„România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic întreprins asupra localităţii Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie 2017, soldat cu victime în rândul populaţiei civile, inclusiv copii. Acţiunea SUA din 7 aprilie 2017 constituie o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice. România este solidară cu Aliaţii şi partenerii noştri„, se arată într-un comunicat MAE.
Ministerul de Externe precizează că România sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei şase ani de la declanşare, a condus la pierderi substanţiale de vieţi şi distrugeri de bunuri materiale şi, în acelaşi timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism si migraţie necontrolată.
România susţine în continuare identificarea şi implementarea unei soluţii politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranziţie politică inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate, în special a Rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU şi a Comunicatului de la Geneva (2012). Aceste elemente de conduită au fost reiterate recent de România, cu ocazia Conferinţei de la Bruxelles privind sprijinirea viitorului Siriei şi al regiunii, desfăşurată la 5 aprilie 2017.
Până la momentul producerii atacului, de la începutul conflictului sirian, nu au fost înregistrate cazuri de cetăţeni români decedaţi sau răniţi pe teritoriul Siriei ca urmare a acţiunilor armate.
Ambasada României la Damasc a întreprins demersuri pe lângă autorităţile siriene pentru obţinerea de date oficiale referitoare la cetăţeni români care pot fi afectaţi în urma atacului.
Celula de Criză a MAE este activă în continuare şi face toate demersurile în sprijinul cetăţenilor români.
De la începutul conflictului în anul 2011, MAE a acordat asistenţă consulară cetăţenilor români aflaţi în Republica Arabă Siriană, ca urmare a situaţiei precare de securitate de pe teritoriul acestui stat.
Citeşte şi Cristian Diaconescu, despre atacul din Siria: Evoluţiile la nivel global vor fi rapide
În perioada de referinţă au fost continuate, în condiţii de siguranţă, acţiunile de repatriere a cetăţenilor români şi membrilor de familie ai acestora, care au solicitat sprijin în acest sens – peste 728 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, în cooperare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
Încă de la debutul conflictului, din 2011, MAE a emis recomandări ferme cetăţenilor români care se aflau în Siria de a părăsi de urgenţă teritoriul acestui stat prin mijloace de transport încă operaţionale şi de a contacta misiunile României din teritoriu pentru a-şi înregistra prezenţa în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecţie consulară.
Totodată, având în vedere profesionalismul dovedit în gestionarea cu succes a numeroase situaţii de criză, dar şi ca o recunoaştere a capacităţii României de a acţiona, prin intermediul serviciului său consular, în zone şi situaţii sensibile, o serie de state au apelat la sprijinul ţării noastre în vederea preluării asistenţei consulare a cetăţenilor lor în Siria: Republica Franceză, Republica Moldova, Australia, Canada, mai precizează MAE.