Poveştile Mondialelor (V). Sub zodia asasinatelor şi a furiilor dezlănţuite

CM 2014. A 20-a ediţie a Campionatului Mondial de Fotbal începe în mai puţin de două săptămâni în Brazilia, cel mai mare eveniment planetar al anului, un festival cu o audienţă cumulată estimată la peste 27 de miliarde de telespectatori. Totul a început în urmă cu mai bine de opt decenii, în Uruguay, iar de atunci fotbalul şi-a derulat poveşti pasionante, pline de intrigi şi patimă, care au trecut de multe graniţele sportului, dar şi-au păstrat savoarea. În episodul al cincilea vă prezentăm istoriile ediţiilor 1978 şi 1982.
Daniel Spătaru
03 iun. 2014, 08:47
Poveştile Mondialelor (V). Sub zodia asasinatelor şi a furiilor dezlănţuite

CM 2014. În 1978, fotbalul a poposit Buenos Aires în plină dictatură militară argentiniană, însă atrocităţile regimului condus de generalul Videla erau mascate de o organizare fastuoasă a celui de-al 11-lea Campionat Mondial. Ziariştii germani mai în vârstă aveau să spună că Mondialul din ’78 le-a amintit de Olimpiada din 1936, de la Berlin, pe care Hitler a celebrat-o cu mare pompă.

De organizarea întrecerii s-a ocupat direct amiralul Carlos Alberto Lacoste, care a pus stăpânire pe Mondial după asasinarea misterioasă a altui militar, însărcinat iniţial cu organizarea. Scriitorul Eduardo Galeano scrie în cartea sa, „Fotbalul, lumini şi umbre”, că Lacoste a manevrat, necontrolat de nimeni, sume imense de bani şi „a uitat” să înapoieze restul. „Însuşi Secretarul de Finanţe al dictaturii, Juan Alemann, a pus sub semnul îndoielii acea risipă de fonduri publice şi a formulat unele întrebări supărătoare. Amiralul obişnuia să avertizeze: – După aia să nu vă miraţi dacă vi se pune o bombă… Şi o bombă a explodat în casa lui Alemann, chiar în momentul în care argentinienii se bucurau la cel de-al patrulea gol din partida cu Peru. La sfârşitul Mondialului, drept recompensă pentru strădaniile sale, amiralul Lacoste a fost numit vicepreşedinte al FIFA”.

Citeşte şi CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (I). Fotbalul de dinainte de Război: intrigă, fascism şi inocenţă

CM 1978 a fost câştigat de Argentina, dar prezenţa în finală a ţării gazdă a stârnit valuri de indignare. Argentinienii aveau nevoie de o victorie la cel puţin patru goluri diferenţă în meciul cu Peru pentru a juca finala şi au câştigat în mod dubios cu 6-0, se spune că în schimbul a 35.000 de tone de grâu, livrate gratuit către Lima. La întoarcerea acasă, selecţionata peruană a fost primită cu pietre. Argentinienii au câştigat apoi finala cu Olanda, în prelungiri, scor 3-1, iar la ceremonia de decernare a medaliilor fotbaliştii olandezi au refuzat să-i salute pe şefii dictaturii argentiniene.

Citeşte şi Poveştile MONDIALELOR (IV). Fotbal împotriva nimănui, cel mai ridicol meci din istorie

Mondialele au revenit în Europa în 1982, pe 13 iunie fiind inaugurat la Barcelona cel de-al 12-lea Campionat. În meciul de deschidere Argentina, campioana mondială, pierdea în faţa Belgiei şi, ca o ironie a sorţii, câteva ore mai târziu, militarii argentinieni erau învinşi de englezi în Războiul Malvinelor, iar dictatura de la Buenos Aires se prăbuşea.

Citeşte şi CM 2014: Poveştile MONDIALELOR (II). Brazilia în stare de şoc şi Miracolul de la Berna

Trei imagini domină Mondialul din Spania. Cea a şeicului Fahd Al-Ahmad Al Sabah, care a pătruns dezlănţuit pe teren şi a stat acolo un sfert de oră, pentru a contesta un gol al Franţei, împotriva Kuweitului, el convingându-l chiar pe arbitru să anuleze reuşita lui Giresse. A doua imagine este cea a englezului Bryan Robson, care marca în secunda 27 în poarta Franţei, cel mai rapid gol din istoria Mondialelor. A treia secvenţă s-a consemnat în semifinala Germania – Franţa. Era minutul 57 când portarul nemţilor, Harald Schumacher, fost fierar, a vut o intrare nesăbuită asupra lui Patrick Battiston. A urmărit mingea dar l-a lovit pe francez violent cu genunchiul în bărbie, francezul rămânând inert pe gazon. Meciul a fost întrerupt minute bune, iar în timp ce Battiston era scos inconştient de pe teren, cu trei dinţi lipsă, Schumacher afişa o indiferenţă incredibilă „Şi ce? Dacă vrea, îi pun toţi dinţii, din aur masiv!”, avea să spună el după meci.

Germania a câştigat meciul cu Franţa la penalty-uri, iar pe 11 iulie 1982 juca la Madrid finala contra Italiei. Squadra Azzura a câştigat cu 3-1, iar Italia câştiga astfel o nouă Cupă Mondială după 44 de ani.

Citeşte şi Poveştile MONDIALELOR (III). Fotbalul sub stăpânirea „regelui” Pele

Citeşte şi PROGRAM CM 2014. Mondialele la televizor, programul COMPLET al meciurilor din Brazilia

DailyBusiness
Bonul fiscal, în PERICOL. Proiectul de lege care scutește comercianții de această obligație
Spynews
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Bzi.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!”
Fanatik.ro
Câți cozonaci poți să faci cu doar un kilogram de făină. Trucuri pe care puține gospodine le cunosc
Capital.ro
Poliția te reține pe loc, predai și permisul. E complet ilegal în România. Rămâi fără drept până la 3 luni
Playtech.ro
România a devenit o forță în Europa. Țara noastră a depășit Franța și Germania, este oficial...
DailyBusiness
România are cea mai MARE inflație din Uniunea Europeană. Prețurile au luat-o RAZNA
Adevarul
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Meteorologii au emis cod galben de ninsori, valabil în jumătate din țară. Se anunță vreme severă și vânt puternic la munte
Spynews
Înmormântarea lui Liam Payne are loc astăzi, 20 noiembrie. De ce este organizată la o lună de la moartea artistului
Evz.ro
Maria Popovici, de nerecunoscut după divorț. A înflorit după despărțire
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Cum poți afla în 2024 ce vechime ai acumulat în muncă. Procedura online pas cu pas
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu e DISPERATĂ! Vedeta le-a transmis un nou mesaj fiilor lui Silviu Prigoană. Ce rugăminte arzătoare are la ei: „Vă implor, lăsați ura deoparte și dați-mi…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Buletin interzis în România. Actele de identitate ce nu pot fi folosite. Se face închisoare
StirileBZI
Se dă salariu de 4.000 de lei net! Românii fug de acest loc de muncă!
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Nicuşor Dan propune referendum pentru schimbări majore în administrarea finanțelor Bucureștiului
MediaFlux
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primar din Buzău, acuzat că divulgă locațiile filtrelor de poliție pentru a proteja șoferii băuți