„Presa a relatat că, în ultimele zile, doi primari PDL din judeţul Suceava – Ion Lungu şi Ilie Boancheş -, ca şi un fost pesedist ajuns acum la Forţa Civică – Ovidiu Milici, candidat pentru ARD – şi-au exprimat sprijinul pentru… candidaţi USL din respectivul judeţ. Candidatul ARD William Brânză, care vrea un nou mandat de deputat în colegiul D1 din străinătate (care acoperă Europa), îl atacă pe colegul său de partid Eugen Tomac, candidat în colegiul D2 din străinătate (Moldova + Asia). La prima vedere, pare de neînţeles. Pentru cine ştie cum funcţionează sistemul electoral, lucrurile sunt însă inteligibile”, scrie Preda pe blogul personal.
El a explicat că, acolo unde un candidat nu obţine 50%+1, distribuirea mandatelor se face proporţional cu scorul obţinut de partide la nivelul cicumscripţiei, care este reprezentată de judeţ şi, respectiv, de mari regiuni ale lumii, în cazul votului din străinătate.
„Aşa se face că există o competiţie nu doar între candidaţii susţinuţi de partide diferite, ci şi între cei care au sprijinul aceleiaşi formaţiuni, dar candidează în colegii aparţinând aceleiaşi circumscripţii”, menţionează el.
Cristian Preda mai spune că, în 2008, când candidaţii au descoperit „aberaţia” cuprinsă în acest sistem electoral, sprijinul pentru adversari şi subminarea propriilor colegi s-au exprimat cu discreţie. „Acum s-a trecut la afişarea atitudinii părtinitoare pentru adversarii care-ţi pot bloca colegul sau a atacurilor directe la adresa unui coleg care ar putea face un scor prea bun, diminuându-ţi astfel şansele de a beneficia de distribuţia proporţională”, susţine el.
„Politic vorbind, fenomenul descris sumar mai sus e un dezastru. Organizaţiile sunt divizate. Resursele sunt alocate în chip aberant. Candidaţii de pe aceeaşi baricadă politică ajung să-i deteste pe colegii care au parte de simpatie. Pare să nu mai existe vreo cauză comună, fiindcă terenul de luptă e de-a dreptul hobbesian. Când solidaritatea nu mai are vreun temei, politica e absurdă”, apreciază europarlamentarul PDL.
Cristian Preda le solicită candidaţilor ARD „să înceteze orice atac la adresa colegilor lor, ca şi orice sprijin – discret sau explicit – pentru adversari”.
„A pierde nu e o ruşine, dar a sprijini un adversar este. Puţină demnitate, vă rog!”, subliniază el.
„Aflu că dl. Milici nu a mers la festivitatea lansării candidaţilor de la Vatra Dornei pentru a susţine USL, ci pentru a vedea ce pedelişti sprijină adversarii. Era spion, nu trădător! Lucrurile sunt mai complicate decât am crezut eu….”, mai notează Preda.
Primarul PDL al municipiului Vatra Dornei, Ilie Boancheş, a participat, sâmbătă, la lansarea candidaţilor USL din colegiile din zonă, anunţând că îi va susţine, la o săptămână după ce primarul PDL al Sucevei, Ion Lungu, a anunţat că-l susţine în alegeri pe liderul PNL Suceava, Alexandru Băişanu.
Prezent la lansarea candidaţilor USL din zona Vatra Dornei, Neculai Bereanu pentru Senat şi Dumitru Pardău pentru Camera Deputaţilor, primarul PDL al municipiului Vatra Dornei a spus că este mândru să fie prezent la astfel de evenimente fericite.
„Nu puteam lipsi de aici când avem în mijloc dorneni adevăraţi care chiar dacă locuiesc în altă parte nu au uitat de Dorna”, a spus Boancheş, care a precizat că îşi doreşte ca cei doi candidaţi ai USL să fie aleşi pentru că sunt oameni apropiaţi de zonă.
La adunarea electorală a USL a fost prezent şi contracandidatul din partea ARD a lui Dumitru Pardău, Ovidiu Milici, candidat din partea Forţei Civice. El a stat în spatele sălii mai multe minute, după care a rămas în zona Casei de Cultură din localitate unde se desfăşura acţiunea electorală USL.
În urmă cu o săptămână, primarul PDL al municipiului Suceava, Ion Lungu, a participat la lansarea candidaturii la Camera Deputaţilor a liderului PNL Suceava, Alexandru Băişanu, şi a anunţat că îl sprijină pe acesta în alegeri.