În opinia ministrului Predoiu, corupţia şi lipsa de integritate nu sunt noutăţi în politicul românesc, scrie Mediafax. „Noutăţile sunt politicile şi instituţiile de combatere a corupţiei, precum şi preocuparea vizibilă a liderilor politici, chiar dacă nu întotdeauna bazată pe convingeri, de a combate şi limita cazurile de corupţie„, a spus Predoiu, adăugând că aceste noutăţi vor prevala cu timpul şi vor impune un alt fel de a face politică.
Important, afirmă Predoiu, este ca oamenii politici lucizi să înţeleagă că trebuie să preia iniţiativa în aceasta reformă subtilă, să impună valorile în interiorul partidelor şi să transforme partidele din „frâne” în „motoare” ale dezvoltării democratice a societăţii.
Justiţia poate genera o mişcare de schimbare în politic, dar nu va putea schimba politicul în ansamblul său, a mai spus Predoiu.
„Politica suferă de multe, pentru că, orbiţi de ura ce-i desparte, politicieni de vârf uită de menirea lor, aceea de a degaja soluţii pentru contribuabili„, a continuat fostul ministru al Justiţiei, intervievat de AFP.
Pe de altă parte, fostul ministru a subliniat că ridicolul şi eşecul procedurii de numire a procurorului general al României şi şefului Direcţiei Naţi8onale Anticorupţie (DNA) vor influenţa inevitabil raportul.
„Cred că va fi apreciată hotărârea de Guvern de suplimentare a schemelor de personal din justiţie, deşi încă nu are acoperire bugetară. E doar o promisiune, dar e o promisiune importantă”, a continuat Predoiu.
Predoiu a mai spus că afacerişti autohtoni competenţi se confruntă cu practici agresive ale Fiscului, care, deşi ar trebui să se ocupe cu adevărata evaziune, hărţiueşte contribuabilii mici şi mijlocii.
„Oamenii de afaceri autohtoni, competenţi, care operează exclusiv pe piaţa românească, se confruntă cu dificultăţi de tot felul, de la practici agresive ale Fiscului, care nu are curaj să se ia de piept cu adevărata evaziune fiscală, în schimb hărţuieşte contribuabilii mici şi mijlocii, până la incoerenţa factorilor politici locali, subiectivismul politic în alocarea contractelor cu administraţia, donaţiile politice de tot felul, legile proaste, întârzieri în plata facturilor de către autorităţile locale”, declară Predoiu.
El a apreciat că, în mare măsură, política românească este, de fapt, despre cine şi cum ajunge la resursele bugetului de stat şi la búgetele companiilor de stat. În opinia lui Cătălin Predoiu, acest mecanism este sprijinit de „aşa-zişi oameni de afaceri, care nu au inventat nimic, nu ştiu să administreze eficient activele privatizate, dar ştiu sa acceadă la contractele cu administraţia”.
Despre faptul că au loc mitinguri de susţinere a unor primari, politicieni acuzaţi de fapte de corupţie, Cătălin Predoiu a arătat că, în campania electorală, pe politicieni îi intereseaza numai voturile, orice altceva este amânat sau trece în plan secund, inclusiv politicile anticorupţie.
„Am propus o Strategie Naţională Anticorupţie, adoptată de Guvern şi ulterior de către Parlament. Ce se face pentru implementarea ei”, a întrebat retoric fostul ministru Predoiu.
Pe de altă parte, Predoiu a arătat că în cei patru ani de mandat a încurajat permanent magistraţii să facă dreptate, indiferent de culoarea polítică a celor implicaţi şi de propriile simpatii politice.
„Poate că acest lucru a avut un oarecare efect. Mentalităţile se schimbă greu în polítică şi, în general, ele urmează interesele”, a mai spus Predoiu.
Fostul ministru a explicat că după 1990 politicul a eşuat în a concepe şi implementa un „model de ţară”, un proiect de „country building” care să meargă în profunzimea societăţii.
„Ne-am priceput doar să importăm forme politice din Vest, să privatizăm economía şi să îndeplinim programe convenite cu FMI, UE etc, toate acestea într-o atmosferă polítică mai mult sau mai puţin confuză. În acest carusel, accesul la bugetul de stat ca sursă a prosperităţii a fost principala preocupare a oamenilor politici şi cei economici din jurul lor”, a continuat sursa citată.
În opinia lui Predoiu, política românească este, de fapt, despre cine şi cum ajunge la sursele bugetului de stat şi bugetele companiilor de stat. „Iar acest mecanism este sprijinit de acei aşa-zişi oameni de afaceri care nu au inventat nimic, nu ştiu să administreze eficient activele privatizate, dar ştiu să acceadă la contractele cu administraţia”, a punctat Predoiu.