„Am primit acum două zile, la grupul PPE, anunţul referitor la întâlnirea din 23 mai, unde Traian Băsescu figurează. Mie mi-ar fi greu să cred că Victor Ponta va putea să-i explice Angelei Merkel că, după ce a cumpărat deputaţii care îl părăsiseră în 2009 la alegerile prezidenţiale, ca să-l răstoarne pe Ungureanu, acuma l-a şters de pe lista Consiliului pe Traian Băsescu. Sincer, mi-e greu să cred că Victor Ponta intră în dineul informal din 23 mai”, a declarat Preda.
„Consiliul European este o instituţie europeană şi oamenii ăştia au, cum să vă spun, structura lor, ei se ştiu între ei. Să nu credeţi că suntem în situaţia prezentată uneori în România în care Angela Merkel se uită lung şi întreabă: „Cine e domnul ăla de-acolo? Aaa…”. Cam asta este imaginea care a fost vândută în România (..) Dacă noi credem că putem să facem ca şi cum în România ar fi avut loc alegeri şi s-ar fi schimbat structura puterii de la Bucureşti, riscăm să-l punem pe Victor Ponta într-o situaţie penibilă”, a mai spus europarlamentarul.
El a adăugat că în Consiliul European „sunt chemaţi cei care nu trebuie să dea un telefon atunci când decid”.
„În Consiliul European, ca să simplific, sunt chemaţi cei care nu trebuie să dea un telefon atunci când decid. Aşa e foarte simplu spus situaţia. Ponta trebuie să dea întotdeauna un telefon, pentru că promulgarea legilor o face preşedintele şi pentru că preşedintele are, de asemenea, în raport cu Parlamentul, un drept de veto şi aşa mai departe – poate retrimite o dată legea”, a precizat Preda.
El mai susţine că premierul Victor Ponta trebuie să îi ofere „un argument tare” preşedintelui Traian Băsescu pentru ca acesta să îl ia la Consiliul European.
„Dar, în situaţia dată, rezum, Ponta trebuie să-i ofere un argument foarte serios lui Băsescu pentru ca Băsescu să-l sune pe Herman van Rompuy şi să-i ceară strapontina. (…) Dacă îşi doreşte, eu sunt convins că preşedintele Băsescu are deschidere. Nu sunt convins că Ponta îi oferă un argument tare”, a conchis Preda