Prăjitura Televizor, desertul care ne aduce aminte de copilărie. Vă prezentăm o reţetă simplă, cu ajutorul cărei îi veţi impresiona pe cei dragi.
Pentru prepararea foilor aveţi nevoie de următoarele ingrediente: două ouă, 550 grame de făină, 50 grame de pudră de cacao, 150 ml lapte rece, 100 ml ulei, 150 grame de zahăr, o linguriță cu bicarbonat de sodiu, sucul de la 1/2 lămâie, cinci grame praf de copt, o esență de rom, un praf de sare.
Pentru foaie de pandișpan este nevoie de următoarele ingrediente: şase ouă 150 grame de zahăr, un pliculeţ de zahăr vanilat, 50 ml de ulei, 150 grame de făină, un praf de sare, o esenţă de vanilie, sucul și coaja de la 1/2 lămâie
Ingrediente necesare pentru prepararea cremei: un litru de lapte, 150 grame de zahăr, un pliculeţ de zahăr vanilat, 250 grame de unt cu 82% grăsime, 200 grame de făină, esenţă de vanilie, un praf de sare.
Pentru glazura de ciocolată este nevoie de: 200 grame de ciocolată amăruie, 100 ml smântână pentru frișcă.
Opţional puteţi adăuga 400 g gem de caise acrișor.
În primul rând începem să preparăm foile cu pudră de cacao,coapte pe dosul tăvii. Se sparg ouăle într-un bol, se adaugă sare şi zahărul şi se amestecă până când obţinem o compoziţie spumoasă. Următorul pas este să dizolvaţi bicarbonatul în sucul de lămâie şi să-l adaugaţi peste compoziţia spumoasă din bol. Adăugaţi treptat uleiul, laptele şi esenţa de rom şi amestecaţi bine, după care încorporaţi amestecul de făină cu pudra de cacao şi praful de copt. aluatul obţinut se acoperă cu o folie alimentară şi se lasă aşa timp de 10-15 minute, într-un loc răcoros, potrivit catine.ro.
Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
După cele 15 minute, aluatul se împarte în două părţi egale. Cu ajutorul sucitorului, întinde pe rând fiecare parte de aluat pe masa presărată cu făină, în câte o foaie de dimensiunea tăvii. Coace pe rând cele două foi pe dosul tăvii, pentru 3-4 minute, la 180 de grade Celsius.
Cât timp se răcesc foile de cacao, începe să preparăm foaia de pandişpan.
Iată cum procedăm: Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Peste gălbenuşuri aduăgăm un praf de sare şi coaja de lămâie răzuită fin și amestecăm.
Presară puțină sare și peste albușuri și amestecă-le cu mixerul până când devin cristaline. Adaugă treptat zahărul și puțin suc de lămâie și amestecă-le intens până când obții o bezea fermă. Adăugăm şi gălbenuşurile şi amestecăm cu ajutorul unei spatule din silicon. Adăugăm uleiul, esența de vanilie și făina şi amestecăm. Turnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi o introducem în cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade.
Într-un bol, amestecăm făina cu un pic de lapte rece. Restul de lapte în punem la fiert cu un praf de sare şi zahăr. După ce laptele dă în clocot, se adaugă amestecul de făina cu lapte rece şi amestecăm. Fierbe crema până când se îngroașă ca o budincă, amestecând continuu cu o spatulă pentru a evita lipirea acesteia.
La final, se ia vasul de pe foc şi se adauă esenţa de vanilie.
Apoi, punem untul moale într-un bol, adaugăm zahărul vanilat şi se amestecă cu ajutorul unui mixer până când devine cremos. Se adaugă puţin cîte puţin peste crema rece.
Curățăm tava și așază în ea prima foaie cu pudră de cacao. Peste aceasta se întinde uniform jumătate din gemul de caise. Peste stratul de gem, întinde jumătate din crema de vanilie, apoi așază peste cremă foaia de pandișpan și preseaz-o ușor.
Întinde deasupra acesteia restul de gem, iar peste el restul de cremă. Se pune deasupra cealaltă foaie cu pudră de cacao. Acoperă prăjitura cu hârtie de copt sau folie și pune peste ea o greutate.
A doua zi, se prepară glazura de ciocolată. Se pune smântâna lichidă într-un vas, la încălzit, și adaugă în ea ciocolata ruptă. Amestecă intens până când se topește ciocolata și compoziția este omogenă. Se toarnă uniform peste prăjituă. După ce se răceşte, se poate porţiona prăjitura. Asta este tot. Poftă bună!