Prazul sălbatic cu gust de usturoi a fost descoperit la Buzău. Leguma va fi prezentată în premieră la Congresul European de Horticultură

Prazul sălbatic cu gust de usturoi a fost descoperit în România, la Buzău, în Pădurea seculară Crâng, o specie pentru prima oară biobancată în 2019.
Alina Costache
12 feb. 2024, 14:04
Prazul sălbatic cu gust de usturoi a fost descoperit la Buzău. Leguma va fi prezentată în premieră la Congresul European de Horticultură
Prazul sălbatic cu gust de usturoi a fost descoperit la Buzău

Banca de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) va prezenta în premieră la Congresul European de Horticultură prazul sălbatic cu gust de usturoi descoperit în Pădurea seculară Crâng, o specie pentru prima oară biobancată în anul 2019, studiată timp de 5 ani, având un potențial ridicat de producție și reszistentă la agenții patogeni.

În perioada 12  – 16 mai, se va desfășura Congresul European de Horticultură, la București, sub înaltul patronaj al Academiei Române, organizat de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi Societatea Română a Horticultorilor, în parteneriat cu Senatul, Camera Deputaţilor, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Afacerilor Externe, Primăria Municipiului Bucureşti, EUFRIN (European Fruit Research Institute Network), EUVRIN (European Vegetable Research Institutes Network), ICA Regional Network for Central and South Eastern Europe şi OIPA PRODCOM.

Citește și: Bergamota, fructul care reduce colesterolul. Care sunt românii care nu o pot folosi

„BRGV – Buzău participă la cea de-a 5-a ediţie a Congresului European de Horticultură, organizată de către Societatea Internaţională de Ştiinţe Horticulturale (ISHS). Acest eveniment important are loc odată la patru ani şi este o ocazie unică pentru cercetători, profesionişti şi pasionaţi de horticultură să se întâlnească, să împărtăşească idei şi să descopere cele mai recente inovaţii din domeniu. Ne aşteptăm la prezentări captivante, dezbateri stimulante şi oportunităţi de networking remarcabile, toate desfăşurate într-un cadru profesional şi academic superior”, informează BRGV.

BRGV va prezenta, în cadrul congresului, cinci lucrări științifice pe care autorii le vor expune cercetătorilor care vor lua parte la eveniment.

„Cele 5 lucrările ştiinţifice propuse de echipa BRGV – Buzău în agenda Congresului European de Horticultură, pe lângă temele de studiu remarcabile, prezintă efortul şi dinamica excepţională ale agendei de cercetare din ultimii ani a instituţiei noastre. Titlurile propuse: ‘Evaluarea expresivităţii fenotipice a genotipului endemic de praz identificat în Pădurea seculară Crâng Buzău – România’, ‘Corelaţiile genotiop-fenotip ale colecţiei de bază Solanum Lycopersicum a BRGV’, ‘Evaluarea caracteristicilor cantitative ale genotipurilor de mazăre din colecţia de germoplasmă a BRGV’, ‘Identificarea principalelor compuşi bioactivi în genotipurile de Sideritis Bancate la BRGV’, ‘Cercetări asupra primei varietăţi de roşii Kumato înmulţite în România la BRGV’”, a transmis sursa citată.

Una dintre cercetări face referire la prazul sălbatic descoperit în Pădurea Crâng din municipiul Buzău.

„Este vorba despre o specie sălbatică de praz care se confundă uşor cu usturoiul pentru că mirosul duce spre usturoi şi totodată formează şi bulbili în sol, asemenea usturoiului. Botanic este praz, dar este interesant pentru că vorbim de o specie endemică, pe care o întâlnim în flora spontană şi poate fi folosit şi în alimentaţie sau în ameliorare, în obţinerea de noi soiuri. Ne-a atras atenţia faptul că acest praz se pare că are caracteristici distincte faţă de alte specii de praz sălbatic din Europa.

Are mai multe mijloace de înmulţire, pe deoparte prin bulbili de sol, dar sub bulbilii mari din sol formează un număr foarte mare de microbulbili, deci are o capacitate mare de înmulţire, o măsură prin care îşi asigură perpetuarea. Are 4-5 bulbili mari şi peste 200 de microbulbili. Formează şi microbulbili aerieni, respectiv planta face o inflorescenţă frumoasă, dar foarte rar cu seminţe.

Este interesant pentru că formează o singură inflorescenţă, asta se întâmplă doar la praz, ceapa formează mai multe tije. Prazul are gustul asemănător cu usturoiul, dar are tulpina mai înaltă şi nu este atât de usturat. Noi sperăm ca în timp să îl analizăm, pentru că se mai întâlneşte praz sălbatic în Cehia, Slovacia, Polonia, dar noi credem că este puţin deosebit cel de aici, astfel încât să îl înmatriculăm ca fiind un genotip specific românesc”, a declarat directorul BRGV, Costel Vînătoru, pentru Agerpres.

Citește și: Fructe uscate pe care să nu le mănânci niciodată dimineața, pe stomacul gol. Dau diaree și cresc glicemia

Prazul sălbatic a fost evaluat științific timp de cinci ani, după ce a fost descoperit în rămășița Codrilor Vlăsiei și poate fi introdus în cultura mare, fiind rezistent la boli și productiv.

„Pădurea Crâng este situată in intravilanul Municipiului Buzău, având o suprafaţă totală de peste 170 ha, fiind o rămăşiţă din vestita pădure Codrii Vlăsiei, cunoscută ca fiind cea mai veche pădure din Ţara Românească.

Specialiştii BRGV Buzău au realizat o evaluare a resurselor genetice ce compun biodiversitatea acestui areal, o atenţie deosebită fiind acordată unui genotip de praz sălbatic, ce şi-a păstrat cu mult succes puritatea şi identitatea aici şi care face obiectul prezentei lucrări. Resursa genetică a fost biobancată în anul 2019 şi timp de 5 ani a fost monitorizată şi evaluată.

Plantele au înălţimi cuprinse între 30 şi 70 cm. S-au întreprins lucrări de conservare ex situ, prin protejarea şi extinderea speciei în arealul său natural, cât şi in situ, materialul genetic vegetal fiind păstrat în celule cu atmosfera controlată pe termen mediu şi lung, în laboratoarele BRGV Buzău.

S-a constatat că în sistem de cultură intensiv, potenţialul de producţie este semnificativ mai mare, cu peste 30% comparativ cu mediul său natural şi prezintă o rezistenţă genetică sporită faţă de agenţii patogeni ce afectează specia. Specia a fost introdusă în lucrări intensive de ameliorare cu scopul obţinerii de noi creaţii biologice comerciale valoroase”, arată BRGV.

Echipa de autori şi co-autori este formată din cercetătorii Costel Vînătoru, Bianca Muşat, Matilda Popescu, Camelia Bratu, Geanina Negoşanu, Florin Burlan, Cristian Şomoiag, Violeta Ion, Rodica Mihaela Dinică şi Adrian Asănică.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Victor Ponta, mărturie emoționantă: Îmi cer iertare pentru marele păcat al trufiei și laudei de sine
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Înviere?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul