Prepararea foilor cu cacao ale prajiturii.
Punem intr-un vas doua oua, zece linguri de zahar si patru linguri de cacao. Stingem o jumatate de lingurita cu bicarbonat de amoniu (adaugandu-i cateva picaturi de zeama de lamaie sau de otet) si il punem in vas, apoi adaugam zece linguri cu lapte si zece linguri cu ulei. Amestecam foarte bine ingrediente foilor prajiturii, de preferat pana cand se topeste zaharul, apoi incepem sa adaugam faina, presarand-o treptat. Pentru foile prajiturii vom avea nevoie de aproximativ o jumatate de kg de faina, insa trebuie sa fim pregatiti sa punem doar atata faina cat este suficienta pentru a obtine un aluat tare, adica un aluat suficient de tare incat sa-l putem apoi intinde cu usurinta intr-o foaie subtire.
Tapetam cu faina blatul de lucru, impartim aluatul prajiturii in doua bucati aproximativ egale si le intindem pe fiecare in parte cu un sucitor sau chiar cu o sticla (intorcandu-le de pe o parte pe cealalta si presarandu-le din cand in cand cu putina faina, pentru a nu se lipi de blat si sucitor) pana cand obtinem niste foi subtiri. Punem hartie de copt pe dosul tavii cuptorului, asezam cu grija foaia si introducem tava in cuptorul foarte bine incins. Coacem foile prajiturii la foc mediu (175 grade C) timp de circa 15-20 minute (imediat ce le scoatem din cuptor, acestea vor fi destul de moi, insa se vor intari atunci cand se racesc).
Prepararea blatului pufos
Spargem opt oua, separam albusurile de galbenusuri si batem spuma tare albusurile (adaugandu-le un praf de sare). Dupa ce s-au intarit albusurile, adaugam treptat cele saisprezece linguri de zahar, continuand sa mixam pana cand acesta se topeste. Peste albusurile batute spuma cu zahar adaugam, pe rand, cele opt galbenusuri si amestecam usor cu o spatula (sau lingura), pentru a nu strica prea tare spuma (este exclusa folosirea mixerului!). Dupa ce incorporam toate galbenusurile, adaugam opt linguri cu ulei, amestecand usor dupa fiecare in parte.
Amestecam douasprezece linguri de faina cu o lingurita de praf de copt si incepem sa le presaram in compozitia blatului prajiturii, amestecand incetisor, cu miscari de jos in sus, incercand sa pastram compozitia cat mai pufoasa. Mai avem de adaugat doar doua-trei lingurite cu esenta de vanilie si putem incepe sa incingem cuptorul. Tapetam tava cuptorului cu hartie de copt si turnam compozitia, apoi coacem blatul la foc mediu (175 grade) timp de aproximativ 25 de minute (pana trece testul scobitorii, adica daca introducem o scobitoare in blat, acesta va iesi uscata daca blatul prajiturii este copt).
Prepararea cremei
Punem intr-o cratita douasprezece linguri de faina, adaugam zece linguri de zahar si un litru de lapte, apoi le amestecam foarte bine, avand grija sa „desfacem” toate cocoloasele de faina. Punem compozitia cremei pe plita aragazului (la foc mediu) si o tinem pana cand se ingroasa (nu dureaza mai mult de 15-20 de minute). In tot acest timp, ar trebui sa amestecam aproape mereu crema prajiturii, deoarece are tendinta sa se lipeasca de fundul cratitei. La terminarea prepararii termice, crema prajiturii trebuie sa aiba o consistenta similara cu cea a unei budinci. O lasam la racit si apoi adaugam un pachet de unt batut spuma (adica frecat bine cu dosul unei linguri) si aromam dupa gust cu esenta sau coaja de lamaie rasa (eu am ales sa pun coaja unei lamai si doua linguri cu zeama de lamaie). Finalizam crema amestecand pana cand incorporam untul.
Prepararea glazurii prajiturii
Punem intr-o cratita trei linguri cu apa, cateva lingurite cu esenta de rom, trei linguri de cacao, 200 g de zahar si trei linguri cu ulei (uleiul poate fi inlocuit cu un cub de 50 g de unt sau margarina). Amesteacam bine toate ingredientele si punem cratita la foc pentru cateva minute, mai exact pana atunci cand incep sa fiarba si isi schimba consistenta, ingrosandu-se putin. Punem glazura pe prajitura imediat ce o luam de pe foc, incercand sa o intindem cat mai uniform.
Ingredientele si cantitatile sunt aici