„Potrivit datelor statistice publicate de ministerul Finanţelor, creşterea deficitului pe opt luni a fost cu 11,4% iar creşterea evaziunii cu 14% faţă de anul anterior. Evaziunea a ajuns să conteze cât bugetele Educaţiei şi Sănătăţii la un loc. În opinia noastră acesta este cel mai important şi mai grav eşec înregistrat de Guvern, eşecul relansării economiei naţionale, cu perspective de faliment pentru cât mai multe IMM-uri şi dispariţia unor locuri de muncă”, a spus Predoiu.
El a prezentat, duminică, un bilanţ al eşecurilor şi erorilor Guvernului Ponta şi USL, pe baza analizei făcute de miniştrii din Guvernul alternativă al PDL.
Predoiu a spus că primul eşec înregistrat în această săptămână eeste legat de aderarea la Spaţiul Schengen şi a arătat că autorităţile române nu pot blama la infinit terţe părţi fără să-şi facă propriile teme în ce privinţa aderării la Schengen.
Al doilea eşec constituie, potrivit lui Predoiu, amânarea pentru 2014 a introducerii manualelor digitale, măsura fiind anunţată de ministrul Remus Pricopie pentru această toamnă.
Promovarea unui Cod Rutier „superficial”, care nu ţine cont de realităţi, contituie al treilea eşec, în timp ce trimiterea, de către vicepremierul Liviu Dragnea, a unei scrisori către un raportor ceh la PE, al cărei efect ar putea fi reluarea negocierilor privind extinderea duratei în care România ar putea să atragă fonduri europene constituie al patrulea eşec.
„Dacă scrisoarea îşi atinge efectele, România ar putea pierde patru miliarde de euro din fonduri europene. Acest lucru denotă neglijenţă la nivelul Guvernului, lipsă de coordonare, dezinteres faţă de atragerea de fonduri europene”, a spus Predoiu.
Predoiu a arătat că al cincilea eşec ţine de faptul că lucrările la magistrala 5 de la metrou stagnează, pentru că acestea nu au fost bugetate de Guvernul Ponta.
El a spus, în al şaselea rând, că CFR Călători a scumpit biletetele simultan cu încheierea unui contract de două milioane de euro pentru piese de schimb cu o companie off shore din Panama, al cărei capital ste de 1000 de dolari.
„E extrem de ciudat. Noi întrebăm dacă acţionaritual e transparent, cine se afă în spate, cum a făcut managerul selecţia. Managerul fost numit prin ordin de ministru, cu încălcarea reglementărilor în vigoare. Premierul a tirmis acolo Corpul de Control, deci e ceva în neregulă, cel puţin”, a spus Predoiu.
El a mai arătat că că al şaptelea eşec se referă la amânarea licitaţiei pentru strategia energetică naţională în 2014, al optulea – la modificarea legilor privind conducerea instituţiilor publice de cultură, iar al noulea – de faptul că Guvernul a negociat fără mandat susţineea unui stat în Consiliul de Securitate, încălcând astfel Constituţia şi Legea Tratatelor.
Al zecelea, şi cel mai important eşec, potrivit lui Predoiu, e legat de faptul că Guvernul Ponta a eşuat în relansarea economiei.