„Fac un apel la colegii mei din celelalte grupuri politice aleși în România să voteze, la rândul lor, bugetul. Apelul meu e justificat de intervenția nefericită a premierului, care a criticat realizarea unui consens în privința bugetului. Sper ca Victor Ponta să nu ceară membrilor PSD și PNL – din motive politicianiste sau urmând directivele Internaționalei Socialiste – blocarea unui buget favorabil României”, spune Cristian Preda, într-o postare pe blogul său.
El arată că alocarea care revine României pe bugetul negociat la Consiliul European este „o surpriză plăcută” şi că va vota în plenul PE acest cadru financiar deoarece „dă o şansă dezvoltării României”.
„Salut consensul în privința cadrului financiar multi-anual 2014-2020, realizat în Consiliul European ținut joi și vineri. Creșterea părții care revine României e o surpriză plăcută, mai ales în condițiile diminuării sumei totale alocate pentru următorii 7 ani, cu circa 34 de miliarde, comparativ cu perioada corespondentă anterioară. Această propunere va veni în Parlamentul European. O voi vota, fiindcă nu pot să refuz un buget care dă o șansă dezvoltării României”, mai afirmă eurodeputatul PDL, potrivit Mediafax.
Premierul Victor Ponta a declarat că este foarte dezamăgit de rezultatul final al alocării bugetare UE petru România, care este prezentat să pară mai bun, dar de fapt este foarte rău faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene şi practic nu s-a obţinut niciun euro în plus faţă de noiembrie, iar” legenda cu preşedintele Băsescu mare negociator a murit”.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat, vineri, la Bruxelles, sumele pe care le primeşte România din bugetul UE în 2014-2020 pe programe, el menţionând că în total este vorba despre un buget de 39,887 miliarde de euro.
Băsescu a mai argumentat că pe lângă cele aproape 40 de miliarde euro obţinute de România la negocierea bugetului 2014-2020 mai pot fi adăugate cel puţin 4 miliarde de euro care ar putea fi salvate de la dezangajare pe exerciţiul 2007-2013, prin concesiile făcute de Consiliul European şi CE. El a arătat că în concluziile Consiliului European se recomandă Comisiei Europene să modifice regulamentul pentru exerciţiul 2007-2013 astfel încât România şi Slovacia să poată cheltui banii alocaţi pentru această perioadă nu doar până în 31 decembrie 2015, cât este prevăzut în prezent, ci până la sfârşitul lui 2016, câştigând astfel un an prin care se pot evita dezangajarea unor sume pe proiectele nefinalizate în limita de timp prevăzută.