Praf Saharian în România. Cercetătorii atrag atenţia că acest aer poate favoriza agravarea alergiilor dar şi apariţia infecţiilor.
Beatrice Mahler, director la institutul „Marius Nasta”, a vorbit despre pericolelele şi cum poate favoriza infecţia cu SARS-COV-2.
„Orice creștere a încărcăturii de aer poluat pe care îl respirăm produce leziuni și poate declanșa o inflamație la nivelul căilor aeriene inflamație peste care se poate cantona foarte ușor orice tip de infecție, orice agent patogen.
Dacă vorbim de infecția SARS-COV-2 despre care știm că o putem lua din comunitate, nu este vorba doar de praf saharian, dar aceasta a fost ultima amenințare, este vorba de orice poluant care presupune particule de materie sub 10 microni, particule care ajung în căile aeriene profunde și care pot declanșa reacții de la acutizări ale bolilor cronice până la declanșarea unor afecțiuni respiratorii.
Citeşte şi: Prognoza meteo 7 februarie. Avertismentul meteorologilor despre praful saharian
Este foarte important ca în momentul în care aerisim locuințele noastre să facem acest lucru într- un moment în care circulația pe străzi să nu fie foarte intensă, pentru că acest rulaj ar cauciucurilor pe asfalt poate să creeze în sine o cantitate majoră de particule poluante. Aerisirea trebuie să facă la ore la care circulația este cât mai redusă și dacă acest lucru nu este posibil utilizarea aparatelor cu filtre tratate, a aparatelor de filtrare a aerului este recomandată în această perioadă.
Unul dintre cele mai mari pericole ține chiar de favorizarea răspândirii infecției cu SARS-COV-2. De altfel, praful saharian îi afectează cu precădere pe cei care se confruntă cu probleme respiratorii avertizează medicii.
„Aceste particule se adaugă poluantului rezistent. Se știe că acolo unde este poluare majoră amplifică răspândirea acestui coronavirus. Pe de altă parte, afecțiunile sunt mai severe”, a declarat Silviu Gurlui, profesor la facultatea de fizică din Iaşi.
Potrivit cercetătorilor, particulele de praf de origine sahariană își fac de fel apariția pe timp de primăvară sau toamna, pe fondul schimbărilor climatice și poluării, însă fenomenul s-a produs de această dată în plină iarnă.
Citeşte şi: Nori de praf saharian deasupra Botoşaniului. Judeţul se află sub cod portocaliu de vijelii