ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Ce partide vor avea majoritate şi cine va alege următorul preşedinte al CE

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Saptamâna aceasta, între 22 si 25 mai, cele 28 de state membre ale UE vor alege un nou Parlament European (PE). La urne sunt aşteptaţi aproape 380 de milioane de alegători, pentru a desemna 751 de deputati care să-i reprezinte. La alegeri participă partidele politice naționale, dar, odată aleși, majoritatea deputaților din Parlamentul European aleg să devină membri ai grupurilor politice transnaționale. Cele mai multe partide naționale sunt afiliate la o familie politică paneuropeană. Partidul din PE care va câștiga cel mai mare număr de locuri va fi însărcinat să numească următorul președinte al Comisiei Europene.
Romania TV
21 mai 2014, 08:56
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Ce partide vor avea majoritate şi cine va alege următorul preşedinte al CE

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Din cinci în cinci ani, cetățenii UE își aleg reprezentanții în Parlamentul European, instituția ai cărei membri sunt aleși în mod direct și care le apără interesele în procesul decizional de la nivelul UE.

Cea mai importantă întrebare în seara alegerilor europarlamentare este care dintre marile grupuri europene (Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), liberalii din ALDE şi Verzii) va exercita cea mai mare influență asupra deciziilor ce se vor lua în cursul următorului mandat. Consiliul European trebuie să țină seama de rezultatele alegerilor atunci când face o propunere pentru postul de președinte al Comisiei Europene, componenta executivă a UE.

O prognoză bazată pe sondajele de opinie, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, arată că principalele grupe de centru-stânga și de centru-dreapta, Socialiștii și Democrații (S&D) și Partidul Popular European (PPE), ar ar putea ajunge la o egalitate efectivă de 27% fiecare.

Prognoza, care a fost realizată de organizația de monitorizare a sondajelor Electionista, prezice că S&D va avea 206 de locuri, în timp ce PPE ar putea avea 204, în urma alegerilor. Grupul ALDE al Liberalilor ar fi pe locul trei, cu doar 72 de locuri (9,6%).

Ele sunt urmate de grupul de extremă-stânga – GUE, cu 59 de locuri (7,8 %), grupul ECR, a conservatorilor britanici, cu 45 de locuri (6%), Verzii, cu 42 de locuri (5,6 %) și grupul EFD de eurosceptici cu 31 de locuri (4,1%). Situaţia aceasta ar lăsa 92 de deputați europeni non-afiliaţi (12,3%).

Prognoza diferă de o alta realizată luna trecută de PollWatch2014, care îi arăta pe socialiști în frunte, cu 221 de locuri, față de 202 de locuri ale PPE. Electionista a prezis un rezultat mai puternic al ALDE și ECR, faţă de PollWatch.

Electionista a mai prezis că partidul de centru-stânga, S&D, va avea rezultate bune în Belgia, Italia, Portugalia, Slovacia, România, Suedia și Marea Britanie. PPE va avea rezultate bune în Bulgaria, Cipru, Ungaria, Germania și Franța. Succesul ALDE va veni din Danemarca, Finlanda și Țările de Jos. Partidele de centru-stânga și centru-dreapta sunt aproximativ la egalitate în Austria, Spania și Malta. Extrema – stângă ar trebui să aibă rezultate foarte bune în Grecia, în timp ce extrema – dreapta ar putea fi cel mai mare partid din Franța.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Fiecare din principalele grupuri politice din UE – Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), liberalii din ALDE şi Verzii – a convenit să numească un candidat pentru succesiunea lui Barroso că preşedinte al Comisiei. Teoretic, indiferent care dintre aceste grupuri va ieşi în frunte la alegerile europene, va fi bine poziţionat pentru a-şi adjudeca postul lui Barroso, adică un rol puternic, cu ample responsabilităţi legislative: Comisia dispune de un ‘serviciu civil european’ cu 30.000 de angajaţi, potrivit Agerpres.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014: Candidatul de centru-dreapta, fostul premier din Luxemburg Jean-Claude Juncker, a făcut naveta prin Europa, cu autobuzul de campanie şi avionul privat, a ţinut discursuri şi a luat parte la dezbateri multilingve cu alţi candidaţi. Sondajele sugerează că Juncker – un fumător înveterat – se clasează cu foarte puţin înaintea rivalului sau de centru-stânga, germanul Martin Schulz, actualul preşedinte al PE, deşi avansul sau nu depăşeşte marja de eroare.

Oricare dintre cele două grupuri, al lui Juncker ori al lui Schulz, va câştigă alegerile, nu există garanţii că vreunul dintre ei va deveni preşedintele Comisiei Europene. Urmează că şefii de stat şi de guvern din UE să numească un candidat la preşedinţia Comisiei ‘ţinând seama’ de rezultatele alegerilor. Acesta va trebui apoi să primească aprobarea unei majorităţi a Parlamentului.

Deşi va fi dificil că liderii UE să-i ignore pe Juncker sau Schulz dacă unul din aceştia se detaşează că învingător duminică seară, nu va fi nici imposibil. Iar dacă vocea lor va fi ignorată, alegătorii s-ar putea întreba ce sens a mai avut competiţia electorală şi ar putea decide că dată viitoare să ignore la rândul lor votul, în şi mai mare măsură.

 

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Cine este soția lui Silviu Prigoană. Mihaela s-a mutat din Sibiu pentru omul de afaceri
Ego.ro
Ce rămâne, de fapt, în urma lui Silviu Prigoană. Cui se împarte averea
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa sibiancă de 45 de ani după al cincilea divorț de Adriana Bahmuțeanu
substantial.ro
Contractor militar privat american condamnat să despăgubească foști deținuți de la Abu Ghraib cu 42 de milioane de dolari
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia