Seceta face prăpăd în România, iar veştile meteorlogilor nu sunt deloc înbucurătoare. Codul galben de caniculă s-a prelungit. Vor fi încă trei zile cu temperaturi de foc, cele resimtite au ajuns deja la 42 de grade.
Duminică, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar local indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, potrivit ANM.
Luni și marți (8 și 9 august), valul de căldură se va restrânge spre regiunile sudice și sud-estice. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime nu vor coborî sub 18…21 de grade. Însă temperaturile resimţite vor trece de 40 de grade.
Citeşte şi: Prognoza meteo lunară. Cum va fi vremea în a doua jumătate din august şi în septembrie, când începe şcoala
Nici hidrologii nu vin cu veşti mai bune. Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va ajunge la 1.950 metri cubi pe secundă (mc/s) pe parcursul săptămânii viitoare, cu 2.350 mc/s sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 13 august 2022.
„Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în prima zi staţionar, scade la valoarea de 2.000 mc/s în următoarele două zile, apoi în scădere până la valoarea de 1.950 mc/s unde rămâne staţionar până la sfârşitul intervalului, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului relativ staţionare pe sectorul Gruia – Calafat şi în uşoară creştere pe sectorul Bechet – Tulcea, iar în a doua parte a intervalului debitele vor fi relativ staţionare pe tot sectorul românesc”, arată prognoza INHGA.
În perioada 7 – 13 august, pe râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere în prima jumătate a intervalului de prognoză şi relativ staţionare în partea a doua a intervalului, cu o uşoară tendinţă de creştere pe râurile din vestul şi nord – vestul ţării.
Hidrologii avertizează că sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, formarea de viituri rapide pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în Crişana, Maramureş şi Nordul Moldovei, către mijlocul intervalului de prognoză, datorită averselor torenţiale, izolat, mai însemnate cantitativ, prognozate.