„După ce în 1992, PNL l-a propus pe Regele Mihai drept candidat la prezidenţiale, două decenii mai târziu, acelaşi partid îl propune pe acelaşi Mihai monarh. Întrebat care sunt raţiunile, Crin Antonescu – un monarhist atât de convins încât a candidat şi vrea să candideze în continuare la prezidenţiale – a invocat o «impresie», şi anume cea creată de prezenţa Regelui la aniversarea sa de acum un an”, scrie Preda pe blog.
„Adevărul e că, în 1992, a fost vorba tot despre o impresie: era vorba atunci de ecourile impresionante ale vizitei lui Mihai I de Paşte”, adaugă Preda.
Europarlamentarul PDL opinează că „rolul impresiei în politica penelistă pare să fie determinant”.
„Asta şi explică uşurinţa cu care sunt idolatrizaţi în acelaşi moment G.Becali şi regele Mihai”, mai spune el.
Monarhia constituţională este cea mai convenabilă formă de guvernământ pentru o ţară ca România, a declarat, miercuri, preşedintele PNL, Crin Antonescu, el fiind întrebat despre faptul că fostul premier Tăriceanu ar susţine revenirea la monarhie şi răspunzând: „Mă bucur că numărul nostru creşte”.
El a făcut această declaraţie răspunzând unor întrebări ale presei la Palatul Elisabeta, unde a participat la ceremonia în care ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, i-a conferit Regelui Mihai Emblema de Onoare a Armatei României.
Întrebat despre faptul că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat de curând că ar susţine revenirea la monarhiei, Antonescu a răspuns: „Nu cred că sunt un om care-mi schimb părerile de pe o zi pe alta, mă bucur că numărul nostru creşte”.
„Eu am trăit vremuri în 1990 în care erai într-un pericol fizic dacă pomeneai de Rege, dacă vorbeai despre monarhie, dacă încercai să discuţi măcar faptul că ţara asta a avut o istorie înainte de comunişti, că ţara asta a fost violată de regimul instalat de sovietici şi de tot ceea ce a urmat, şi că instalarea unei conduceri, aşezarea ei constituţională trebuie să aibă legitimitate. Dacă am avut curajul să susţin, asemeni altor colegi (…) în 1990, nu am de ce să nu susţin în 2012. Eu personal continui să cred că o monarhie constituţională este categoric forma cea mai convenabilă de guvernământ pentru o ţară ca România şi nu mai aduc acum argumentele, pot să o fac pe larg, cred că se şi cunosc… Nu ştiu dacă va fi posibil acest lucru, dar în ceea ce priveşte convingerea mea, să nu aveţi nicio ezitare”, a pus Antonescu.
Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ar opta pentru reintroducerea monarhiei ca regim constituţional, în contextul revizuirii Constituţiei în 2013, iar cea de-a doua opţiune pe care o sprijină este republica parlamentară.