Pompieri militari și civili, voluntari lucrează cu peste o sută de utilaje și autospeciale la evacuarea apelor din curțile oamenilor. „Cum suntem încă sub incidența Codului Roșu de precipitații am pregătit locuri de cazare pentru cei ce ar fi necesar să fie evacuați ca urmare a inundațiilor”, a spus Dumitru Nadă.
Potrivit Agerpres, probleme au fost „dar pentru scurtă durată” pe DN2 în zona localității Cleja, unde apa a dislocat o parte din asfalt. „După intervenția celor de la Drumuri Naționale a fost reluat traficul, care se desfășoară, însă, doar pe un singur fir pe aproximativ o sută de metri”, a precizat Dumitru Nadă.
O situație mai deosebită a fost înregistrată și pe artera rutieră ce leagă Bacău de Moinești, în zona localității Leontinești. „Pentru aproximativ o jumătate de oră, pe la 17,15 circulația a fost blocată de apa ce acoperea șoseaua mai bine de 30 de cm. S-a intervenit pentru evacuarea acesteia și, în prezent, mașinile se pot deplasa”, a indicat coordonatoul Compartimentului pentru Situații de Urgență al Prefecturii Bacău.
La ora 19,00 s-a semnalat la Prefectură faptul că localitatea Drăgogești, comuna Helegiu, a rămas izolată după prăbușirea unui podeț. „Este singura din județ în această situație. Vor pleca imediat echipaje de intervenție pentru a vedea cum pot fi ajutați cei aproximativ 200 de locuitori ai satului”, a spus Dumitru Nadă.
Circulația trenurilor a fost întreruptă în zona localității Valea Seacă din cauza inundării liniei ferate. „Acționează o echipă de lucru specializată pentru decolmatare șinelor. Din această cauză, două trenuri Inter-regio care circulau pe relația Iași — Adjud, respectiv Bacău — București, s-au întors în gara Bacău. În cele două trenuri se află aproximativ 110 călători”, a detaliat coordonatorul Compartimentului pentru Situații de urgență Bacău.
Citeşte şi: PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE. Ploi, grindină, descărcări electrice şi vreme instabilă
Potrivit acestuia, „maximul de averse a fost depășit, urmând ca intervențiilor de sprijin pentru populație ce se impun pe parcursul nopții să le urmeze , vineri, evaluări exacte ale pagubelor și precizarea măsurilor ce se impun pentru revenirea la normal a vieții în localitățile afectate”.
Slănic Moldova este unul din orașele județului în care a existat pericolul ca locuințele să fie inundate de apa râului ce străbate stațiunea ori de torenții ce vin de pe dealurile din preajmă după ploaia abundentă ce a căzut în ultimele ore. „A plouat ca niciodată. Sunt probleme, dar important e că, deocamdată, nu avem victime. De oameni ne pasă cel mai mult și de ei trebuie să avem grijă. Suntem sub atenționarea de Cod roșu de inundații și am luat toate măsurile necesare. Locuitorii aflați în zonele de risc vor fi mutați în Hotelul Venus dacă va fi necesar’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Andrei Șerban.
Drumul dintre Târgu Ocna și Slănic Moldova începe să fie afectat în câteva locuri, dar se acționează ca eroziunile să nu se extindă „Am adus un utilaj de la Salina Târgu Ocna, care a intervenit deja în zonă. Mai sunt pregătite o vola și un buldoexcavator de către primărie pentru că Drumurile Naționale și Apele Române nu pot, în acest moment, să ne sprijine cu utilaje, acestea fiind dislocate în alte localități din Moldova, grav afectate de viituri”, a mai spus primarul Andrei Șerban.
La Comănești, declară primarul viorel Miron, se așteaptă în această noapte depășirea cotei de inundații pe râul Trotuș. Ca urmare, „s-a trecut la încărcarea sacilor cu nisip pentru a fi puși pe maluri”.
Și alte primări din zona de vest a județului sunt în alertă. La Măgirești, Tazlăul Sărat și afluenții săi s-au umflat și sunt gata să treacă de maluri. ,,Încă nu au fost inundate case, avem doar o jumătate de grajd, de pe malul Rujei, care s-a dărâmat, dar au fost inundate grădini și curți de pe Valea Arinului. Situația poate deveni, însă, gravă dacă mai plouă mult. Pericol mare de inundații este în satul Șesuri. Drumul din Șesuri, asfaltat în 2012 din fonduri europene, s-a umflat. Nici nu putem face mare lucru. Să se oprească ploaia, asta ar fi salvarea noastră”, a declarat Ionică Câdă, primarul comunei Măgirești.
„Pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase sunt în acțiune efective totalizând 322 de pompieri, polițiști și jandarmi și 179 de mijloace tehnice”, se menționează într-un comunicat remis Agerpres la ora 19,30 de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău.