Preşedintele ANRE: Am negociat cu un singur furnizor să-mi livreze şi energie, şi gaze; preţul este mult mai mic

Consumatorii trebuie să negocieze cu furnizorii de utilități, în special cu cei care oferă mai multe servicii la pachet, pentru a obține prețuri mai bune la energie electrică și gaze naturale, a declarat, marți, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), într-o discuție cu jurnaliștii pe tema scumpirii energiei de la 1 iulie cu 8% în medie, la nivel național.
Iulian Tudor
27 iun. 2017, 11:24
Preşedintele ANRE: Am negociat cu un singur furnizor să-mi livreze şi energie, şi gaze; preţul este mult mai mic

Havrileț a oferit propriul exemplu, precizând că a economisit foarte mult după ce purtat negocieri cu un singur furnizor care îi livrează atât energie electrică, cât și gaze naturale.

„Eu, de exemplu, la mine acasă am același furnizor și de energie, și de gaze. Oferta pe energie electrică este negociată și este mult mai mică decât oferta furnizorului de ultimă instanță din zona în care locuiesc. Plus că este mult mai simplu, pentru că am relație cu o singură firmă de furnizare, și de gaze, și de energie”, a explicat oficialul ANRE.

Citeşte şi Şeful Transelectrica a fost schimbat din nou, după nici 48 de ore

Havrileț a precizat că, de la 1 iulie, va crește prețul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentați de furnizorii de ultimă instanță, adică cei tradiționali: Enel, E.ON, CEZ și Electrica, în funcție de zona în care locuiesc.

„Pentru consumatorii care au încheiat contracte cu furnizorii pe piața liberă, prețul nu crește, ci rămâne cel din contractul aflat în vigoare”, a arătat el.

Președintele ANRE a explicat că furnizorii tradiționali, care oferă energie în regim de ultimă instanță, au cel mai mare preț de pe piață, pentru că acești furnizori trebuie să poată oferi energie în orice moment, chiar și consumatorilor care rămân fără furnizor.

„Dar, dacă vă uitați în comparatorul de prețuri, în toate zonele unde sunt furnizori de ultimă instanță, sunt 14-15 oferte la prețuri mai mici decât cele ale furnizorilor de ultimă instanță. Furnizorul de ultimă instanță este pragul cel mai scump, de acolo se negociază la prețuri mai mici. Inclusiv furnizorii de ultimă instanță au oferte cu prețuri mai mici pe piața concurențială. Prețul cerut de Enel, spre exemplu, pe contracte negociate, este sub valoarea de referință (stabilită de ANRE — n.r.). Aceasta este o valoare de referință pentru că este pentru furnizarea de ultimă instanță, care nu se negociază”, a mai arătat Havrileț.

Totodată, el a admis că sunt foarte puțini consumatori casnici care au încheiat contracte în regim concurențial, în principal din lipsa informațiilor, și a arătat că ANRE va obliga furnizorii de ultimă instanță să-și anunțe toți consumatorii că au posibilitatea de a face acest lucru.

„Am venit cu un program prin care vom obliga furnizorii de ultimă instanță să îi anunțe pe consumatori că de la 1 ianuarie nu mai există piață reglementată, nu mai există acea porțiune de energie electrică care vine la preț reglementat de la producători, care la ora actuală este de 10% din coșul total”, a mai spus Havrileț.

Potrivit acestuia, atunci când semnează un contract negociat, consumatorii trebuie să fie atenți în primul rând la preț, apoi la condițiile contractuale, în ce situații pot fi deconectați și în ce condiții se face plata.

Șeful ANRE a arătat că, în prezent, prețul energiei pe piața spot (PZU) a bursei de energie este mult mai mare decât anul trecut. Spre exemplu, potrivit datelor bursei OPCOM, consultate de AGERPRES, prețul pentru ziua de 27 iunie 2017 (marți) este 257 de lei pe MWh, în creștere cu 55% față de ziua de 27 iunie 2016, care a fost o zi de luni, când prețul pe aceeași platformă bursieră era 165 de lei pe MWh.

„Această scumpire este propagată din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftină din surse hidro și eoliene. Însă și în regiune se constată acest fenomen. România este cuplată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, pe toate aceste piețe, prețul pe PZU este aproximativ același, cu unul sau doi euro mai mic în România. În Serbia și Bulgaria prețurile sunt și mai mari”, a susținut oficialul ANRE.

El a adăugat că prețul pe bursă poate reveni odată cu apariția unor condiții climatice propice pentru a crește producția de energie eoliană și hidro, adică vânt și ploi. „Ne așteptăm ca, până la toamnă, aportul de energie regenerabilă să nu crească”, a mai spus Havrileț.

Citeşte şi Preşedintele ANRE: Un proiect de lege depus în Parlament elimină obligativitatea înmagazinării gazelor naturale pentru iarnă

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat, vineri, pentru AGERPRES reprezentanții instituției.

De la 1 iulie, prețul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din prețul total, și dintr-o componentă care reflectă prețul din piața liberă, care are o pondere de 90%. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi complet liberalizată și toată energia pentru consumatorii casnici va proveni din piața liberă.

DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Avionul cu care chinezii vor să scrie istorie. Ar putea atinge viteză supersonică și transporta 168 de pasageri
Capital.ro
Bancnotele care dispar din circulație. Nu vor mai fi disponibile din aprilie. Anunț pentru toți românii
Playtech.ro
Ce înseamnă când pisica te priveşte insistent. Mesajul pe care îl transmite
DailyBusiness
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
Adevarul
Mesajele înfiorătoare trimise de Andrew Tate fostei iubite: „Ce rost să te am dacă nu te bat?”
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Dragnea, ironii despre Ciolacu: Era cel mai bun la schimbat scrumiere
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
kanald.ro
Ce pensie primește un român care a muncit 15 ani! Diferența pe care o acoperă statul
Cancan.ro
Indecente la piscină! Le-am prins trăgând de bikinei, până când nu a rămas mai 'nimic' din ei. Recunoști protagonistele?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Lovitură pentru George Simion. Decizia BEC, definitivă. A fost eliminat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Descoperire șocantă în casa unei rude de a lui Petre Roman
MediaFlux
Numerele de telefon la care nu trebuie să răspunzi niciodată. Cu ce cifre încep
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este primarul care folosește un stilou cu cerneală verde, așa cum făcea Florian Coldea, pentru a semna acte oficiale