„Am zis din vara anului trecut că legea este clară şi că acest atribut trebuie exercitat de ministru. Este o atribuţie delicată, implică un oarecare curaj, dar trebuie să-ţi asumi acest curaj şi trebuie să-ţi impui propria viziune”, a declarat Cătălin Predoiu.
Întrebat în legătură cu situaţia funcţiilor de procuror general şi procurori şefi, iniţial Predoiu nu a dorit să comenteze subiectul, arătând că nu doreşte să lase impresia unei tentative de influenţare, la acest moment fiind nişte proceduri în derulare.
Despre organizarea concursurile pentru aceste funcţii, Predoiu a spus că legea este clară şi că întreaga chestiune ţine de ministrul Justiţiei.
În 3 decembrie 2012, fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara, pentru Mediafax, că procedura de selecţie a procurorului general şi a procurorului şef al DNA, declanşată în toamna anului trecut, de Ministerul Justiţiei, „adăiga la lege”, apreciind totodată că Daniel Morar (fostul şef al DNA, delegat prim-procuror general al României-n.r.) ar fi trebuit să se abţină la votul din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
În 22 noiembrie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a respins pe candidaţii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, propuşi de ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, pentru funcţiile de procuror general al României şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, votul fiind previzibil de la debutul şedinţei.
„Procedura de selecţie a şefilor Parchetului General şi DNA organizată la Ministerul Justiţiei adaugă la lege. Ineficienţa acestei proceduri s-a demonstrat la CSM, unde candidaţii propuşi s-au pus într-o situaţie delicată, punând sub semnul întrebării capacitatea ministerului de a propune soluţii bune pentru şefia parchetelor”, a afirmat, în 3 decembrie 2012, Cătălin Predoiu.
Procedura de selecţie a procurorilor şefi a fost impusă de Comisia Europeană după ce voci au reclamat la Bruxelles tentativa politicului de a-şi impune controlul asupra Justiţiei.
Potrivit legii, ministrul Justiţiei este cel care face propunerea de numire a procurorului şef, CSM dă un aviz consultativ, iar preşedintele ţării este cel care emite decretul de învestire în funcţie. Concret, este atributul exclusiv al ministrului de a face propunerea, care poate fi respinsă doar o dată, conform unei decizii a Curţii Constituţionale.
În 1 noiembrie, Mona Pivniceru a anunţat că pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost selectaţi Elena Hach şi Tiberiu Niţu, iar pentru conducerea DNA au fost selectaţi Claudiu Dumitrescu şi Ioan Irimie. În final, au fost propuşi Niţu şi Irimie, care au fost respinşi şi de CSM, şi de Traian Băsescu.