Autorităţile din Braşov au pus în funcţiune tunurile care produc zăpadă artificială. Municipalitatea a anunţat că s-au făcut pregătirile necesare pentru începerea noului sezon atât în ceea ce priveşte pregătirea domeniului schiabil, cât şi a instalaţiilor de transport pe cablu.
„Având în vedere temperaturile coborâte de azi-noapte, municipalitatea a luat decizia de a porni instalaţiile de producere a zăpezii artificiale. Acestea au funcţionat între lacul de acumulare şi Vârful Postăvarul. În funcţie de temperaturile de săptămâna viitoare – iar acestea se anunţă destul de coborâte – vom porni la întreaga capacitate instalaţiile şi, dacă vremea ne va ajuta, vom începe pregătirea stratului de bază. Deocamdată, zăpada produsă este depozitată”, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, citat de news.ro.
Tunurile de zăpadă sunt funcţionale şi aşezate pe poziţie, au fost montate toate sistemele de protecţie -saltele şi garduri fixe- iar sistemele de semnalizare şi indicatoarele au fost amplasate pe domeniul schiabil, s-a făcut revizia maşinilor de amenajat pârtiile, iar toate cele 6 ratracuri, maşinile care folosite la amenajarea pârtiilor, sunt funcţionale.
Tarifele pentru instalaţiile de transport pe cablu nu au fost însă stabilite, existând discuţii în acest sens între firma care deţine majoritatea instalaţiilor de transport pe cablu din Poiana Braşov şi autorităţile locale.
În Poiana Braşov, Municipalitatea deţine cele două telescaune, Ruia şi Lupului, iar firma privată Ana Teleferic este proprietara celor două telecabine, Capra Neagră şi Kanzel, a telegondolei şi a teleschiurilor.
Şi administratorii domeniului schiabil din Azuga au demarat procesul de înzăpezire pe pârtiile din staţiune. Tunurile de zăpadă au fost pornite miercuri dimineaţă, la primele ore, iar acţiunea de înzăpezire va continua câteva zile la rând, în funcţie de temperaturile care se vor înregistra de aici înainte.
În prezent, ANM anunţă că stratul de zăpadă măsoară 4 cm în Ceahlău, la Vf. Toaca, la Bâlea Lac şi la Întorsura Buzăului.
Autorităţile se pregătesc de deschiderea noului sezon de schi şi vor să profite de minivacanţa pe care milioane de români o vor avea în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie.
Ziua de 29 noiembrie urmează să fie declarată zi liberă pentru angajaţii de la stat.
„Art. 1. — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă”, se arată în proiectul hotărârii, pregătit de Ministerul Muncii.
Bugetarii vor beneficia de o minivacanţă la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie. Ziua de 29 noiembrie va fi recuperată prin prelungirea programului de lucru în instituţiile statului până la 31 decembrie 2021.
„Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în proiectul hotărârii.
Nu vor beneficia de zi liberă în data de 29 noiembrie angajaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
„Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul
instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese”, se mai arată în document.
Citeşte şi: Zile libere pentru elevi şi profesori la final de noiembrie. Când vor fi recuperate