„În absența unor solicitări explicite de această natură, opinia publică poate ajunge să creadă că există doar vocea partidelor de opoziție care vor demiterea președintelui, murmurul străzii și o vagă dorință de discuție. Pentru a porni dialogul, guvernul ar trebui să fie gata să declare străzii “v-am auzit!” și să anunțe imediat un calendar al consultărilor pe care și le propune. În niciun caz nu trebuie să lăsăm în grija partidului ce trebuie să facă guvernul, ca principală forță executivă”, scrie Preda pe blogul personal.
Europarlamentarul avertizează că, în cadrul dialogului, este „nevoie de o marjă de negociere, adică de disponibilitate”.
„Ideea că vom dialoga doar pentru a spune aceleași lucruri recitate de un an și jumătate încoace nu ne va duce prea departe. Fără o voce clară și aptă să nască încredere, există riscul ca în curând până și pedeliștii să se simtă mai aproape de cererile străzii decât de viziunea propriului guvern. Altfel spus: dacă Boc nu acționează prompt și inteligent, va fi obligat de propriii săi suporteri să plece. Inacțiunea sa riscă să blocheze orice mediere politică din partea Președintelui, indiferent că este vorba despre dialogul societății cu statul (în acest caz: guvernul) sau de consultările cu partidele politice. La limită, paralizia executivă poate lăsa impresia că regimul e alcătuit doar din jandarmi cu mușchi, nu și din miniștri cu creier. Timp nu e foarte mult”, conchide Preda.