UPDATE 18:00 Ultimele evoluții din Ucraina, cu accent pe situația din peninsula Crimeea, precum și modalitățile de acțiune ale Uniunii Europene în acest context, vor fi analizate luni, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE, potrivit Agerpres.
UPDATE 17:32 Marea Britanie și Franța au decis duminică, în semn de protest față de acțiunile militare ruse în Crimeea, să-și suspende participarea la reuniunile pregătitoare ale summitului G8, programat să se desfășoare în luna iunie în stațiunea rusă Soci, transmite AFP citând oficiali de rang înalt din cele două țări, potrivit Agerpres.
UPDATE 16:33 Ministerul Apărării din Ucraina a dezmințit duminică informațiile conform cărora militarii ucraineni din republica autonomă Crimeea ar dezerta și a catalogat aceste știri drept ‘provocări’, relatează EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE 16:32 Ucraina își retrage navele de patrulare de coastă de la două baze militare din Crimeea și le direcționează către alte porturi la Marea Neagră, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE 15:29 Filmari din Ucraina invadată de soldaţii ruşi au început să apară pe Internet. O filmare din Sevastopol arată soldati ruşi şi un ofiţer ucrainean.
UPDATE 14:45 O coloană de vehicule militare rusești se îndreaptă către orașul Simferopol, capitala republicii autonome Crimeea, venind dintre Sevastopol, unde se află staționată flota rusă din Marea Neagră, menționează EFE, pe baza imaginilor transmise de televiziunea locală, potrivit Agerpres.
UPDATE 14:44 Rusia trebuie să-și înceteze activitățile militare și să pună capăt amenințărilor sale, întrucât ceea ce face Rusia acum în Ucraina încalcă principiile cartei ONU și pune în pericol pacea și securitatea în Europa, a declarat duminică secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit Agerpres.
UPDATE 13:48 Ucrainenii au ieşit din nou în stradă, în număr mare, în Piaţa Independenţei din Kiev.
UPDATE 13:39 Ucraina şi-a închis spaţiul aerian. Doar avioanele civile mai au acces. Liderii de la Kiev avertizează că sunt pe „marginea prăpastiei”, potrivit BBC. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a afirmat că țara este ‘în pragul unui dezastru’ ca urmare a ‘declarației de război’ din partea Rusiei și a cerut Moscovei să-și retragă forțele armate din Ucraina, transmite AFP.
‘Este o alertă roșie. Nu este o amenințare, este în realitate o declarație de război față de țara mea. Facem apel la președintele (rus Vladimir) Putin să retragă forțele armate din Ucraina’, a spus el.
Pe de altă parte, președintele intermiar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a declarat că ‘trupele rusești blochează unitățile militare ucrainene’ din republica autonomă Crimeea, informează EFE.
UPDATE 13:12 Rada Supremă (parlamentul) din Ucraina va examina duminică, într-o sesiune cu ușile închise, măsurile ce trebuie luate după ce, sâmbătă, parlamentul de la Moscova a autorizat utilizarea forțelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei, în republica autonomă Crimeea, a cărei populație este majoritar rusofonă, relatează EFE, potrivit Agerpres.
UPDATE 13:10 Republica Moldova își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluții din Ucraina, în special privind situația în jurul peninsulei Crimeea, și acțiunile cu caracter militar întreprinse de autoritățile Federației Ruse, se arată într-un comunicat difuzat duminică de președinția de la Chișinău, potrivit Agerpres.
UPDATE 13:08 Serviciul de Grăniceri din Rusia a că aproximativ 675.000 de ucraineni au intrat în Rusia în lunile ianuarie-februarie ale acestui an și că există indicii despre o „catastrofă umanitară”, a indicat agenția de stat rusă Itar-Tass, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.
„Dacă ‘haosul revoluționar’ din Ucraina continuă, sute de mii de refugiați se vor îndrepta spre regiunile de graniță ale Rusiei”, a declarat duminică serviciul de grăniceri citat de Tass.
UPDATE 13:06 Parlamentul ucrainean a cerut duminică monitorizare și ajutor internațional pentru siguranța instalațiilor sale nucleare, transmite Reuters, potrivit Agerpres. Mai mult, Ministerul Apărării din Ucraina a mobilizat rezerviștii și a ordonat comandanților militari să pună în stare de alertă de luptă unitățile militare în fața intervenției militare ruse în peninsula Crimeea, transmite EFE duminică.
Ucraina este acum un butoi cu pulbere, iar fitilul ar putea să fie Crimeea. Mii de soldaţi ruşi au fost mobilizaţi în Crimeea, iar clădirile guvernamentale sunt ocupate de comandouri pro-ruse. În plus, două nave de luptă ruse au fost văzute în apropiere de coasta ucraineană.
Conflictul este periculos de aproape de ţara noastră. De aceea, structurile de securitate ale ţării s-au reunit sâmbătă la Cotroceni. În urma discuţiilor s-a stabilit că nu este necesar ca în România să fie ridicat gradul de alertă. Potrivit preşedintelui Băsescu, ţara noatră nu este afectată direct de situaţia din Ucraina şi nu există riscuri imediate la adresa securităţii naţionale.
„Federaţia Rusă a mobilizat 6.000 de soldaţi, ceea ce înseamnă o încălcare gravă a acordurilor. Aproximativ 30 de vehicule armate au fost dislocate pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea”, a declarat Igor Teniuk, ministrul ucrainean interimar al Apărării.
Ucraina a denunţat o invazie militară şi a pus armata în alertă maximă. De partea cealalată, Moscova spune că acţiunile sunt legale, deoarece Rusia are dreptul de a-i proteja pe cetăţenii vorbitori de limbă rusă din Crimeea. Liderii politici locali au cerut ajutorul Moscovei.
„Ţinând cont că sunt responsabil de viaţa locuitorilor şi de siguranţa lor, fac apel la preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, pentru a restabili pacea şi calmul în regiunea autonomă Crimeea”, a declarat Serghei Aksionov, premierul regiunii Crimeea.
Preşedintele rus a avut o discuţie telefonică de 90 de minute cu liderul de la Casa Albă. Barack Obama i-a explicat lui Putin că încalcă în mod clar mai multe tratate internaţionale şi că, dacă agresiunea continuă, Rusia va fi izolată politic şi economic. De cealaltă parte, Putin i-a spus lui Obama că au loc acţiuni provocatoare ale ultra-naţionaliştilor ucraineni, care sunt sprijinite de noile autorităţi de la Kiev.
Ucraina a cerut NATO, Statelor Unite şi altor membre ale Consiliului de Securitate al ONU ajutor pentru a-şi păstra integritatea teritorială.