Referindu-se la schimburile de replici din interiorul PDL, Preda a comentat: „Eu sunt puţin mirat. În 2010-2011, când spuneam că e nevoie de o alternativă, am fost tratat drept trădător, drept lipsit de loialitate! Acum, constat că au ajuns la vorba mea, deşi între timp s-a petrecut un congres al partidului, în care nu s-a cerut o nouă manieră de a guverna. Blaga atunci a cerut partidul, n-a cerut Guvernul. Şi acum observ că nimeni n-are curajul să spună public ce reproşuri are să-i facă lui Emil Boc şi se discută doar în spatele uşilor închise, se transmit pe surse informaţii şi înţeleg că nu au curajul să-i spună lui Emil Boc că nu-l mai susţin. E vorba mai degrabă de o critică”.
În opinia sa, trebuie găsit „urgent” un independent, care în primul rând să garanteze un anumit echilibru în gestionarea guvernării, un independent care să fie capabil să gestioneze de asemenea un dialog pe marginea datelor electorale, „pentru că circulă în acest moment mai multe versiuni”.
„Sigur că în acest proces va trebui să fie implicat preşedintele, ca mediator. Nu cred că trebuie să ne ascundem după degete. În acest moment, problema esenţială nu este partidul, ci guvernarea. De altfel, a fost din 2009, imediat după realegerea lui Traian Băsescu. Şi imaginea partidului şi imaginea lui Traian Băsescu suferă din pricina guvernării”, a adăugat eurodeputatul.
El consideră că nu trebuie foarte mult întârziat acest proces. „Am înţeles constrângerea pe care o reprezintă vizita delegaţiei FMI, Comisiei şi Băncii Mondiale la Bucureşti, e clar, dar după ce Jeffrey Franks ne părăseşte, cu toate amintirile plăcute pe care le va avea din ţară, de la horă la negocieri, după asta trebuie să trecem la lucru! Orice amânare acum nu face decât să prelungească o stare de incertitudine, de neîncredere, care este sădită şi în peisajul politic şi în peisajul public”, a explicat Preda.
Cristian Preda avertizează că PDL va cădea şi mai mult în sondaje, dacă prelungeşte „această ambiguitate” şi dacă, în loc să se ocupe de calitatea guvernării, face „reglări de conturi în partid”.
Întrebat ce garanţii are că, dacă va fi instalat un premier independent, PDL va creşte în sondaje, europarlamentarul a răspuns: „Ce e sigur acum este că în actuala formulă vom cădea şi mai mult. Am spus-o din 2010 încoace, imediat după reînvestirea lui Emil Boc. Asta se întâmplă, din păcate. S-au iluzionat unii că putem să replicăm modelul Pinalty la scara întregii ţări! E o capcană şi e un calcul care slăbeşte calitatea democraţiei. Trebuie să ne asumăm dificultăţile în mod public, să găsim o alternativă şi să ne aşezăm la masă cu opoziţia, pentru a stabili calendarul electoral”.
El a arătat că, în mod cert, nu se mai pot face alegeri comasate. „Dacă alegerile vor fi ţinute în atmosfera pe care o trăim de câteva săptămâni, cu această ruptură din ce în ce mai mare între putere şi opoziţie, cu boicotul propus de opoziţie, alegerile nu vor fi privite ca alegeri solide, consistente. Pentru ca alegerile să fie cu adevărat semnificative pentru peisajul nostru politic, trebuie să depăşim această neîncredere generalizată. Dacă alegerile ar avea loc în atmosfera de astăzi, ele ar fi contestate în mod radical de practic toate taberele”, a explicat Preda.
În opinia sa, este nevoie de „un pact republican inteligent”, şi anume de o alianţă care să limiteze influenţa pe care o pot avea partidele antisistem. „Trebuie să evităm repetarea scenariului România 2000, în care o forţă extremistă a avut o cincime din voturi. Există riscul ca o forţă antisistem să capitalizeze mişcările de stradă, să avem un soi de partid extremist radical, care să recupereze toate nemulţumirile la adresa clasei politice”, susţine Preda.
În legătură cu faptul că PRM sau PNG nu sunt prea vizibile în această perioadă, Preda a spus: „Mă tem că există întotdeauna înlocuitori şi ei sunt deja pe scenă. Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu este adevăratul pericol pentru buna guvernare şi pentru democraţia românească”.
Mai mulţi parlamentari ai PDL au susţinut, marţi, la întâlnirea cu premierul Emil Boc, că partidul nu este condus, Vasile Blaga spunând că s-a săturat de clişee şi că PDL trebuie condus după reguli clare şi transparente, au declarat pentru MEDIAFAX, surse din PDL.
Potrivit surselor citate, nemulţumirea parlamentarilor PDL a fost declanşată de faptul că premierul Emil Boc le-a spus, la începutul şedinţei, că ştie ce are de făcut, dar nu poate să le spună şi că mai are nevoie de „nişte piese în puzzle”. Sursele menţionate au arătat că Vasile Blaga a afirmat că el nu ştie ce ştie Boc că are de făcut şi că s-a săturat de clişee, iar partidul trebuie condus după reguli clare şi transparente.
Critici la adresa conducerii partidului au mai avut, potrivit surselor din PDL, şi Cezar Preda şi Raluca Turcan.