„Sunt de acord cu toate argumentele susținute de președinte în cererea de reexaminare a instituirii bacalaureatului profesional. Pentru a deosebi performanțele elevilor care nu sunt la nivelul unui examen de maturitate de performanțele celor care termină cu brio studiile din liceu, se poate alege orice formulă – „certificat” sau „atestat”, de pildă -, nu și „bacalaureat”. E de la sine înțeles că, dacă vrei să diferențiezi, nu folosești același nume. Îmi cer scuze pentru insistență, dar useliștilor trebuie să le explici evidențele cele mai banale”, scrie Preda pe blogul său.
„Sper, pe de altă parte, ca refuzul promulgării legii bacalaureatului profesional să nu fie considerat – de către Ghișe and co. – un motiv de suspendare…”, mai scrie Cristian Preda.
În aceeaşi postare, Preda se referă la un raport al Comisiei Europene privind salariile învăţătorilor în statele Uniunii Europene, raport care a arătat că România se află pe ultimul loc, cu un salariu brut de 2.610 anual, de 25 de ori mai mic decât în Luxemburg, unde este de 65.492 euro pe an.
„Cine ia în serios aceste cifre la București nu poate să nu facă din creșterea salariilor celor care trudesc în educația primară o prioritate imediată”, conchide Preda.
Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament Legea care introduce Bacalaureatul profesional. Şeful statului cere reexaminarea legii susţinând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învăţământului şi buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor. Băsescu spune că legea „nu este oportună” şi poate genera „instabilitate și impredictibilitate”.