Prefectul Harghitei solicită anularea hotărârii prin care steagul secuiesc a fost votat steagul judeţului

Prefectul din Harghita, Adrian Jean Andrei, s-a adresat instanței solicitând anularea hotărârii Consiliului Județean prin care steagul secuiesc a fost aprobat ca steag al județului, motivând că aceasta încalcă mai multe legi.
Iulian Tudor
16 mart. 2016, 10:48
Prefectul Harghitei solicită anularea hotărârii prin care steagul secuiesc a fost votat steagul judeţului

În documentele înaintate Tribunalului Harghita se arată că, „în urma exercitării controlului de tutelă administrativă, prefectul a constatat faptul că hotărârea a fost adoptată cu încălcarea mai multor prevederi legale și constituționale și cu nesocotirea drepturilor și intereselor tuturor cetățenilor județului Harghita”, potrivit Agerpres.

Hotărârea menționată este similară cu o alta, adoptată în 2009, care a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureș prin decizia civilă nr. 2690/R/26.09.2012, definitivă și irevocabilă. Drept urmare, decizia Curții de Apel, în care se arată că steagul este monoetnic și nu este reprezentativ pentru toți locuitorii, se bucură de „puterea lucrului judecat” și nu poate fi contrazisă prin nicio altă hotărâre.

Instanța (nr: Curtea de Apel Târgu Mureș) a reținut că modelul de steag adoptat de CJ este un steag monoetnic, fără reprezentativitate pentru interesul colectivităților pe care acesta este obligat, prin lege, să-l servească. Ca atare, atâta vreme cât există o hotărâre judecătorească ce s-a pronunțat în mod definitiv și irevocabil asupra legalității modelului de steag, ca fiind steagul județului, acesta se bucură de puterea lucrului judecat, adică nu poate fi contrazisă prin nicio altă hotărâre„, se precizează în documentele trimise Tribunalului de Instituția Prefectului.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarat că a solicitat instanței să constate că, prin introducerea doar a anumitor simboluri heraldice pe steagul aprobat, Consiliul Județean nu a acționat în numele și în interesul colectivităților pe care le reprezintă.

Adoptarea, printr-un act administrativ cu caracter normativ a așa/zisului steag secuiesc, în calitate de simbol oficial al unei unități administrativ teritoriale în care trăiesc și români, precum și locuitori ai altor etnii, respectiv transformarea unui simbol monoetnic specific în mod exclusiv al unei comunități, într-un simbol al unei autorități publice a statului român nu corespunde obligației de respectare a interesului social și a politicii legislative a statului român, cu atât mai mult cu cât autonomia locală este exercitată pe baza și în limitele prevăzute de lege. De aceea, consider că orice steag trebuie să fie reprezentantiv pentru toți locuitorii județului, mai ales că, în virtutea prevederilor Constituției, cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări‘, a declarat presei prefectul Adrian Jean Andrei.

Prefectul a punctat faptul că a cerut Consiliului Județean revocarea acestei hotărâri și intrarea în legalitate, dar autoritatea publică nu s-a conformat, motiv pentru care s-a solicitat anularea acesteia în instanță.

Am solicitat instanței anularea hotărârii, pentru că ea încalcă legile și Constituția României, steagul nefiind reprezentativ pentru toate comunitățile din județ. Consiliul Județean trebuia să mai țină seama și de normele de tehnică legislativă pentru elaborarea hotărârii, era obligat să ia în considerare interesul social, politica legislativă a statului român, cerințele corelării cu reglementările interne și armonizarea legislației naționale cu legislația comunitară și cu tratatele internaționale la care România este parte. Însă, aceste cerințe nu au fost respectate, având în vedere faptul că în luna decembrie a fost depus un amendament de completare a proiectului de hotărâre, în speță de aplicare pe steag a unui simbol care să reprezinte și comunitatea românească, iar această solicitare nu a fost luată în considerare‘, a declarat prefectul județului.

Consiliul Județean Harghita a aprobat în ședința ordinară din decembrie 2015, cu majoritate de voturi, steagul secuiesc ca steag al județului, o decizie similară fiind luată de deliberativul județean și în 2009.

Proiectul de hotărâre, inițiat de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a propus cinci variante de steag, prima dintre acestea fiind chiar steagul secuiesc, aprobat ca steag al județului Harghita în 2009. Pe celelalte patru variante se regăseau culorile albastru și auriu, de pe steagul secuiesc, și/ sau simbolurile de pe acesta, respectiv luna și steaua cu opt raze.

Consilierul județean liberal Ion Proca a depus în decembrie un amendament la acest proiect și a solicitat aplicarea simbolului frunzei de stejar, care să îi reprezinte pe românii din județ, întrucât „aceasta este o frunză-simbol, cu rădăcini în cultura, istoria și spiritualitatea neamului românesc”.

Amendamentul consilierului liberal a fost respins, însă la vot, iar consilierii UDMR și cei ai Partidului Civic Maghiar au decis, din nou, ca steagul secuiesc să fie steagul județului Harghita.

DailyBusiness
Sunt vizați TOȚI ROMÂNII! Klaus Iohannis a semnat legea AZI
Spynews
Roxana Blenche, schimbare de look. Ce și-a făcut la păr prezentatoarea de la Hello Chef / FOTO
Bzi.ro
Aroganță maximă a vedetei! Delia a decojit un ou fiert în geanta Balenciaga!
Fanatik.ro
Acesta este cel mai rece oraș din România. E peste Miercurea Ciuc la temperaturi scăzute și i se spune Mica Siberie. Peste 8000 de oameni trec anual printr-un ger de crapă pietrele
Capital.ro
Doliu național azi: Am primit, cu multă durere, vestea tragică! Patriarhul Daniel...
Playtech.ro
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
DailyBusiness
Ai nevoie de bani pentru încălzire? Iată cum depui documentele necesare
Adevarul
Cât de atractivă mai e munca în străinătate. Cât câștigi ca sudor în Germania, cât se plătește în Letonia
wowbiz.ro
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar câteva minute înainte ca Gabi, Dana și fiica lor să fie înghițiți de inundații
Spynews
Cum arată casa lui Sorin Brotnei de la Asia Express. Concurentul a renovat și două locuințe vechi în Maramureș / FOTO
Spynews
Când va naște Larisa Iordache. Fosta gimnastă și soțul ei, Cristian Chiriță, se pregătesc să devină părinți de fetiță
Evz.ro
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
kanald.ro
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire la cetățenii dispăruți
Cancan.ro
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea cântăreață a României s-a stins în cel mai cumplit fel. Și-a prevestit moartea violentă
StirileBZI
Investitorii români se tem de creșterea taxelor după alegeri!
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
stirilekanald.ro
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și a început scandalul. "Ce femeie sănătoasă la cap ar face așa ceva?"
substantial.ro
Medvedev avertizează SUA asupra riscului unui al Treilea Război Mondial
MediaFlux
Lovitură pentru DONALD TRUMP! Poate PIERDE TOT! SONDAJ de ultimă oră
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România introduce prima aeronavă pentru stimularea precipitațiilor, printr-un proiect inovator cu SUA