Predoiu, despre numirile procurorilor-şefi: E atribuţia ministrului de Justiţie, dar cere curaj

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, că legea este clară în ce priveşte numirile procurorului general al României şi a procurorilor şefi ai DNA şi DIICOT, atribuţia fiind a ministrului Justiţiei, însă implică "un oarecare curaj", relatează Mediafax.
Filip Stan
29 mart. 2013, 13:19
Predoiu, despre numirile procurorilor-şefi: E atribuţia ministrului de Justiţie, dar cere curaj

„Am zis din vara anului trecut că legea este clară şi că acest atribut trebuie exercitat de ministru. Este o atribuţie delicată, implică un oarecare curaj, dar trebuie să-ţi asumi acest curaj şi trebuie să-ţi impui propria viziune”, a declarat Cătălin Predoiu.

Întrebat în legătură cu situaţia funcţiilor de procuror general şi procurori şefi, iniţial Predoiu nu a dorit să comenteze subiectul, arătând că nu doreşte să lase impresia unei tentative de influenţare, la acest moment fiind nişte proceduri în derulare.

Despre organizarea concursurile pentru aceste funcţii, Predoiu a spus că legea este clară şi că întreaga chestiune ţine de ministrul Justiţiei.

În 3 decembrie 2012, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara, pentru Mediafax, că procedura de selecţie a procurorului general şi a procurorului şef al DNA, declanşată în toamna anului trecut, de Ministerul Justiţiei, „adăiga la lege”, apreciind totodată că Daniel Morar (fostul şef al DNA, delegat prim-procuror general al României-n.r.) ar fi trebuit să se abţină la votul din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidaţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, votul fiind previzibil de la debutul şedinţei.

„Procedura de selecţie a şefilor Parchetului General şi DNA organizată la Ministerul Justiţiei adaugă la lege. Ineficienţa acestei proceduri s-a demonstrat la CSM, unde candidaţii propuşi s-au pus într-o situaţie delicată, punând sub semnul întrebării capacitatea ministerului de a propune soluţii bune pentru şefia parchetelor”, a afirmat, în 3 decembrie 2012, Cătălin Predoiu.

Procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost impusă de Comisia Europeană după ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-şi impune controlul asupra Justiţiei.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsă doar o dată, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.

În 1 noiembrie, Mona Pivniceru a anunţat că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie. În final, au fost propuşi Niţu şi Irimie, care au fost respinşi şi de CSM, şi de Traian Băsescu.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Condimentul pe care e bine să îl mănânci după noaptea de Revelion. Te ajută să te relaxezi și să te simți mai bine
Capital.ro
Elena Udrea, cu inima frântă. Adrian Alexandrov a dat vestea personal acum câteva minute
Playtech.ro
Trei pomi fructiferi pe care nu ar trebui să îi plantezi niciodată în grădina ta. Ți-ar putea cauza mari probleme
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Șoferii care au stat blocați 5 ore în parcarea unui mall s-au luat la bătaie: „Oamenii au devenit cu adevărat nervoși”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Un fost ministru, scandal de Revelion. A rămas fără iubită
Ego.ro
Măsura care îi va afecta pe toți românii, de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Fost ministru al României, PĂRĂSIT de iubită chiar de Revelion 2025: 'Anul 2024 a fost anul deziluziilor'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit prezentator TV. A fost o legendă
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
A murit cu zile în noaptea dintre ani, din cauza jarului căzut din sobă
substantial.ro
Ceață densă afectează traficul rutier din 13 județe ale țării
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hotelul ”invizibil” de lux din Laponia