„Cred că premierul ar trebui, urgent, să organizeze un dialog cu aceştia. (…) Să stea de vorbă şi să explice ce are de gând. Iată de ce este nevoie de clarificarea situaţiei. La ora aceasta există confuzie”, a declarat prim-vicepreşedintele PDL, într-o conferinţă de presă.
Predoiu a adăugat că este necesar ca primul-ministru să prezinte public, în baza unei analize cu experţi juridici şi tehnici, ce se doreşte prin punerea în aplicare a proiectului de la Roşia Montană.
„Nimeni nu ştie ce are de gând în continuare premierul. Care este situaţia, care este poziţia Guvernului? Ce vulnerabilităţi sunt, ce atuuri avem? Ce se vrea de la acest proiect? Trebuie să discute cu experţii juridici, să discute cu experţii tehnici şi să stabilească o linie pe care să o comunice public, să convingă oamenii. Nu este de ajuns că are o majoritate de 70%. Această majoritate este rezultatul unor convingeri din anul trecut bazate pe promisiuni fără acoperire. Acum, premierul nu mai are acest confort, trebuie să convingă. Să ne convingă de faptul că soluţiile propuse sunt corecte”, a susţinut prim-vicepreşedintele PDL.
Cătălin Predoiu a ironizat declaraţiile pe mai multe voci ale liderilor USL.
„Temerea noastră, a PDL, este că decidenţii politici nu ştiu ce să facă. Crin Antonescu s-a speriat de stradă şi provocat o fisură politică în alianţă (USL – n.r.). Vedem cum cei doi lideri ai alianţei îşi aruncă declaraţii peste gardul Guvernului, atacându-se mai mult sau mai puţin voalat”, a spus Predoiu.
25 de mineri din judeţul Alba s-au blocat, miercuri, în subteran. Oamenii spun că nu vor ieşi la suprafaţă până când nu vor primi o promisiune fermă că exploatarea minieră va fi reluată. În paralel cu protestul minerilor, 300 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici s-au adunat, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, în centrul istoric al localităţii Roşia Montană, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă.
300 de angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici s-au adunat, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, în centrul istoric al localităţii Roşia Montană, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă, potrivit Agerpres. Dacă marţi, mitingul şi marşul de protest din Roşia Montană au fost neautorizate, de această dată manifestaţia este una autorizată, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba, maior Cosmin Jurcoveţ.
El a mai precizat că organizatorii manifestaţiei au solicitat aprobare pentru organizarea protestului timp de o lună, între orele 10.00 şi 21.00. Între orele 10.00 şi 19.00, participanţii au voie să se deplaseze pe traseul Piaţa Veche şi sediul administrativ al RMGC, pe o singură bandă, fără să blocheze circulaţia, iar între orele 19.00 şi 21.00, au dreptul să meargă în marş până în Gura Roşiei, pe drumul judeţean, pe o distanţă de câţiva kilometri, de asemenea fără să afecteze traficul rutier.
Dotaţi cu zeci de steaguri tricolore, participanţii au preluat de la protestatarii din Piaţa Universităţii din Bucureşti, care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, modelul PET-urilor umplute cu pietricele, pentru a face zgomot.
Ei au continuat să scandeze şi miercuri lozinci în favoarea proiectului minier. „Vrem să muncim aici, la Roşia Montană”, „Jos şomajul”, „Vrem să trăim din minerit”, „Mineritul este pâinea noastră”, „Ne-am săturat de atâta aşteptat” şi „Vrem locuri de muncă acum” sunt câteva din mesajele afişate pe pancardele purtate de către participanţii la manifestaţie.
Rata şomajului în comuna Roşia Montană, care numără 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a declarat, săptămâna trecută primarul Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiază între 105 şi 110 familii.
Acesta a menţionat că la RMGC lucrează în jur de 500 de oameni, majoritatea din Roşia Montană şi împrejurimi, aceştia fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pe perioada a trei luni. În cazul în care, la sfârşitul lunii septembrie, contractele acestora nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a spus acesta.
Mai multe comisii parlamentare au dat marţi aviz negativ la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.