Noul ministrul al Educaţiei a preluat ştafeta: Nu vrem să rămânem ancoraţi în spaţiul salariilor mici

Noul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, a preluat, miercuri, mandatul de la fostul titular al postului, Sorin Cîmpeanu. Ceremonia de predare/primire a mandatului de ministru al Educaţiei a avut loc la sediul Ministerului Educaţiei.
Iulian Tudor
18 nov. 2015, 10:06
Noul ministrul al Educaţiei a preluat ştafeta: Nu vrem să rămânem ancoraţi în spaţiul salariilor mici

Eu cred în capacitatea României de a se dezvolta. (…) Cu siguranță nu vrem să rămânem ancorați în spațiul acesta al salariilor mici și al unei piețe a forței de muncă, axată low cost. Nu e pentru România. Poate pentru un timp va mai fi, dar eu sunt convins că se va întâmpla ceva deosebit. Trebuie să îi pregătim (pe copii — n.r.)„, a afirmat Adrian Curaj, la ceremonia de preluare a mandatului de la predecesorul său Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Totodată, el a apreciat că unul dintre elementele foarte importante este personalizarea, educația centrată pe copil, astfel încât acesta să nu rămână în afara sistemului, ci să fie modelat în așa fel încât să își atingă potențialul maxim. Noul ministru a subliniat că birocratizarea și încărcarea administrativă reprezintă o presiune pentru cadrele didactice, care ar trebui să se concentreze pe oferirea unei educații personalizate.

CITEŞTE ŞI: Cine este ADRIAN CURAJ, ministrul propus al Educaţiei

El a reliefat importanța unor proiecte „superbe” realizate de societatea civilă, adăugând că inovarea în educație este foarte importantă. Adrian Curaj a apreciat că a oferi șanse egale tinerilor înseamnă educarea lor, astfel încât să le fie potențate aptitudinile naturale, transformându-le în abilități și competențe.

„Eu cred că este extrem de important spațiul acesta, învățământ profesional și tehnic, inclusiv cel în sistem dual și vă rog, credeți-mă, este atât de important să ne gândim, la învățământul tehnic terțiar non-universitar. Sunt sute de mii de oameni (…) care nu au bacalauratul. Ei nu trebuie să fie la sfârșitul existenței lor, trebuie să le dăm o șansă. (…) Este terțiar, non-universitar și înseamnă șansa de a ajunge cu pregătire foarte bună pe piața muncii„, a spus Adrian Curaj.

Ministrul a mai afirmat că un „subiect sensibil” dar semnificativ îl reprezintă „aducerea școlii la un nivel de calitate” care să dea încredere că oferă spațiul potrivit pentru copii. În acest sens, el a atras atenția și asupra garantării siguranței copiilor, care reprezintă viitorul țării.

De asemenea, el a subliniat importanța autonomiei, adăugând că va încuraja Consiliul Național al Rectorilor să devină o voce importantă și autonomă, un partener constructiv.

Pe de altă parte, ministrul a arătat că, în ultimii 20 de ani, performanța cercetării în universități nu a beneficiat de o finanțare instituțională care să asigure continuitate.

Am speranța că vom avea resurse ca acest lucru să se întâmple, pentru că este una dintre principalele condiții pentru internaționalizarea cercetării și a învățământului, dar mai ales pentru ca universitățile românești să își atingă potențialul deplin în jocul ierarhiilor internaționale. (…) Dacă e vorba de cercetare, să știți că noi am suferit — și o spun din experiență — de lipsă totală de predictibilitate„, a spus el.

Noul ministru și-a exprimat convingerea că va crește bugetul destinat educației și cercetării, adăugând că este importantă susținerea inovării cu și pentru mediul privat.

„Cât avem acum: 600 de doctoranzi din străinătate — eu nu cred că se potrivește cu capacitatea României. Eu cred că partea de internaționalizare trebuie să devină realitate. Sigur, nu e ușor, dar pe de o parte faci diplomație culturală și anunți lucrurile acestea lumii, că noi avem ceva de oferit”, a mai spus ministrul Educației.

CITEŞTE ŞI: Programul de guvernare propus de Cabinetul Cioloş pentru Sănătate şi Educaţie

DailyBusiness
Bolojan, anunț de ultimă oră! Consultările cu partidele, moment decisiv pentru viitorul României în Europa!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Țara care a început să colecteze păianjeni veninoși. Localnicii sunt rugați să prindă insectele în borcane și să le predea punctelor de donații
Capital.ro
Legenda României a murit! Moartea sa a îndurerat întreaga țară. Drum lin, maestre!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Adevarul
Cinismul înfiorător al armatei lui Putin. Soldați ruși legați de copaci, folosiți ca momeală pentru dronele ucrainenilor
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
O metodă nouă de fraudă. Mulți români au fost păcăliți
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
O tânără de 35 de ani murit după ce a fost lovită de o bucată de gheață căzută de pe bloc. Aceasta se afla într-o zonă rezidențială din Chiajna, Ilfov
Cancan.ro
Nepotul lui Florin Salam, condamnat la 1 an și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de droguri. Filat doi ani de DIICOT şi prins în flagrant şi-a primit pedeapsa!
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Ilie Bolojan a discutat cu Antonio Costa despre sprijinul pentru Ucraina și securitatea regională
MediaFlux
SE INCHEIE RĂZBOIUL. Ucraina a acceptat acordul cu SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar