‘O demisie ar fi însemnat că domnul Tăriceanu urcă temporar în fotoliul Cotrocenilor şi ar mai fi însemnat accelerarea calendarului de alegeri prezidenţiale cu şanse mult mai mari pentru domnul Ponta. În final, cred că s-ar fi ajuns aproape automat la un preşedinte de stânga’, a comentat Predoiu la o dezbatere organizată de Institutul de Studii Populare, PDL şi Fundaţia Hanns Seidel, scrie Agerpres.
Predoiu a adăugat că, dincolo de acest argument, ‘câtă vreme răspunderea juridică penală e personală, câtă vreme nu există legături între cazul Bercea şi Administraţia Prezidenţială, oricum, era inutilă, neîntemeiată, o astfel de cerere de demisie’.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Adevărul.ro, că s-a gândit să demisioneze după ce fratele său a fost acuzat într-un dosar de corupţie şi chiar a discutat acest aspect cu unele instituţii ale statului.
‘Nu mi-a fost uşor să iau decizia de a spune că nu voi demisiona, pentru că moral ai un şoc când se întâmplă aşa ceva. Am avut şi varianta demisiei în analiză, am discutat-o şi cu unele instituţii ale statului, însă, pe de o parte, este partea legală, nu poţi să răspunzi pentru fratele tău, apoi am făcut analiza situaţiei politice, care ar fi fost efectele demisiei mele. O demisie nu ar fi dat nicio şansă opoziţiei la alegerile prezidenţiale’, a susţinut preşedintele Traian Băsescu.
Pe de altă parte, Predoiu a pledat pentru reformarea Constituţiei.
‘Trebuie să ajungem la 300 de parlamentari, a spus-o poporul român. Proprietatea este garantată, dar nicăieri, în nicio Constituţie în ţări unde corupţia a fost eradicată, nu ai prezumţia de dobândire legală a averii, pentru că asta paralizează foarte multe acţiuni întemeiate ale sistemului judiciar’, a declarat Predoiu.
În opinia sa, pe de altă parte, ar trebui menţinută pentru o perioadă de timp incompatibilitatea pe durata mandatului a parlamentarului cu profesia de avocat. Predoiu a susţinut că un sistem corect pentru ‘furnizarea dreptăţii pentru cetăţeni’ presupune profesionalizarea sistemului politic din România, instituţii stabile şi moderne, un sistem de învăţământ performant.
Predoiu a criticat şi sistemul de învăţământ juridic actual din cauza numărului mare de facultăţi de drept, peste 40 în toată ţara. ‘În Anglia sunt numai trei şi nu vor să o facă pe a patra pentru a nu deteriora calitatea actului de justiţie’, a subliniat el. ‘Când ai peste 40 de facultăţi de drept e clar că nu poţi decât să ai o calitate scăzută a actului de justiţie, e o calitate slabă a absolvenţilor şi asta ţine şi de sistem’, a precizat Predoiu.
Potrivit acestuia, independenţa Justiţiei trebuie să rămână piatra unghiulară pentru statul român.