‘Potrivit legii, Enel urma să achite statului român 520 milioane de euro, pentru o participaţie reziduală de 13,5% la Enel Muntenia Sud. În loc să insiste pentru aplicarea legii şi să ia măsurile pentru aplicarea legii, Guvernul Ponta anunţă redactarea unui memorandum prin care să renegocieze această obligaţie legală a Enel’, a afirmat miercuri Predoiu după şedinţa conducerii PDL.
Liderul democrat-liberal a mai spus că îi cere ministrului de resort sau premierului ‘să explice ce are de gând să facă în legătură cu obligaţiile legale ale Enel în România, menţionând că este inadmisibil ca Guvernul României să nu ia măsuri legale şi să nu-şi impună interesele acolo unde legea cere investitorilor să-şi asume obligaţii, să le execute faţă de statul român’.
Grupul energetic italian Enel a anunţat că boardul său a convenit asupra unui plan de a vinde activele sale de producere a energiei în Slovacia şi de distribuţie şi vânzări din România.
‘Intenţia noii conduceri a Grupului Enel de a-şi diminua prezenţa în străinătate nu reprezintă o surpriză pentru noi. Din punctul de vedere al statului român, ne propunem ca toate obligaţiile asumate de Enel în contractele de privatizare să fie respectate integral în continuare. În sensul acesta, se derulează toate acţiunile Departamentului pentru Energie’, a afirmat săptămâna trecută ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Enel a achiziţionat în perioada 2005-2006, în România, trei companii de distribuţie şi furnizare a energiei, respectiv fostele filiale Electrica Muntenia Sud (inclusiv în Bucureşti), Electrica Dobrogea şi Electrica Banat.