„Lansez un apel către puterea din Turcia şi îi promit o colaborare totală. Cer ca o comisie internaţională independentă să facă investigaţiile privind tentativa de lovitură de stat” eşuată, a scris predicatorul musulman care trăieşte în SUA din 1999, în cotidianul francez, citat de presa belgiană.
La rândul său, Ankara care cere cu insistenţă, la Washington, extrădarea lui Gulen, afirmă că fostul imam ar fi fost creierul puciului eşuat din luna iulie soldat cu 273 de morţi şi peste 2.000 de răniţi. Gulen susţine însă că este nevinovat şi neagă orice implicare în ceea ce el a denumit a fi „cel mai grav act terorist” petrecut pe teritoriul turc.
Citeşte şi Turcia susţine că a primit semnale pozitive din partea SUA în privinţa extrădării lui Gulen
Predicatoul din exil a mai spus că „dacă se va dovedi că acuzaţiile împotriva mea sunt întemeiate, atunci mă oblig să mă întorc în Turcia şi să mă supun celei mai grele pedepse”.
„În schimb, dacă militarii care s-au declarat ca fiind simpatizanţi ai Hizmet (mişcarea lui Fetullah Gulen) au trădat, le spun fără menajamente că sunt nişte oameni care au zdruncinat unitatea şi integritatea ţării, nişte oameni care mi-au trădat idealul”, a mai spus el. „Fie ca Domnul să-i pedepsească!”, a încheiat Gulen.