Românii care au circulat în weekend cu maşina prin zone în care a plouat, au observat că pe parbriz se depunea permanent, odată cu picăturile de apă, un strat de noroi care reducera vizibilitatea. Practic, ploua cu noroi. A fost vorba despre un nor depraf din deşertul Sahara adus de curenţii de aer peste ţara noastră şi depus brusc la sol prin intermediul ploilor care au acopeerit ţara. Rezultatul: autoturismele au fost acoperite de un praf galben -, ca şi când ar fi participat la raliu!
Sandu Manolache, mecanic auto cu zeci de ani vechime, ne-a spus ce ar trebui să facem în asemenea situaţii pentru a proteja maşina.
„Nisipul în sine nu poate afecta autoturismul, dar dacă norul de praf a trecut prin zone cu aciditate crescută, atunci vopseaua maşinii va avea de suferit, în sensul că se va păta în scurt timp. De aceea ar fi bine să fie spălate cât mai repede posibil. De asemenea, dacă nisipul este adus de o furtună, atunci el poate ajunge în motor, în inima autoturismului, unde acţionează ca un şmirghel, distruge. De aceea ar fi bine ca filtrele de aer şi de polen să fie schimbate după asemenea evenimente”, a spus Sandu Manolache pentru libertatea.ro.
Specialistul a adăugat că filtrul de aer este lăsat înfundat cu nisip mai are un inconvenient: creşte consumul de combustibil al maşinii.