Unele dintre declaraţiile de avere ale deputaţilor PPDD mai mult te încurcă decât să te lămurească asupra averii acestora. În cazul multora nu poţi să nu te întrebi din ce au trăit respectivii înainte ca electoratul să le dea un loc de muncă şi un venit stabil la Camera Deputaţilor. La alţii, te pune pe gânduri pe ce sunt cheltuiţi banii frumoşi pe care îi câştigă din moment ce n-au case, n-au terenuri, n-au maşină. Alţii pot fi suspectaţi de cărpănoşenie din moment ce au venituri mai mult decât decente, dar preferă să conducă nişte rable vechi, dar nu chiar atât de vechi încât să poată fi numite maşini de colecţie.
În prima categorie, îl putem include pe Liviu Codârlă, posesor al unei case şi al unui teren în comuna Ulm din Brăila, dar care nu a menţionat venituri în perioada dinainte de a fi reales deputat. Codârlă a mai fost deputat până în 2008, dar atunci era membru PRM. Luându-ne după declaraţia de avere a deputatului de Diaspora Aurelian Mihai, alegerea în Parlamentul României l-a salvat de la indigenţă. Coproprietar al unei modeste case în Feteşti, fără conturi, fără maşină, fără acţiuni, fără venituri, doar leafa de la Parlament îl ajută pe alesul PPDD să plătească ratele la creditul de 20.000 €, contractat la o bancă madrilenă.
În cazul lui Mario-Ernest Caloianu, declaraţia de avere arată foarte simplu, toate rubricile fiind completate cu „nu e cazul”. Împreună cu soţia, în 2011 a câştigat un salariu de circa 80 de milioane lei vechi, la care se adaugă 8.000 de euro din „activităţi de intermediere”.
În categoria celor cu venituri frumoase, dar fără a le fi tezaurizat în vreun fel este Dumitru Niculescu. Acesta posedă acţiuni evaluate la 200.000 € şi venituri de 20.000 de lei anual înainte de a fi ales deputat, dar nu are nici casă, nici maşină.
În schimb, avocatul Daniel Fenechiu, cu un prestigiu deosebit în breasla sa şi cu venituri din avocatură de 235.000 de lei anual, nu conduce decât o Dacia Supernova, veche de 12 ani. Un automobil „vintage” conduce Neagu Murgu, o Dacia 1300 din 1962, la care se adaugă un Matiz.
În mod oarecum surprinzător, o Dacia 1300 se află şi în garajul lui Gigi Neţoiu, în compania ilustră a unui Mercedes, două BMW-uri şi un Porsche. În declaraţia lui de avere, Dacia figurează ca fabricată în 2004, deşi acest model nu se mai fabrica de ani buni. Un alt colecţionar de maşini vechi este Daniel Oajdea, cu un Opel Ascona din 1981, deşi este la al doilea mandat, deţine suficiente terenuri încât să fie considerat un latifundiar mai mic, başca acţiuni evaluate la 280.000 de lei.
Nuţu Fonta nu are maşină, deşi este proprietar al unor firme prospere. Fiul lui Florin Condurăţeanu, Andrei-Răzvan, nu pare a fi doar un băiat de bani gata deoarece este proprietar a trei apartamente, avea o slujbă frumoasă care i-a adus 90.000 de lei în anul fiscal precedent alegerii ca deputat, la care se adaugă salariul similar al soţiei. Totuşi Condurăţeanu junior şi-a asumat statutul de pedestru, în declaraţia de avere nefiind trecut vreun automobil.
În casa deputatului Ştefan Dalca au intrat, în 2011, 55.000 de lei, venitul însumat al său şi al soţiei, dar ambii se duceau la muncă pe jos, pare-se. Fără maşină e şi Ioan Hulea. Deşi a fost deputat şi în legislatura anterioară şi ministru al Tineretului şi Sportului într-unul din guvernele Boc, iar soţul îi este primar la Petroşani, Monica Iacob-Ridzi nu are maşină, în aceeaşi situaţia aflându-se şi Niculina Mocioi, iar lista de „infanterişti” ai lui DD este încheiată de către Constantin Bucur, Valentin Blănariu, Iacob Puşcaş, Marioara Nistor şi Cristian-George Sefer, toţi cu venituri care la prima vedere le-ar permite achiziţia unui automobil.
Apetenţa deputaţilor PPDD pentru mersul pe jos pare oarecum surprinzătoare în condiţiile în care liderul spiritual al partidului, Dan Diaconescu, are un garaj plin cu maşini scumpe: un Mercedes SLK, două Rolls-Royce, un Bentley Flying Spur, un Lincoln Navigator, un Porsche Cayenne şi un Infinity Q 45. Doar deputatul Viorel Blăjuţ se mai poate lăuda cu un Bentley Continental. Blăjuţ se mai află în posesia unei diplome de bacalaureat nou-nouţe obţinute în toamna lui 2012, la a doua încercare. Asta l-a ambiţionat şi mai mult încât acum este student la două facultăţi.
Dacă tragem linie, 15 deputaţi PPDD din 41 sunt pietoni, la care se adaugă vreo câţiva care plătesc impozit pe nişte maşini vechi, precum Daniel Fenechiu pentru Supernova lui. Pe de altă parte, aceştia nu au fost văzuţi venind la Parlament cu metroul şi nici Fenechiu cu Supernova. O posibilă explicaţie ar fi deducerile fiscale pentru automobilele achiziţionate pe firmă, care reduc apreciabil numărul proprietarilor de maşini, deşi străzile supraaglomerate ale patriei suspină sub roţile maşinilor.