Rusia a evacuat în ultimele zile o parte din personalul ambasadei din Ucraina, un posibil indiciu despre următoarea mișcare a lui Putin, scrie New York Times.
Evacuarea lentă ar putea fi parțial o acțiune de propagandă, parțial pregătirea pentru un conflict sau parțial o farsă, spun oficialii ucraineni și americani. Ar putea fi toate trei, comentează publicația.
Rusia şi-a mutat trupele la granița cu Ucraina. Trenurile sunt pline cu soldați și tancuri VIDEO
La 5 ianuarie, 18 persoane – majoritatea copii și soții ale diplomaților ruși – s-au urcat în autobuze și au pornit spre Moscova, într-un drum de 15 ore spre casă, potrivit unui înalt oficial ucrainean din domeniul securității.
Alte aproximativ 30 de persoane au urmat în următoarele câteva zile, de la Kiev și de la un consulat din Liov, în vestul Ucrainei. Diplomaților de la alte două consulate rusești li s-a spus să se pregătească să părăsească Ucraina, a declarat oficialul de securitate, vorbind sub protecția anonimatului.
Trafic intens de trenuri militare pe ruta trans-siberiană – Putin pare că pregătește cea mai amplă campanie militară de la Al Doilea Război Mondial.
Modul de interpretare a evacuării a devenit parte din misterul aflării următoarei acțiuni a președintelui Rusiei, Vladimir Putin.
Plecările au devenit parte dintr-un puzzle a ceea ce se va întâmpla în continuare, o componentă mai amenințătoare, pe lângă atacurile cibernetice asupra ministerelor ucrainene de săptămâna trecută și rapoartele Microsoft și ale guvernului american potrivit cărora programe malware mult mai distructive au fost plasate în rețelele ucrainene, dar nu au fost activate.
Convoaie uriașe de trenuri încărcate cu tancuri, rachete și trupe continuă să înainteze spre vest prin Rusia, aparent îndreptându-se spre granița ucraineană. Aleksandr G. Lukașenko, liderul Belarusului, a anunțat luni că forțele și echipamentele rusești au început să sosească în țara sa pentru un exercițiu militar comun care va avea loc în două locuri: la granița vestică a Belarusului, în apropierea Poloniei și Lituaniei, două țări NATO, și de-a lungul graniței ucrainene, care ar putea fi o altă cale pentru invazie.
Atacul dronelor nu a rămas fără răspuns. Cel puţin 14 morţi în Yemen urma unui atac al coaliţiei conduse de Arabia Saudită
Informația este negată de Moscova, potrivit Interfax. Ambasada Rusiei la Kiev funcționează ca de obicei, a anunțat, marți, Ministerul de Externe al Rusiei. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că astfel de declarații ale Statelor Unite sunt dezinformare. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că astfel de declarații ale Statelor Unite sunt dezinformare.
Uniunea Europeană se teme de integrarea ”de fapt” de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei care nu se află sub controlul Kievului
Şeful diplomaţiei europene Jose Borrell afirmă că se teme de o ”integrare de fapt” de către Rusia a regiunilor din Ucraina care nu se află sub controlul Kievului, relatează AFP.
”Sunt tot mai îngrijorat de situaţia din regiunile necontrolate de Kiev, pentru că ele se îndepărtează tot mai mult de Ucraina şi se apropie tot mai mult de Rusia”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate luni, într-o audiere în Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European (PE).
Regiunea Donbas, în estul Ucrainei, ar putea fi integrată în mod treptat ”de facto” de către Rusia, le-a spus Borrell eurodeputaţilor, reuniţi la Strasbourg într-o sesiune plenară. Această zonă este devastată, de şapte ani, de un război între Kiev şi separatişti proruşi, iar soluţionarea politică a conflictului, prevăzută de acordurile de la Minsk din 2015 se află în impas.
”Concentrarea de către Rusia a unor forţe la frontiera cu Ucraina este legată de această integrare (…). Un atac masiv în Ucraina nu este scenariul cel mai probabil, însă există alte mijloace de atac, precum atacurle cibernetice”, a comentat Borrell. Ucraina tocmai a fost victima, în noaptea de joi spre vineri, a unui vast atac informatic care a ţintit site-uri ale mai multor ministere.
Kievul a dat asigurări duminică cu privire la faptul că deţine ”probe” ale implicării Rusiei în acest atac cibernetic.
”Lucrărm la cel puţin şapte scenarii. Nu cred că vom trece imediat la cel mai rău scenariu, însă există mai multe în care situaţia ar putea fi destul de periculoasă pentru a necesita o stare de alertă permanentă”, a declarat şeful diplomaţei europene.
Europenii speră în continuare să-l convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să renunţe la oinvazie a Ucrainei, însă ei au început vineri să pregătească sancţiuni”grele” cu scopul de a-l ”descuraja”, în cadrul unei reuniuni informale, joi şi vineri, la Brest, în vestul Franţei.
Ei şi-au eiterat avertismentul cu privire la consecinţele unei noi agresiuni militare împotriva Ucrainei, în dorinţa de a-şi afirma credibilitatea în faţa aliatului american.
”Ea (agresiunea) va avea consecinţe şi un cost prin intermediul sancţiunilor”, a subliniat Josep Borrell.
Aceste sancţiuni urmează să fie discutate în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din cadrul UE la 24 ianuarie, la Bruxelles, a precizat şeful diplomaţiei europene.