Toni Greblă, prefectul Capitalei, a atras atenţia asupra faptului că bucureştenii ar putea îngheţa de frig în apartamente la iarnă.
„Chestiunea cu căldura nu este de joacă! Problema este foarte serioasă. Cât despre infrastructura critică, trebuie spus că niciun furnizor nu are voie să oprească total furnizarea. Trebuie să livreze un minim de gaze, acest lucru înseamnă că apa din calorifere să ajungă până la 25 de grade. Nu temperatura ambientală, ci mă refer la temperatura din calorifere. Și nu te ajută foarte mult. Poți ajunge în casă la 12 grade, dacă, în calorifere, apa este de 25 grade. Situația aceasta ar crea un disconfort foarte grav pentru bucureșteni. Nu e vorba că vom fi la 19 grade în casă, ci la 12 grade, dacă nu se rezolvă situația”, a declarat prefectul Capitalei, Toni Greblă, la DC News.
În prezent, 677 blocuri și 10 instituții au rămas fără căldură şi apă caldă pentru a permite executarea unor lucrări de blindare a conductei DN 600, în zona străzii Mihail Sebastian, din Sectorul 5 al Capitalei, a anunţat Termoenergetica.
„Pentru realizarea lucrărilor de blindare este necesară oprirea furnizării agentului termic pentru apă caldă și încălzire pentru 41 de puncte termice, care alimentează un număr de aproximativ 677 blocuri și 10 instituții. Oprirea va fi făcută progresiv, începând cu 15 noiembrie 2022, ora 22.00. Termenul estimativ de finalizarea lucrărilor de blindare, încărcarea rețelei și punerea în funcțiune este 18 noiembrie 2022, ora 23.00.
Vor fi afectate de oprire punctele termice din zona străzilor: Sebastian, Malcoci, Petre Ispirescu, Bîrcă și Dumbrava Nouă, Șoselei Alexandria, Calea Ferentari și Calea Rahovei.
Este important de subliniat că aceste operațiuni de blindare a conductei pentru a permite intervenția asupra rețelei în lunile următoare fără a afecta furnizarea agentului termic pentru clienți. Compania Municipală Energetica Servicii urmează să monteze alți aproximativ 1000 de metri de conductă preizolată, în continuarea porțiunii instalate deja. Lucrările de reabilitare a magistralei sunt absolut necesare pentru îmbunătățirea furnizării agentului termic în această zonă”, a transmis Termoenergetica.
Pentru a putea primi ajutorul de încălzire în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023, cei interesați ar fi trebuit să depună cererile până în data de 15 octombrie. Banii se pot primi însă şi de cei care, luaţi de valul de căldură de afară, au uitat să depună cererile.
Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.
În cazul în care consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului, după cum urmează:
– începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
– începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20;
– începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.