Întrebat ce se va întâmpla dacă PDL nu va face o „mutare politică semnificativă”, aşa cum el a susţinut că ar fi necesar, Cristian Preda a răspuns: „O va face”.
El a enumerat care sunt, în opinia sa, soluţiile în actualul context politic şi social.
Astfel, Cristian Preda a apreciat că „soluţia dezirabilă, ideală” este „un guvern de larg consens”. „Raţiunea este că suntem în an electoral şi este necesar un guvern care să asigure alegeri necontestate”, a explicat europdeputatul.
El a arătat că, într-un guvern de acest tip, „persoana premierului ar fi ca şi nesemnificativă, ar putea fi oricine, ar putea fi şi un cetăţean de pe stradă”.
„Mă tem însă că în clasa politică nu există resurse pentru a face acest lucru”, a adăugat Preda.
Cristian Preda a precizat că, în opinia sa, „soluţia fezabilă” este cea a unui „guvern cu premier independent şi cu o majoritate cât mai semnificativă”. „Dacă nu se va putea o majoritate de două treimi, să fie o majoritate totuşi cu un contur”, a adăugat democrat-liberalul.
„Sunt convins că un asemenea guvern nu ar putea împiedica suspiciunile, (…) dar premierul independent ar garanta totuşi o anumită neutralitate politică”, a mai declarat Preda.
El a explicat că lasă deoparte soluţia unui guvern format numai din tehnocraţi, întrucât ideea că pleci în campanie electorală şi laşi rezolvarea problemelor unor tehnocraţi i se pare „iresponsabilitate politică”.
Întrebat dacă susţine că premierul Emil Boc ar trebui să demisioneze, Cristian Preda a răspuns că nu doreşte să facă „un joc lipsit de onestitate”, mai ales că „Emil Boc este un om onest”.
„N-am să fac un joc superficial în acest moment. Mi s-ar părea lipsit de corectitudine să-i cer premierului demisia acum. Eu cred că el vede foarte bine care sunt hăţişurile politice”, a explicat Preda, arătând că „sunt unii din opoziţie care şi-ar dori ca Emil Boc să rămână premier până la alegeri, pentru că este un adversar politic cunoscut şi fragilizat, mai fragilizat decât PDL”.