din istoria Marii Britanii. 38 de prizonieri ai IRA (Armata Republicană Irlandeză), care fuseseră acuzaţi de diferite delicte, de la ofensă adusă autorităţilor, până la crimă, atentate ucigaşe şi explozii evadau din aripa H7 a Penitenciarului Maze. Evadarea a făcut să i se oprească inima-n loc unuia dintre gardienii închisorii, care a murit de infarct, iar 20 de colegi de-ai lui au fost răniţi în luptele cu evadaţii la care ajunseseră ilegal arme. Evadarea în masă s-a produs după ora 2:30. Prizonierii au preluat controlul secţiunii H a închisorii, au luat paznicii ostatici, sub ameninţare armată. Unii dintre deţinuţi le-au luat uniformele şi cheile de la maşini gărzilor. La ora 3:25, un camion care aducea provizii de hrană a ajuns la penitenciar, iar evadaţii i-ai „ordonat” şoferului să îi scoată din închisoare. La ora 3:50, camionul ieşea pe poarta pavilionului H cu cei 38 de evadaţi. După câteva zile, 19 dintre fugari au fost prinşi, iar ceilalţi au fost ajutaţi de IRA să se ascundă, unii plecând în Statele Unite. Fugarii nu au mai fost căutaţi în mod special, iar unii dintre ei au fost chiar amnistiaţi.
2. Evadarea de la Alcatraz
Pe 11 iunie 1962 a avut loc cea mai faimoasă evadare din închisoare din istoria SUA. S-a produs la penitenciarul Federal Alcatraz, situat pe o insulă din largul coastelor Californiei. Pe 20 ianuarie fusese adus aici un prizonier, Frank Lee Morris, care şi-a conceput planul de evadare imediat ce a ajuns pe insulă. Au mai fost implicaţi şi John Anglin, fratele său Clarence Anglin şi Allen West. Cel din urmă n-a mai evadat până la urmă. Timp de doi ani de zile Morris şi fraţii Anglins au construit un bac, nişte păpuşi şi au reuşit să fure unelte pentru a le folosi la săpat. Până în mai 1962, Morris şi fraţii Anglin săpaseră deja nişte tunele destul de mari încât să încapă prin ele. Săpau câte doi, în schimburi, iar un al treilea ţinea de şase. Ziua, găurile erau mascate de bucăţi de zid fals. Pe 11 iunie 1962 au lăsat în locul lor, în pat, păpuşile confecţionate de ei şi au ieşit prin gaura săpată. Au luat bac-ul şi au dispărut în noapte. Cei trei evadaţi nu au mai fost văzuşi niciodată, iar FBI a închis oficial cazul pe 31 decembrie 1979. Povestea acestora a inspirat filmul Evadare din Alcatraz, cu Clint Eastwood interpretându-l pe Frank Lee Morris.
1. El Chapo
Baronul mexican al drogurilor, Joaquín Guzmán „El Chapo”, este probabil cel mai faimos criminal al zilelor noastre. Denumit de Comisia de Crime de la Chicago drept Inamicul Public Numărul 1, el a fost arestat mai întâi în 1993 şi condamnat la 20 de ani de închisoare. A început imediat să-şi orchestreze evadarea, mituind poliţişti şi gardieni, iar pe 19 ianuarie 2001 un gardian a deblocat uşa celulei sale, iar El Chapo s-a ascuns într-un coş cu rufe murdare, împins în afara penitenciarului. A fost prins abia după 13 ani, în 2014, dar pe 11 iulie 2015 avea loc una dintre cele mai spectaculoase evadări ale istoriei recente. El a parcurs cu o motocicletă cei 1,5 km ai tunelului pe care inginerii săi l-a săpat pe sub curtea penitenciarului. Motocicleta îl aştepta pe Guzman la începutul tunelului în care traficantul a coborât dintr-o încăpere pentru duşuri. Când gardienii nu au fost atenţi sau s-au prefăcut că nu văd, Guzman a desprins un grilaj şi a coborât în tunel. Tunelul, a cărui construcţie a durat circa un an, era dotat cu sisteme de ventilaţie şi trepte.