Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat miercuri, după o întâlnire de lucru la sediul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, la care au fost prezenți şi secretarul de stat în Ministerul Educației Sorin Ion, Inspectorul Școlar General, Vlad Drinceanu, și inspectorii școlari ai celor șase sectoare, fiind analizate stadiul pregătirilor și măsurile avute în vedere pentru începerea noului an școlar în Capitală, că „ne dorim ca toate școlile din București să înceapă anul școlar pe 5 septembrie în sistem normal, să nu mai avem cazuri de învățământ online”
„După o perioadă dificilă, în care sistemul de educație a avut de suferit din cauza pandemiei COVID-19, începerea noului an școlar în condiții optime este o prioritate pentru noi. Vrem să ne asigurăm, din timp, că venim în întâmpinarea nevoilor și așteptărilor elevilor și părinților și că vom putea să contribuim la creșterea nivelului de performanță a sistemului de educație. Ne dorim ca toate școlile din București să înceapă anul școlar pe 5 septembrie în sistem normal, să nu mai avem cazuri de învățământ online și elevii să învețe în condiții foarte bune”, a afirmat prefectul Toni Greblă.
Prefectul Capitalei i-a asigurat pe inspectorii școlari de tot sprijinul său și a cerut o implicare totală în pregătirea noului an școlar. Totodată, a solicitat verificarea tuturor școlilor din București și păstrarea unei colaborări strânse cu primăriile de sector, astfel încât să fie încheiate rapid lucrările de reabilitare aflate în curs de finalizare și să fie definitivate demersurile privind obținerea avizelor necesare desfășurării activității în aceste unități de învățământ.
Anul şcolar 2022 – 2023 este structurat în 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Structura anului şcolar 2022-2023 prevede că prima zi de cursuri este pe 5 septembrie 2022, fiind prima dată în istoria recentă a școlii românești când debutul este atât de devreme, în prima lună de toamnă, potrivit edu.ro.
Cursurile se încheie pe 16 iunie 2023, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial.
Tot în premieră, anul acesta școlar va avea și o vacanță „mobilă”, cel puțin așa a fost denumită de oficialii din Educație. Însă aceasta a fost fixată de inspectoratele școlare, iar acum există o predictibilitate a acesteia. Tocmai asta face ca fiecare județ să aibă o structură ușor diferită a anului școlar, mai precis modulele 3 și 4 sunt diferite ca durată.
Spre deosebire de anii trecuți, vor avea vacanță toți elevii în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare, în perioada octombrie-noiembrie.
Anul școlar 2022—2023 este structurat astfel:
Excepții pentru anumite clase: