Prăpăd în 29 de localităţi din Bacău. Peste o sută de utilaje şi autospeciale încearcă să scoată apa

Ploaia ce a căzut pe parcursul zilei de joi a afectat gospodării din 29 de localități ale județului Bacău, dar nu s-au înregistrat victime omenești ori pierderi de animale și nici case inundate, ci s-au produs inundații în curți.
Filip Stan
02 iun. 2016, 17:19
Prăpăd în 29 de localităţi din Bacău. Peste o sută de utilaje şi autospeciale încearcă să scoată apa

Pompieri militari și civili, voluntari lucrează cu peste o sută de utilaje și autospeciale la evacuarea apelor din curțile oamenilor. „Cum suntem încă sub incidența Codului Roșu de precipitații am pregătit locuri de cazare pentru cei ce ar fi necesar să fie evacuați ca urmare a inundațiilor”, a spus Dumitru Nadă.

Potrivit Agerpres, probleme au fost „dar pentru scurtă durată” pe DN2 în zona localității Cleja, unde apa a dislocat o parte din asfalt. „După intervenția celor de la Drumuri Naționale a fost reluat traficul, care se desfășoară, însă, doar pe un singur fir pe aproximativ o sută de metri”, a precizat Dumitru Nadă.

O situație mai deosebită a fost înregistrată și pe artera rutieră ce leagă Bacău de Moinești, în zona localității Leontinești. „Pentru aproximativ o jumătate de oră, pe la 17,15 circulația a fost blocată de apa ce acoperea șoseaua mai bine de 30 de cm. S-a intervenit pentru evacuarea acesteia și, în prezent, mașinile se pot deplasa”, a indicat coordonatoul Compartimentului pentru Situații de Urgență al Prefecturii Bacău.

La ora 19,00 s-a semnalat la Prefectură faptul că localitatea Drăgogești, comuna Helegiu, a rămas izolată după prăbușirea unui podeț. „Este singura din județ în această situație. Vor pleca imediat echipaje de intervenție pentru a vedea cum pot fi ajutați cei aproximativ 200 de locuitori ai satului”, a spus Dumitru Nadă.

Circulația trenurilor a fost întreruptă în zona localității Valea Seacă din cauza inundării liniei ferate. „Acționează o echipă de lucru specializată pentru decolmatare șinelor. Din această cauză, două trenuri Inter-regio care circulau pe relația Iași — Adjud, respectiv Bacău — București, s-au întors în gara Bacău. În cele două trenuri se află aproximativ 110 călători”, a detaliat coordonatorul Compartimentului pentru Situații de urgență Bacău.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO pentru URMĂTOARELE ZILE. Ploi, grindină, descărcări electrice şi vreme instabilă

Potrivit acestuia, „maximul de averse a fost depășit, urmând ca intervențiilor de sprijin pentru populație ce se impun pe parcursul nopții să le urmeze , vineri, evaluări exacte ale pagubelor și precizarea măsurilor ce se impun pentru revenirea la normal a vieții în localitățile afectate”.

Slănic Moldova este unul din orașele județului în care a existat pericolul ca locuințele să fie inundate de apa râului ce străbate stațiunea ori de torenții ce vin de pe dealurile din preajmă după ploaia abundentă ce a căzut în ultimele ore. „A plouat ca niciodată. Sunt probleme, dar important e că, deocamdată, nu avem victime. De oameni ne pasă cel mai mult și de ei trebuie să avem grijă. Suntem sub atenționarea de Cod roșu de inundații și am luat toate măsurile necesare. Locuitorii aflați în zonele de risc vor fi mutați în Hotelul Venus dacă va fi necesar’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul Andrei Șerban.

Drumul dintre Târgu Ocna și Slănic Moldova începe să fie afectat în câteva locuri, dar se acționează ca eroziunile să nu se extindă „Am adus un utilaj de la Salina Târgu Ocna, care a intervenit deja în zonă. Mai sunt pregătite o vola și un buldoexcavator de către primărie pentru că Drumurile Naționale și Apele Române nu pot, în acest moment, să ne sprijine cu utilaje, acestea fiind dislocate în alte localități din Moldova, grav afectate de viituri”, a mai spus primarul Andrei Șerban.

La Comănești, declară primarul viorel Miron, se așteaptă în această noapte depășirea cotei de inundații pe râul Trotuș. Ca urmare, „s-a trecut la încărcarea sacilor cu nisip pentru a fi puși pe maluri”.

Și alte primări din zona de vest a județului sunt în alertă. La Măgirești, Tazlăul Sărat și afluenții săi s-au umflat și sunt gata să treacă de maluri. ,,Încă nu au fost inundate case, avem doar o jumătate de grajd, de pe malul Rujei, care s-a dărâmat, dar au fost inundate grădini și curți de pe Valea Arinului. Situația poate deveni, însă, gravă dacă mai plouă mult. Pericol mare de inundații este în satul Șesuri. Drumul din Șesuri, asfaltat în 2012 din fonduri europene, s-a umflat. Nici nu putem face mare lucru. Să se oprească ploaia, asta ar fi salvarea noastră”, a declarat Ionică Câdă, primarul comunei Măgirești.

„Pentru limitarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase sunt în acțiune efective totalizând 322 de pompieri, polițiști și jandarmi și 179 de mijloace tehnice”, se menționează într-un comunicat remis Agerpres la ora 19,30 de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bacău.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Tichetele care se anulează în 30 de zile. Românii care trebuie să se grăbească
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Nadia Comăneci marchează 48 de ani de la primul 10 perfect din istoria gimnasticii olimpice
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'