Supranumită „prăjitura de neuitat”, aceasta are ingrediente care mențin creierul tânăr, precum scorțișoara, sfecla roșie și uleiul de măsline, transmite euronews.
Citește și: Ce este Vasilopita, prăjitura care arată cine are noroc în noul an! Povestea pitei Sfântului Vasile Cel Mare
Oamenii de știință australieni, împreună cu un patiser, au inventat prăjitura care îmbunătățește sănătatea creierului. Supranumită „prăjitura de neuitat” are printre ingrediente spanacul, turmericul, dovleacul, sfecla roșie, spune Christopher Thé, patiserul care a realizat prăjitura. Rețeta pentru acest preparat include, de asemenea, ulei de măsline și scorțișoară.
Cu toate acestea, oamenii de știință nu au făcut niciun test clinic pentru a dovedi beneficiile prăjiturii pentru creier, însă echipa de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Sydney spune că ingredientele sunt cunoscute pentru îmbunătățirea circulației sângelui și oxigenarea creierului. Ei speră să scoată în evidență „problema larg răspândită a declinului cognitiv în rândul australienilor în vârstă”.
Sfecla roșie este recunoscută, de exemplu, pentru îmbunătățirea fluxului sanguin și protejează rețeaua neuronală. Uleiul de măsline poate diminua biomarkerii bolii Alzheimer, în timp ce mierea este antiinflamatoare, iar afinele pot spori fluxul de oxigen către organele noastre vitale.
„Există molecule în alimente care au într-adevăr efecte puternice în menținerea sănătății noastre”, a declarat Johannes le Coutre, expert în alimentație și sănătate de la UNSW, care mai menționează că alimentele sunt un element crucial atunci când vine vorba de prevenirea și tratarea declinului cognitiv. „Conștientizarea este în creștere în ultimii 10, 20, 30 de ani în ceea ce privește noțiunea și conceptul de alimente funcționale, de acest tip”, a adăugat el.
Kaarin Anstey, directorul Institutului Ageing Futures din cadrul UNSW, a precizat într-o declarație că, în mod ideal, oamenii ar trebui să aibă o dietă sănătoasă pe tot parcursul vieții: „Dacă o persoană prezintă semne de declin cognitiv, dieta în sine nu îi va îmbunătăți dramatic sănătatea creierului. Studiile care au legat dietele mai sănătoase de reducerea riscului de demență au evaluat tiparele de alimentație care, în mod probabil, reflectă felul în care oamenii se hrănesc de mulți ani”.
Între timp, Thé, care este un patiser experimentat, a declarat că obținerea unui echilibru corect între ingrediente și arome a fost o provocare: „Prima variantă pe care am făcut-o avea gust de curry”.
Prăjitura a fost creată pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a organizației caritabile de catering Meals on Wheels, care se adresează în principal generațiilor mai în vârstă.
Citește și: Prăjitură vieneză de post fără coacere. Desertul delicios care îți potolește pofta de dulce