PPC dublează prețul energiei electrice, după cum a transmis deja clienților săi în oferta pentru perioada 1 iulie 2025 – 27 mai 2026, astfel că aceste tarife vor fi valabile timp de un an.
După această dată, dacă măsura nu va fi prelungită din nou, PPC va aplica un tarif unic de 1,55 lei pe kilowatt, la care se adaugă un abonament zilnic de 0,43 lei pentru fiecare loc de consum.
Prețul energiei electrice este plafonat până pe 30 iunie. Astfel, pentru un consum egal sau mai mic de 100 KWh este perceput un preț de 0,68 lei/KWh, iar pentru un consum cuprins între 100,01 și 255 kWh, românii plătesc 0,8 lei/KWh.
În cazul abonaților cu consum lunar între 255,01 și 300 kWh, aceștia plătesc 1,3 lei/KWh. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) stabilește tarifele reglementate în funcție de nivelul de tensiune și zona de distribuție.
Aceste tarife, împreună cu celelalte componente facturate, pot suferi modificări în timpul derulării contractului.
PPC a informat că orice modificări vor fi notificate clienților prin intermediul primei facturi emise după intrarea în vigoare a schimbărilor, fără a fi necesară semnarea unui act adițional.
Astfel, noile tarife la energie vor avea un impact semnificativ asupra facturilor pentru români, începând din 1 iulie 2025.
De exemplu, un român care consumă 100 kWh pe lună și plătește acum 80,9 lei, va plăti din 1 iulie, 167,9 lei. „Dacă și această companie de stat, care este în același timp și producător, și furnizor, majorează tarifele, ce credeți că vor face celelalte firme din piață, private, văzând că s-a dat startul scumpirilor”, a punctat analistul economic Adrian Negrescu. PPC a specificat că „prezentele condiţii economice, al căror preț este detaliat mai sus, sunt aplicabile pentru o perioadă de 12 luni, calculată de la data de 28.05.2025 și până la data de 27.05.2026”.
Compania a menționat că aceste condiții se aplică strict pe perioada de valabilitate a contractului, în funcție de avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare și/sau declaraţia pe proprie răspundere privind dreptul locativ, scrie libertatea.ro
Acestea includ:
Aceste componente pot fi modificate pe parcursul derulării contractului, în funcție de schimbările legislative.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le recomandă consumatorilor români de energie electrică să intre pe portalul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi să aleagă de acolo companiile cu cele mai bune preţuri. Sebastian Burduja a explicat că preţul plafonat la energie este valabil până la 1 iulie, arătând că, după această dată, facturile nu ar trebui majorate în mod semnificativ pentru consumatorii casnici.
Sebastian Burduja a amintit că printr-o ordonanţă adoptată de Guvern în urmă cu câteva săptămâni plafonarea preţului la energie electrică a fost prelungită pentru trei luni de zile, până la 1 iulie, şi la gaz pentru un an.
”Dacă intraţi pe ANRE, pe comparatorul de preţuri şi chiar îi rog pe toţi românii să o facă şi să-şi aleagă cea mai bună ofertă, sigur o să găsiţi o ofertă în jur de un leu. Ea e de la o companie din portofoliul nostru, nu vreau să-i fac acum reclamă, dar e o companie cu capital majoritar de stat, listată recent, un mare succes, şi care a ajutat şi să calmeze această piaţă a furnizării, că vine cu oferte foarte bune. Sigur, nu e 0,68, cât este cel mai mic plafon pentru consum. Dar nu e nici 1,7, nici măcar 1,6, deci e un preţ, să spunem, destul de competitiv pentru piaţa actuală. Acum, până la 1 iulie se pot întâmpla multe, nu ştiu, se rezolvă conflictul din Ucraina, poate e un scenariu optimist, şi atunci Ucraina s-ar putea să redevină exportator către regiunea noastră, s-a mai întâmplat acest fenomen”, a afirmat Sebastian Burduja, la Antena 3.
Citește și: TAXA PE STÂLP 2025. S-a decis impozit de 1% pe valorea netă a construcţiilor speciale private. La stat, 0,5%
Ministrul nu a exclus posibilitatea ca facturile la energie să crească de la jumătatea anului, dar a spus că majorările nu ar trebui să fie unele semnificative.
”Dacă nu se întâmplă alte lucruri bune, e posibil să plătim ceva mai mult. Noi sperăm să nu ajungem în scenariul ăsta şi chiar dacă ajungem, pentru consumatorii vulnerabili, deci în sărăcie energetică, avem în ordonanţă, că până la 15 iunie vom avea un mecanism şi vor primi acel card de energie sau voucher şi va compensa din eventuala creştere. Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta.
Citește și: Anunţ de ultimă oră al PPC, fostul ENEL, care ar putea afecta facturile a milioane de facturi
Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile preţuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei. Pare rezonabil, adică totuşi pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil. Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru. Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creştere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanţă. Pentru ceilalţi poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja.