Dacă duminică a plouat în aproape toată ţara, luni, aria precipitaţiilor s-a restrâns în partea de est şi sud-est a ţării, în cea mai mare parte a Moldovei, Munteniei şi în Dobrogea.
De asemenea în Dobrogea vântul s-a intensificat, iar marea este agitată, astfel că se aşteaptă valuri de până la doi metri la ţărm, în timp ce în larg înălţimea lor poate ajunge la 3-4 metri.
Potrivit meteorologului Gabriela Băncilă, temperaturile sunt cu 12 grade mai scăzute decât normalul acestei perioade. Duminică s-au consemnat cele mai scăzute temperaturi înregistrate vreodată în data de 30 iunie, în România, dar şi cantităţi record de precipitaţii, 134 litri/mp.
De luni vremea începe însă să se schimbe, iar precipitaţiile se opresc în sud-estul ţării, iar în zilele următoare ele se vor consemna izolat, în zona de munte. Ploile vor reveni spre sfârşitul săptămânii în mare parte din ţară, dar din datele de acum ale meteorologilor ele nu se vor compara cu cele consemnate weekendul trecut.
Potopul de duminică a făcut ravagii în mai multe localităţi din ţară. La Olteniţa, de exemplu, a plouat în 24 de ore cât pentru două luni, iar oamenii au muncit în zadar pentru a scoate apa din case, în condiţiile în care apa continua să cadă din cer. Zeci de oameni au făcut noapte albă după ce casele şi gospodăriile le-au fost acoperite de ape, iar unii, ajunşi la capătul puterilor, au dormit pur şi simplu cu apa în casă.
Peste 60 de case au fost inundate, iar câteva s-au surpat din cauza apelor. Pompierii militari au muncit şi ei cot la cot cu oamenii pentru a scoate apa din gospodării.
În Cernavodă, precipitaţiile au fost de 100 de litri pe metru pătrat. Oraşul a fost pur şi simplu sub ape. Zeci de locuinţe şi magazine au fost inundate, iar mai mulţi oameni au fost evacuaţi. O stradă s-a surpat pur şi simplu din cauza apei infiltrate, iar altele s-au transformat în râuri pe care unii oameni au ieşit cu caiacele.
Mai multe echipe de la regia de apă Constanţa au intervenit luni dimineaţăpentru refacerea sistemelor de canalizare din oraş distruse de viituri, primarul oraşului spunând că zeci de străzi au fost aproape distruse din cauza apelor, iar zona centrală este plină de mâl.
„Toate magazinele din centru au fost inundate, apa ajungând şi la 80 de centimetri. Oamenii aceştia nu au asigurări şi nu le face nimeni asigurări de inundaţii, din cauza zonei predispuse la inundaţii. Sunt inundaţii la fiecare ploaie mai serioasă. Urmează să vedem ce putem face pentru a compensa ceva, cât de cât, mai ales ce este compromis total”, a afirmat primarul oraşului, Gheorghe Hânsă.
Douăzeci de case din localitatea vasluiană Băceşti au fost inundate, în noaptea de duminică spre luni, iar 50 de persoane, între care 25 de copii, au fost evacuate din locuinţe după ce nivelul apei a depăşit jumătate de metru în case, pâraiele Gârboveta şi Crăiasa revărsându-se în urma ploilor abundente.
Autorităţile locale au amenajat o sală în incinta şcolii din Băceşti pentru a caza cele 50 de persoane evacuate. Pentru cei afectaţi de inundaţii urmează o perioadă grea, întrucât nu au încheiate asigurări pe locuinţe.
La solicitarea autorităţilor locale, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a început să intervină în zonele inundate pentru a evacua apa din locuinţe, folosind o autospecială şi trei motopompe. Pe lângă cele 20 de locuinţe inundate, în Băceşti au mai fost acoperite de ape aproximativ 50 de hectare de teren agricol, fiind evacuate din gospodării şi câteva zeci de animale.
În Giurgiu, sute de gospodării, imobile şi instituţii au fost inundate de cantităţile record de apă căzute, care au ajuns şi la 152 litri/metru pătrat.
Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Giurgiu, ca urmare a cantităţilor de apă mari din precipitaţii şi a scurgerii apelor de pe versanţi, au fost 40 de intervenţii de scoatere a apelor din curţi, gospodării sau instituţii doar în municipiul Giurgiu, alte zeci de intervenţii înregistrându-se în alte 14 localităţi din judeţ.
Şi la IPJ Giurgiu, în zona de subsol, unde sunt ţinuţi cei în arest preventiv, a fost nevoie de intervenţia echipajelor ISU pentru scoaterea apei.
Şi în curţile din municipiu apele au intrat după ce canalizările nu au mai făcut faţă, aceeaşi situaţie fiind înregistrată şi în alte localităţi din judeţ.
În Ilfov, pompierii intervin, luni, în localităţile Popeşti-Leordeni, 1 Decembrie şi Cernica, pentru a scoate apa din două case şi mai multe curţi inundate în urma ploii torenţiale de duminică. ISU Ilfov acţionează cu două autospeciale cu apă şi spumă, două autocamioane pentru intervenţie, toate patru dotate cu motopompe şi cu o motopompă remorcabilă, pentru a scoate apa din câteva curţi din Popeşti-Leordeni, de pe o porţiune de stradă şi dintr-o casă din localitatea 1 Decembrie, dar şi din trei curţi şi o casă din Cernica.