”DNA-ul este demonizat, i se iau din atribuţii, am observat o problemă foarte mare în aceea că s-a propus înfiinţarea unei secţii, nu a unei direcţii de investigarea infracţiunilor. Au redenumit această secţie, numai că nu s-a venit cu nişte propuneri concrete care să facă funcţional un astfel de organism, o astfel de secţie”, a atras atenţia deputatul USR Stelian Ion la finalul şedinţei comisiei speciale, în care a fost dezbătută legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
El a avertizat şi că o bună parte a şedinţei s-a desfăşurat fără cvorum.
”Se continuă cu această înlăturare a principiului independenţei procurorului, se preiau de la DNA atribuţii importante considerăm că se destabilizează. Prin faptul că se reglementează o secţie specială în cadrul Parchetului General fără să existe nişte reglementări clare care să facă funcţională această secţie se destabilizează acest sistem judiciar”, a mai spus el.
La rândul său, deputatul PNL Cătălin Predoiu a spus că modificările aduse legilor justiţiei sunt o încercare clară de a destabiliza sistemul judiciar.
”După cum ati văzut, haosul şi brambureala prin legile justiţiei au continuat şi astăzi (…) Am văzut azi texte care au luat din competenţa DNA atribuţii importante pentru a le transfera unei preconizate secţii la nivelul Parchetului General (…) Pe de altă parte, ceea ce este de două ori îngrijorător este că nici măcar în această ipoteză nu-şi fac bine treaba – textele pe care le-au primit din partea UNJR au fost pur şi simplu demolate din punct de vedere tehnic de către reprezentanţii Ministerului Public, deci am avut nişte texte care nu au fost suficient de bine gândite şi pregătite. În acelaşi timp aş vrea să subliniez faptul că fără a corela toate acele prevederi, între ele se vor produce în funcţionarea sistemului judiciar mari perturbări”, a atras atenţia fostul ministru al Justiţiei.
”Eu nu aş vrea ca după încheierea acestui parcurs pe repede înainte să constatăm că s-a umblat în arhitectura sistemului judiciar ca şi când un copil s-ar juca cu un chibrit într-un depozit cu pulbere, pentru că sunt mecanisme fine care, odată dezechilibrate, pot produce consecinţe în masă”, a adăugat el.
Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat joi înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.
Secţia specială de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost înfiinţată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
”După articolul 88 se introduce o nouă secţiune: Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie”, se arată într-un prim amendament.
Al doilea articol detaliază competenţele secţiei nou-înfiinţate:
„În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”.
Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD – ALDE – UDMR, împreună votând PNL şi USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei.
Tot joi, comisia specială a adoptat două amendamente la legea 304/2004 privind organizarea judiciară care înăspresc condiţiile pentru accederea în DNA: creşte vechimea minimă de la 6 la 8 ani, se introduce concursul obligatoriu, iar candidaţii nu trebuie să fi fost sancţionaţi disciplinar până în acel moment.