„Eu cred că şi această iniţiativă legislativă nu face decât să satisfacă amorurile proprii ale unor politicieni. Să intre naibii pe agenda cetăţeanului român şi să facă ceea ce trebuie. Ce atâta discutăm despre câţi trebuie să vină la vot, câţi suntem în ţară? Nu suntem de acord cu reducerea la 30%. Este una din erorile care atentează la democraţia noastră”, a declarat Cezar Preda.
Mai mulţi parlamentari USL au iniţiat un proiect de lege care prevede că toate tipurile de referendum, inclusiv cel privind demiterea preşedintelui, vor fi validate dacă este atins un prag de prezenţă de minim 30%. Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va emite un aviz pozitiv la proiect.
„Am depus un proiect de modificare a Legii referendumului care conţine două noutăţi: cvorumul de participare la referendum să fie scăzut de la 50% la 30 şi, a doua condiţie, nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot să se pronunţe «Da» sau «Nu». Cele două sunt condiţii cumulative”, a declarat Florin Iordache.
Acesta a motiva iniţiativa de modificare a Legii referendumului prin faptul că actualul prag de validare, de 50%, este unul foarte greu de atins, în condiţiile în care mulţi români sunt plecaţi din ţară, iar gradul de interes pentru un referendum poate fi uneori destul de redus.
„Acest proiect a fost depus împreună cu colegii din USL. Sunt mai mulţi semnatari. Aşteptăm punctul de vedere al Guvernului şi al Consiliului Legislativ. L-am depus la Senat pentru că, în aceast caz, Camera Deputaţilor e for decizional”, a precizat Iordache.
La începutul şedinţei de Guvern de miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat că Executivul va transmite Parlamentul un punct de vedere favorabil adoptării acestei legi.
„Proiectul este făcut exact în baza deciziilor de anul trecut ale Curţii Constituţionale, şi anume un prag identic pentru toate tipurile de referendum, nu doar pentru demiterea preşedintelui sau pentru Constituţie (…) Se scade doar pragul pentru cei care eventual boicotau referendumul, pentru că boicotul nu este o exprimare a voinţei electorale. Eşti pentru, contra sau să nu împiedici adoptarea unor decizii importante”, a spus Ponta.