Prăjitura Măgura este un desert foarte cunoscut, apreciat pentru textura sa pufoasă și gustul delicios. Este un desert industrial, produs de obicei sub formă de batoane ambalate individual, dar există și versiuni de casă, pregătite de gospodine.
Prăjitura Măgura a devenit un simbol al copilăriei pentru mulți români, fiind ușor accesibilă. Variantele de casă sunt preferate pentru ocazii speciale, deoarece permit personalizarea aromei și a texturii.
De obicei, are două straturi de blat pufos, similar cu pandișpanul, care sunt separate de un strat generos de cremă, de cele mai multe ori cu aromă de lapte, vanilie sau cacao.
În plus, este acoperită cu un strat de ciocolată, care adaugă un contrast plăcut de texturi.
Prepararea prăjiturii Măgura acasă implică mai multe etape, dar cu puțină atenție se poate obține un desert delicios.
Blatul prăjiturii este esențial, deoarece trebuie să fie pufos și ușor, similar cu un pandișpan. Blatul se răcește complet înainte de a fi tăiat, pentru a nu se sfărâma.
Crema este cea care dă gustul bogat și consistența moale a prăjiturii. Baza cremei poate fi un unt moale, amestecat cu zahăr pudră pentru o textură fină.
Pentru mai multă cremozitate, se poate adăuga lapte condensat, frișcă bătută sau mascarpone. Aromele adăugate, precum vanilia, romul sau ciocolata topită, personalizează gustul. Crema trebuie să fie suficient de groasă pentru a nu curge, dar ușor de întins între straturile de blat.
Prăjitura asamblată trebuie lăsată la frigider câteva ore pentru ca aromele să se combine și crema să se stabilizeze.
Glazura adaugă aspectul final și un strat de ciocolată crocantă.
Acest desert poate fi preparat și adaptat în funcție de preferințe, cu creme și umpluturi diferite.
Ingrediente:
Pentru blat:
Pentru cremă:
Cum se prepară prăjitura Măgura
Prima oară vom pregăti crema. Încălzim pe foc smântâna pentru frişcă (fără a fierbe), apoi adăugăm ciocolata ruptă în bucăţi mai mici şi amestecăm rapid până la topirea completă a ciocolatei, potrivit retete-haplea.ro. Lăsăm apoi la frigider (de preferat peste noapte). Când crema este întărită, mixaţi-o puţin, cât să capete consistenţă de cremă.
Pentru blat, separăm albuşurile de gălbenuşuri. Frecăm gălbenuşurile cu uleiul. Batem albuşurile spumă cu un praf de sare, apoi turnăm apă, puţin câte puţin. Spre final, presărăm zahărul şi mixăm până când spuma de albuşuri rămâne pe tel. Adăugăm gălbenuşurile peste albuşuri şi încorporăm cu o spatulă de silicon. Presărăm şi făina amestecată cu praful de copt. Omogenizăm cu o paletă de silicon.
Turnăm compoziţia într-o formă tapetă cu hârtie de copt (30×25 cm). Lăsăm la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 25 de minute, până trece testul scobitorii. Lăsăm blatul să se răcească, apoi îl scoatem de pe hârtia de copt şi tăiem blatul răcit pe jumătate. Adăugăm crema între jumătăţile de blat, apoi porţionăm prăjitura în bucăţi dreptunghiulare.
Pentru glazură, topim ciocolata cu lapte în smântâna încălzită, până la dizolvarea completă a ciocolatei, apoi glazurăm fiecare bucată de prăjitură în parte.