Poziţia Primăriei Capitalei în cazul procedurii infringement deschise de Comisia Europeană

Situaţia în care se află municipiul Bucureşti ca urmare a derulării procedurii de infringement deschise de Comisia Europeană împotriva României privind calitatea aerului a fost generată de nerespectarea condiţiilor de calitate a aerului, impuse de legislaţia europeană într-o perioadă anterioară actualului mandat, precizează marţi PMB.
Romania TV
30 oct. 2018, 16:14
Poziţia Primăriei Capitalei în cazul procedurii infringement deschise de Comisia Europeană

„În Capitală, începând cu anul 2007, s-au înregistrat în mod constant depăşiri ale valorilor concentraţiilor medii zilnice şi anuale pentru pulberi în suspensie PM10, ceea ce înseamnă că sancţiunea ce poate fi aplicată României de către Curtea de Justiţie Europeană cuprinde perioada anterioară actualului mandat (7 ani de neconformare, respectiv intervalul 2007 – 2014). Până în anul 2015 s-a derulat Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului, ale cărui măsuri nu au condus în mod eficient la reducerea poluării din Capitală, înregistrându-se în continuare depăşiri pentru concentraţiile de PM10. Conştienţi de gravitatea acestei situaţii, cu efecte directe asupra sănătăţii populaţiei, odată cu preluarea mandatului au fost concentrate eforturile pentru identificarea acelor măsuri care să acţioneze în mod real asupra calităţii aerului, ţinând cont în primul rând de dinamica traficului urban şi de dezvoltarea economică şi urbanistică a Bucureştiului”, se arată într-un comunicat transmis de Primăria Capitalei.

Potrivit sursei citate, „pentru a remedia această situaţie, pentru prima dată în Bucureşti, specialiştii Primăriei Capitalei au elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) – primul document strategic care cuprinde soluţii reale pentru combaterea poluării în Capitală”. „PICA propune măsuri pentru următorii cinci ani, în vederea încadrării/ menţinerii concentraţiei poluanţilor atmosferici în valorile limită/ ţintă, prevăzute de Legea 104/ 2011 şi conformarea cu cerinţele Uniunii Europene”, precizează sursa citată.

Astfel, conform PMB, pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Bucureşti „actuala administraţie a luat măsuri concrete în mai multe domenii: modernizarea transportului public, încurajarea mijloacelor de transport alternativ, recuperarea spaţiilor verzi, ample controale care vizează disciplina în construcţii, eliminarea depozitelor necontrolate de deşeuri, igienizarea terenurilor virane (până în septembrie Poliţia Locală a efectuat peste 500 de controale pe şantiere şi a aplicat 391 de sancţiuni în valoare totală de peste 720.000 de lei)”.

„Cu toate acestea, nu putem vorbi de o îmbunătăţire reală a traficului bucureştean, cu efecte imediate asupra calităţii aerului, fără contribuţia Ministerului Transporturilor privind demararea şi finalizarea rutelor ocolitoare ale Capitalei, respectiv Centura Bucureştiului şi Autostrada de Sud, darea în folosinţă a Magistralei 5 de metrou, ruta Valea Ialomiţei – Eroilor 2, precum şi demararea şi finalizarea Magistralei 6, ruta 1 Mai – Otopeni. Referitor la spaţiul verde public din Capitală, acesta este gestionat deopotrivă de Primăria Capitalei, dar şi de cele 6 sectoare ale Capitalei, iar modalitatea prin care se poate acţiona asupra calităţii aerului este aceea de a conserva, ameliora şi extinde spaţiile verzi, acţiuni ce intră în responsabilitatea tuturor administratorilor domeniului public al municipiului Bucureşti”, subliniază PMB.

Potrivit comunicatului citat, proiectele derulate în prezent de Municipalitate, la capitolul transport public, vizează achiziţia a 400 de autobuze Euro 6 care sunt în curs de livrare, primele urmând să ajungă chiar luna aceasta în Capitală, 100 de tramvaie şi 100 de autobuze electrice – din fonduri europene, 100 de tramvaie şi 200 de autobuze de tip GNC – cu fonduri de la bugetul local. În şedinţa de Consiliu din data de 18 octombrie, s-a aprobat de asemenea achiziţia a 100 de troleibuze şi 130 de autobuze hibrid, care vor fi achiziţionate prin accesarea de fonduri europene nerambursabile, prin Fondul de Mediu, arată PMB.

PMB face referire şi la dezvoltarea sistemului de transport public cu biciclete, la voucherele destinate achiziţionării, de către bucureşteni, a 30.000 de biciclete, precum şi la programul de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere. „Prin acest program, Primăria Capitalei îşi propune eliminarea a 5.000 de autovehicule uzate, cu grad ridicat de poluare, de pe raza municipiului Bucureşti, şi acordarea a 5.000 de eco-vouchere cu o valoare nominală de 9.000 lei/ eco-voucher în vederea achiziţionării exclusive de autoturisme noi EURO 6, non-diesel, mijloace de locomoţie noi, ‘prietenoase cu mediul’, non-diesel, hibride sau electrice, obiecte electrocasnice şi electronice noi cu clasa energetică superioară, în schimbul predării spre casarea unui autovehicul uzat. Înscrierile s-au încheiat, urmează ca Primăria Capitalei să verifice condiţiile de eligibilitate ale celor 6.000 de persoane înregistrate, fiind acceptaţi în program primii 5.000 de proprietari de autovehicule uzate eligibili, în ordinea înscrierii”, menţionează sursa citată.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Mașinile pe care un mecanic nu le-ar cumpăra niciodată. Modele care nu merită achiziționate nici măcar second hand
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Vreme neobișnuită în acest weekend. Prognoza meteo actualizată pentru 16 și 17 noiembrie
Cancan.ro
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordin pentru proprietarii de apartamente. Statul te taxează. Dai declarație în 30 zile
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Senatori americani cer investigarea convorbirilor lui Elon Musk cu oficiali ruși
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! Undă de ȘOC în toată EUROPA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara