ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Ce partide vor avea majoritate şi cine va alege următorul preşedinte al CE

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Saptamâna aceasta, între 22 si 25 mai, cele 28 de state membre ale UE vor alege un nou Parlament European (PE). La urne sunt aşteptaţi aproape 380 de milioane de alegători, pentru a desemna 751 de deputati care să-i reprezinte. La alegeri participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea deputaților din Parlamentul European aleg să devină membri ai grupurilor politice transnaționale. Cele mai multe partide naționale sunt afiliate la o familie politică paneuropeană. Partidul din PE care va câștiga cel mai mare număr de locuri va fi însărcinat să numească următorul președinte al Comisiei Europene.
Romania TV
21 mai 2014, 08:56
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Ce partide vor avea majoritate şi cine va alege următorul preşedinte al CE

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Din cinci în cinci ani, cetățenii UE își aleg reprezentanții în Parlamentul European, instituția ai cărei membri sunt aleși în mod direct și care le apără interesele în procesul decizional de la nivelul UE.

Cea mai importantă întrebare în seara alegerilor europarlamentare este care dintre marile grupuri europene (Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), liberalii din ALDE şi Verzii) va exercita cea mai mare influență asupra deciziilor ce se vor lua în cursul următorului mandat. Consiliul European trebuie să țină seama de rezultatele alegerilor atunci când face o propunere pentru postul de președinte al Comisiei Europene, componenta executivă a UE.

O prognoză bazată pe sondajele de opinie, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, arată că principalele grupe de centru-stânga și de centru-dreapta, Socialiștii și Democrații (S&D) și Partidul Popular European (PPE), ar ar putea ajunge la o egalitate efectivă de 27% fiecare.

Prognoza, care a fost realizată de organizația de monitorizare a sondajelor Electionista, prezice că S&D va avea 206 de locuri, în timp ce PPE ar putea avea 204, în urma alegerilor. Grupul ALDE al Liberalilor ar fi pe locul trei, cu doar 72 de locuri (9,6%).

Ele sunt urmate de grupul de extremă-stânga – GUE, cu 59 de locuri (7,8 %), grupul ECR, a conservatorilor britanici, cu 45 de locuri (6%), Verzii, cu 42 de locuri (5,6 %) și grupul EFD de eurosceptici cu 31 de locuri (4,1%). Situaţia aceasta ar lăsa 92 de deputați europeni non-afiliaţi (12,3%).

Prognoza diferă de o alta realizată luna trecută de PollWatch2014, care îi arăta pe socialiști în frunte, cu 221 de locuri, față de 202 de locuri ale PPE. Electionista a prezis un rezultat mai puternic al ALDE și ECR, faţă de PollWatch.

Electionista a mai prezis că partidul de centru-stânga, S&D, va avea rezultate bune în Belgia, Italia, Portugalia, Slovacia, România, Suedia și Marea Britanie. PPE va avea rezultate bune în Bulgaria, Cipru, Ungaria, Germania și Franța. Succesul ALDE va veni din Danemarca, Finlanda și Țările de Jos. Partidele de centru-stânga și centru-dreapta sunt aproximativ la egalitate în Austria, Spania și Malta. Extrema – stângă ar trebui să aibă rezultate foarte bune în Grecia, în timp ce extrema – dreapta ar putea fi cel mai mare partid din Franța.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Fiecare din principalele grupuri politice din UE – Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), liberalii din ALDE şi Verzii – a convenit să numească un candidat pentru succesiunea lui Barroso că preşedinte al Comisiei. Teoretic, indiferent care dintre aceste grupuri va ieşi în frunte la alegerile europene, va fi bine poziţionat pentru a-şi adjudeca postul lui Barroso, adică un rol puternic, cu ample responsabilităţi legislative: Comisia dispune de un ‘serviciu civil european’ cu 30.000 de angajaţi, potrivit Agerpres.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Candidatul de centru-dreapta, fostul premier din Luxemburg Jean-Claude Juncker, a făcut naveta prin Europa, cu autobuzul de campanie şi avionul privat, a ţinut discursuri şi a luat parte la dezbateri multilingve cu alţi candidaţi. Sondajele sugerează că Juncker – un fumător înveterat – se clasează cu foarte puţin înaintea rivalului sau de centru-stânga, germanul Martin Schulz, actualul preşedinte al PE, deşi avansul sau nu depăşeşte marja de eroare.

Oricare dintre cele două grupuri, al lui Juncker ori al lui Schulz, va câştigă alegerile, nu există garanţii că vreunul dintre ei va deveni preşedintele Comisiei Europene. Urmează că şefii de stat şi de guvern din UE să numească un candidat la preşedinţia Comisiei ‘ţinând seama’ de rezultatele alegerilor. Acesta va trebui apoi să primească aprobarea unei majorităţi a Parlamentului.

Deşi va fi dificil că liderii UE să-i ignore pe Juncker sau Schulz dacă unul din aceştia se detaşează că învingător duminică seară, nu va fi nici imposibil. Iar dacă vocea lor va fi ignorată, alegătorii s-ar putea întreba ce sens a mai avut competiţia electorală şi ar putea decide că dată viitoare să ignore la rândul lor votul, în şi mai mare măsură.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București