„Profit de această ocazie pentru a-mi anunţa demisia, din cauza vârstei înaintate; nu mai pot ignora semnele de slăbire„, a declarat Napolitano, care are 89 de ani, în discursul de sfârşit de an.
„Vârsta înaintată îşi arată efectele – limitări şi dificultăţi – asupra sarcinilor pe care le are un şef de stat. Reformele trebuie continuate, iar alegerea viitorului preşedinte al Italiei este un test de maturitate pentru clasa politică„, a adăugat Napolitano.
„Am dat tot ce am avut mai bun în toţi aceşti ani în care au fost şef al statului, în scopul vindecării rănilor care au adus atingere unităţii naţionale”, a spus Napolitano, care a fost nouă ani preşedinte al Italiei.
Napolitano, care a spus de la început că nu-și va duce până la capăt al doilea mandat de șapte ani, le-a mărturisit unor prieteni că suferă de o serie de afecțiuni legate vârstă, care fac dificilă exercitarea funcției de președinte, a relatat recent cotidianul Corriere della Sera.
În aprilie 2013, Napolitano a cedat rugăminților din partea politicienilor aflați în dispută și a acceptat un al doilea — fără precedent — mandat în încercarea de a pune capăt unei situații haotice, de impas, provocată de alegerile din februarie din același an.
După alegerea sa, el a adus o oarecare stabilitate politică în țară, desemnându-l pe Enrico Letta (Partidul Democrat, de centru-stânga) să formeze un guvern de largă coaliție. Letta a demisionat în februarie 2014, după ce-a pierdut șefia partidului, în favoarea actualului șef de guvern Matteo Renzi.
Președintele Napolitano declara în acea vreme că va demisiona când va constata că țara, cea de-a treia putere economică din cadrul zonei euro, va fi pe calea reformelor instituționale, cum ar fi o nouă lege electorală, aflată în prezent în parlament, care să garanteze o mai mare stabilitate politică.
Șeful statului italian, care este ales de către parlament, are largi puteri politice. El poate să numească șeful de guvern, să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate.
Printre potențialii succesori ai lui Napolitano se numără Romano Prodi, fost prim-ministru și președinte al Comisiei Europene, precum și fostul premier Giuliano Amato. Amândoi au fost în trecut candidați la președinția Italiei.