Șeful delegației ruse la runda de negocieri de marţi, de la Istanbul, Vladimir Medinski, consilier al lui Vladimir Putin, a spus răspicat după discuţii: „La rândul său, Federația Rusă nu se opune dorinței Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană”.
El a mai menționat că propunerile Ucrainei privind garanțiile de securitate nu se aplică Crimeei și Donbasului. Cu toate acestea, Rusia este convinsă că Ucraina trebuie să renunțe la dorința de a reintra în posesia acestor teritorii prin mijloace militare.
Anterior, diplomatul Oleksandr Chaly, care conduce grupul juridic din delegația ucraineană la rundele de negocieri cu Federația Rusă, a declarat şi el că Tratatul de Asigurare a Securității nu va obiecta cu privire la posibilitatea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. „Este una dintre pozițiile noastre cele mai fundamentale – nimic din viitorul tratat nu va nega dreptul Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană, iar în al doilea rând, țările garante s-au angajat să promoveze aceste procese”, a spus el.
Ucraina vrea ca SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa şi Germania să fie garanţi ai unui posibil acord de pace cu Rusia, spune şi un consilier al lui Volodimir Zelelenski. „Tratat cu garanţii de securitate cu un analog ameliorat al articolului 5 al NATO. Statele garante (SUA, Regatul Unit, Turcia, Franţa, Germania etc.) implicate legal şi activ în protejarea Ucrainei de orice agresiune„, a postat pe Twitter Mihailo Podoliak.
Acest acord ar putea fi implementat cu un referendum în Ucraina şi în urma votului parlamentelor din statele garante propuse, a sugerat el. Kievul a propus extinderea pentru o perioadă de 15 ani a negocierilor asupra statutului Peninsulei Crimeea anexate de Rusia, a adăugat consilierul preşedintelui Ucrainei. „De asemenea, s-a propus să nu se rezolve chestiunea Crimeei prin mijloace militare în nicip situaţie. Numai prin eforturi politice şi diplomatice„, a mai postat pe Twitter Mihailo Podoliak.