Preda: Antonescu reconfirmă dispreţul faţă de orice majoritate care nu îi este favorabilă

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susţine, pe blog, că preşedintele interimar Crin Antonescu îşi reconfirmă, respingând ipoteza invalidării referendumului de către CCR cu cinci voturi la patru, dispreţul faţă de orice majoritate care nu-i este favorabilă.
Romania TV
18 aug. 2012, 11:16
Preda: Antonescu reconfirmă dispreţul faţă de orice majoritate care nu îi este favorabilă

„Pe 9 august, scriam pe acest blog că «pe măsură ce ne apropiem de data la care guvernul va trimite poziţia sa la CCR, modul în care se iau deciziile în Curte se va impune foarte probabil ca problema esenţială», adăugând că «nu e exclus ca ultima dezbatere în privinţa referendumului să fie centrată în jurul chestiunii dacă validarea trebuie făcută cu minimum 6 voturi la 3, invalidarea poate fi asumată cu 5 voturi la 4?»„, scrie Preda, sâmbătă, pe blog.

El precizează că Antonescu a confirmat, vineri seară, această aşteptare. „Senatorul penelist, care ţine în acest moment locul şefului statului, s-a pronunţat în privinţa deciziei CCR, afirmând că «nu se poate invalidare cu cinci voturi la patru». Trei lucruri ar fi de spus pe marginea acestei declaraţii: 1. Respingând ipoteza invalidării cu 5 la 4, Crin Antonescu îşi reconfirmă dispreţul faţă de orice majoritate care nu-i este favorabilă. În acelaşi timp, el refuză să spună cum se iese dintr-un asemenea posibil impas. Aşa ar fi făcut orice politician responsabil, însă după toate aparenţele C. Antonescu e mai interesat de rămânerea cu orice preţ la Cotroceni decât de detensionarea situaţiei actuale”, scrie eurodeputatul PDL.

El consideră că textul legii referendumului trebuie de citit „dacă nu există minimum 6 judecători care să considere că votul popular a confirmat – în condiţii de perfectă legalitate, incluzând aici şi atingerea cvorumului – decizia Parlamentului de a-l suspenda pe Traian Băsescu, vacanţa funcţiei de preşedinte încetează”.

„2. Să luăm, totuşi, în seamă ipoteza unei decizii luate cu 5 la 4 care nu va fi recunoscută de părţile implicate. Se ajunge atunci la arbitraj. Cum orice recurs intern e consumat, cine ar putea fi arbitrul? Ph. Gordon, emisarul dnei Clinton, a spus de mai multe ori în vizita sa de la Bucureşti că, în condiţiile exacerbării partizanatului intern, Comisia de la Veneţia ar putea juca rolul unui «terţ care validează». E foarte posibil ca experienţa Comisiei de la Veneţia şi ajutorul pe care l-ar putea acorda aceasta Curţii Constituţionale din România să fi figurat pe agenda discuţiilor lui Gordon cu Băsescu, Ponta şi Antonescu. Declaraţiile preşedintelui interimar de vineri seara sugerează însă dezacordul său major cu emisarul american în tot ceea ce priveşte referendumul. Întrebarea legitimă care se naşte e dacă aliatul său Victor Ponta are acelaşi punct de vedere. Probabil că premierul, mai prudent în ultima vreme, nu va spune public prea multe până marţi, când CCR a fixat şedinţa mult-aşteptată”, scrie, în continuare, Preda.

Potrivit acestuia, o eventuală consultare a Comisiei de la Veneţia ar da un rezultat defavorabil punctului de vedere al lui Antonescu: „Precedente existente în alte Curţi constituţionale din Europa ar împinge foarte probabil Comisia de la Veneţia să considere că o decizie a CC de invalidare cu 5 la 4 e legitimă, fiindcă ea indică în chip indubitabil că mai lipsesc două voturi pentru a valida consultarea referendar”.

„3. Să luăm însă în seamă şi varianta în care, după un vot cu 5 la 4 declarat inacceptabil de C. Antonescu & co., nu se recurge la un arbitraj extern, confirmând astfel critica instituţiilor europene din ultimele zile. S-ar prefera atunci calea – mult mai facilă – a agravării crizei prin presiunea străzii şi/sau delegitimarea deciziei CC, printr-un boicot sau chiar printr-o demisie a parlamentarilor USL. Crin Antonescu nu exclude aceste evoluţii – despre care s-a vorbit public în ultimele zile – atunci când afirmă că şansele de revenire a lui Băsescu la Cotroceni sunt «infime». Lăsând la o parte sporirea tensiunii sociale (care e deja enormă), să ne închipuim doar scena instituţională: Parlament care nu se reuneşte pentru a putea lua act de decizia CCR; preşedinţie interimară prelungită sine die; guvern în funcţie până la alegerile parlamentare, dar imposibil de controlat în absenţa legislativului; la rândul lui, legislativul nu poate fi dizolvat, pentru a avea alegeri anticipate, fiindcă preşedintelui interimar Constituţia îi interzice acest recurs. Pe scurt: haos. Mai poate opri cineva acest tăvălug? Eu cred că da”, scrie Preda.

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la Realitatea TV, că şansele lui Traian Băsescu de a se întoarce la Cotroceni sunt infime, iar acesta nu va reveni în funcţie, el arătând că decizia Curţii Constituţionale va fi pentru validarea referendumului.

Antonescu a mai spus că nimeni nu va accepta ca judecătorii Curţii Constituţionale să invalideze cu cinci voturi la patru referednumul de demitere a lui Traian Băsescu, el precizând că legea obligă ca decizia să fie luată cu şase voturi la trei.

DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Obiceiul la care trebuie să renunți dacă vrei să slăbești. E mai dăunător decât consumul de zahăr
Capital.ro
Călin Georgescu și soția sa, Cristela, în culmea fericirii. Au anunțat personal bucuria: În inima noastră...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Primești 5.000 de lei de la bancă! Cum s-a ajuns la așa ceva în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Fostul soț al Simonei Halep, propulsat într-un post-cheie! Toni Iuruc a ajuns să lucreze pentru un 'strigoi comunist'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
ADIO, președinție pentru Călin Georgescu. Anunț cumplit înainte de alegeri: O cădere uriașă
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump promite o nouă eră energetică pentru SUA
MediaFlux
A 13-a PENSIE în 2025! VIN BANII pentru SENIORI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă