Daily Mail publică un reportaj făcut în Germania, la Berlin, în care vorbeşte despre aşa-numitele Babywieges unde copiii pot fi lăsaţi în siguranţă şi abandonaţi într-un anonimat complet. În fapt, este vorba de un soi de cutii, asemănătoare cutiilor poştale, însă cu interior confortabil, luminat şi încălzit.
Locul unde poate fi lăsat bebeluşul este căptuşit şi tot acolo se găseşte o pătură moale, brodată. Pe pătură este lăsat un plic, adresat persoanei care abandonează copilul. Acesta conţine o ofertă de consiliere adresată mamei şi un număr de telefon. După ce se închide uşa de oţel a cutiei, ea nu mai poate fi deschisă din nou. Totuşi „sosirea” copilului este înregistrată de o cameră video plasată în interiorul cutiei, ea declanşând şi alarma în cadrul spitalului, pentru că astfel de cutii sunt plasate în vecinătatea unor unităţi spitaliceşti.
Deşi ne aflăm în secolul 21, în Germania, cea mai dezvoltată economie a Europei, fenomenul abandonului copiilor este în creştere. Vorbim totuşi de nişte practici medievale, apărute în secolul 12, când Biserica Catolică a imaginat de altfel astfel de locuri, unde mamele să îşi abandoneze copiii.
Practicile erau răspândite în întreaga Europă şi s-au menţinut până în secolul al 19-lea. Apoi au dispărut, însă au revenit în forţă în zilele noastre, drept cauze fiind desemnate presiunile economice asupra familiilor şi degradarea socială.
Asemenea „dulapuri” pentru copii sunt acceptate în mai multe societăţi conservatoare, mai ales în comunităţile religioase din SUA.